Vincent van Gogh

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Zelfportret (1886)

Vincent van Gogh (Nederland Zundert, 30 maart 1853 - Frankrijk Auvers-sur-Oise, 29 juli 1890) is samen met Rembrandt van Rijn de meest beroemde kunstschilder van Nederland. Mensen komen vanuit de hele wereld naar schilderijen van Vincent kijken. Vincent is ook bekend vanwege zijn dramatische leven.

Het leven van Vincent

Vincent Willem van Gogh is geboren op 30 maart 1853 in het dorpje Zundert. Dat ligt in Noord-Brabant, vlak bij de Belgische grens. Vincents vader was predikant en heette Theodorus van Gogh. Zijn moeder heette Anna Cornelia Carbentus. Precies één jaar voordat Vincent werd geboren, hadden zijn ouders ook al een zoon gekregen. Deze zoon heette ook Vincent, maar werd doodgeboren. Theodorus en Anna hebben na (de tweede) Vincent nog vijf kinderen gekregen. Vincent had met zijn broer Theo het meeste contact.

Toen hij zestien jaar was, ging Vincent in de kunsthandel van zijn oom werken in Den Haag. Na een tijdje vertrok hij naar Engeland en ging daar in een kunsthandel werken. In Engeland vond Vincent het geloof en de kerk erg interessant. Hij besloot toen dat hij, net als zijn vader, predikant wilde worden. Vincent volgde een paar stages en mocht af en toe zelf een preek houden. De preken van Vincent waren zo fel, dat de kerkbezoekers er bang van werden. Vincent was in die tijd erg somber en verdrietig.

Het gebeurde Vincent wel vaker dat hij te veel opging in wat hij deed. Later ging hij werken als dominee in een klein mijnwerkersdorpje in België. De mensen werkten daar onder slechte omstandigheden en Vincent kon daar niet zo goed tegen. Hij had zoveel medelijden met deze mensen, dat hij zelf stopte met eten en geen kleren meer kocht. In die tijd begon Vincent ook met tekenen en schilderen. Hij begon met het natekenen van prenten in een boek over kunstgeschiedenis. Ook ging hij de mijnwerkers natekenen. Vincent begon veel Franse boeken te lezen, zodat zijn familie dacht dat hij slim was. Zijn broer Theo vond Vincent op een dag in hele oude kleren op straat en nam hem mee naar hun ouders. Hierna woonde Vincent daar weer een tijdje. Vincent kon steeds beter tekenen. Later vertrok Vincent naar Den Haag en Amsterdam om lessen te volgen van echte schilders. Als hij 32 jaar oud is, verhuist Vincent naar Antwerpen. Hij gaat daar studeren aan de kunstacademie. Zijn leraren vinden zijn werk helemaal niets en Vincent maakt deze studie dan ook niet af. Hij werd toen weer somber en verdrietig. Ook werd Vincent ziek. Vincent verhuist dan naar Arles in Frankrijk en hij schildert in een korte tijd wel 200 schilderijen. Hij woonde daar in een groot, geel huis. Vincent had hier veel ruimte om te schilderen en er konden vrienden komen logeren.

Na een ruzie met een vriend die ook schilder is, snijdt Vincent zijn oor af. De buren van Vincent vinden dat het niet goed met hem gaat en laten hem opnemen in een speciaal ziekenhuis. Daar gaat hij door met schilderen. Vincent houdt het er toch niet uit en verhuist naar Auvers, wat dicht bij Parijs in Frankrijk ligt. Op een dag is Vincent daar aan het schilderen in een korenveld. Hij probeert zichzelf dan door zijn hart te schieten. Dit mislukte omdat Vincent niet precies op het hart richtte. Eén dag later, in 1890, is Vincent toch overleden.

Oor

Het oor-incident

Op een dag kwam de Franse kunstenaar Paul Gauguin bij Vincent logeren om samen te werken en te wonen. Ze hadden regelmatig heftige discussies, de opvattingen over kunst verschilde nogal. De spanningen liepen hoog op en Vincent begon tekenen van verwarring te vertonen. Gauguin dreigde met vertrek en deze druk werd Vincent teveel. Hij raakte zo in de war dat hij Gauguin met een scheermes bedreigde. Even later sneed van Gogh per ongeluk of expres een stuk van zijn eigen linkeroor af. Deze wikkelde hij in een krant en bezorgde het bij een prostituee in de vlakbij gelegen rosse buurt.

Van het oor-incident kon hij zich weinig meer herinneren. De maanden erna ging het op en neer met zijn gezondheid. Uit angst liet hij zich vrijwillig opnemen. Dit wordt gezien als de meest voor de hand liggende scenario, maar ook worden er andere scenario’s omschreven.

Vincent verminkt zichzelf uit angst Theo te verliezen

Dit zegt de Britse wetenschapper Martin Bailey in het blad The Art Newspaper (2010). Hij beweert dat Vincent een brief van Theo had ontvangen waarin stond dat hij ging trouwen. Hier zou Vincent van in de war geraakt zijn. Het bewijs dat hij voor zijn theorie gebruikt is het schilderij ‘Stilleven rond een bord met uien’. Hierop is een brief te zien die hij aan Theo zou hebben geschreven. Deze brief zou een symbolische verwijzing zijn na de dag dat hij zijn oor afsneed.

Gauguin verwondt Vincent met een sabel

Deze theorie komt van historicus Hans Kaufmann en kunsthistorica Rita Wildegans. Hun theorie verscheen in 2008 in het boek: Van Goghs Ohr; Paul Gauguin und der Pakt des Schweigens. Volgens deze theorie zou Gauguin het huis definitief willen verlaten, Vincent is hiervan op de hoogte en wilt hem hier van weerhouden. De discussie loopt uit de hand en Gauguin neemt zijn zwaard en slaat daarmee, expres of niet, een stuk van Vincents oor af. Ze zouden vervolgens een pact hebben gesloten en zeggen dat Vincent het zelf had gedaan om verdere problemen te voorkomen. Een aanwijzing hiervoor zou te vinden zijn in de laatste brief die Vincent aan Gauguin schreef ‘Jij bent stil, ik zal het ook zijn.’

Bekende schilderijen

Veel van Vincents schilderijen zijn erg bekend geworden.

Beroemdheid

Dankzij deze schilderijen is Vincent erg beroemd geworden. Tijdens zijn leven schreef Vincent veel brieven naar zijn broer Theo. Theo overleed een half jaar na Vincent. De brieven heeft de vrouw van Theo, Jo Bonger, heel goed bewaard na de dood van de twee broers. Ze heeft ze tentoon laten stellen in verschillende museums. In 1973 werd er een eigen museum geopend voor Vincent: het Van Gogh Museum in Amsterdam. Daar zijn de brieven van Vincent en Theo te vinden. Ook hangen hier veel van Vincents schilderijen.

Inspiratiebronnen

Vincent had tijdens zijn leven verschillende schilders die hij bewonderde. Deze schilders heeft hij gebruikt als inspiratiebron bij het maken van zijn schilderijen. Toen hij in Frankrijk ging wonen, ontdekte hij de Japanse prentkunst. Japanse schilders letten erg op details van de natuur. Hun schilderijen waren exotisch en vrolijk. Vincent ging vanaf toen ook veel vrolijke kleuren gebruiken in zijn schilderijen. De Japanners schilderden de ruimte op hun schilderijen anders dan Vincent gewend was. Ook dit nam hij over. Ook de schrijvers van de boeken die Vincent in zijn tijd in België las, gebruikte hij als inspiratiebron. Dit waren beroemde schrijvers zoals Charles Dickens.

Brieven

Van Gogh Museum

Opdracht

Spelletje

Filmpje

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Vincent_van_Gogh&oldid=499985"