Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!

Vlaamse Ruit

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
The printable version is no longer supported and may have rendering errors. Please update your browser bookmarks and please use the default browser print function instead.
In de Vlaamse Ruit zijn er enorm veel verkeerswegen te vinden
De Vlaamse Ruit is het culturele centrum van België (Technopolis in Mechelen)

De Vlaamse Ruit of Vlaamse Diamant is een groot stedelijk gebied in België. De Vlaamse Ruit is vergelijkbaar met de Randstad in Nederland. In totaal wonen er in het gebied ongeveer 5,7 miljoen mensen. Het gebied is een van de dichtstbevolkte gebieden ter wereld met ca. 830 inw./km².

In het gebied ligt de tweede haven van Europa, de haven van Antwerpen, en het bestuurlijke centrum van de EU en dat van de NAVO, te Brussel.

Het stedelijk gebied wordt "ruit" genoemd omdat als je bv. op een kaart lijnen trekt tussen de 4 randsteden je een ongeveer een ruit bekomt. De Vlaamse ruit is zowel op cultureel (musea, onderwijs, ...) als op economisch vlak (fabrieken, winkels, ...) het centrum van België.

De Vlaamse Ruit is internationaal gezien minder bekend als één geheel, de drie grootste steden hebben echter wel een internationale bekendheid. Brussel als bestuurlijk centrum van de EU, Antwerpen als het wereldcentrum van de diamantindustrie en als modestad en Gent als één van de best bewaarde historische steden.

Steden

De 10 grootste steden in de Vlaamse Ruit zijn;

  1. Brussel: 1,1 miljoen inwoners
  2. Antwerpen: 480.000 inw.
  3. Gent: 240.000 inw.
  4. Leuven: 92.000 inw.
  5. Mechelen: 80.000 inw.
  6. Aalst: 78.000 inw.
  7. Sint-Niklaas: 71.000 inw.
  8. Beveren: 45.000 inw.
  9. Dendermonde: 43.000 inw.
  10. Heist-op-den-Berg: 38.000 inw.
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Vlaamse_Ruit&oldid=670228"