Vlag van Griekenland

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De printervriendelijke versie wordt niet langer ondersteund en kan weergavefouten bevatten. Werk uw browserbladwijzers bij en gebruik de gewone afdrukfunctie van de browser.
De Griekse vlag

De Vlag van Griekenland is de officiële vlag van het Zuid-Europese land Griekenland. De vlag heeft als bijnaam de Blauw-witte, vanwege de kleuren. De huidige vlag is sinds 1978 in gebruik, maar hiervoor waren er een hoop andere versies.

De officiële kleur blauw is niet vastgelegd, dat betekend dat de exacte kleur niet staat aangegeven in de wet. Hierdoor kan de kleur blauw weleens uiteen lopen. Bij de vlaggen die op zee worden gebruikt is het blauw wel vaak wat donkerder van kleur.

Symboliek

De Griekse vlag bestaat uit twee kleuren, wit en blauw. Het wit staat voor de wolken en de golven en het blauw staat voor de lucht en de zee. In het linkerbovenhoek staat een blauw vierkant met daarop een wit kruis. Dit kruis staat symbool voor de Grieks-orthodoxe Kerk, wat de grootste godsdienst is in het land. De rest van de vlag bestaat uit vijf blauwe en vier witte balken, dus in totaal negen balken. Deze negen balken kunnen twee betekenissen hebben. De eerste betekenis zou kunnen zijn dat de balken staan voor de negen muzen. Dit waren in de Griekse Mythologie de godinnen van de kunst en wetenschap. Een verklaring kan zijn dat het het staat voor de zin Ελευθερία ή Θάνατος oftewel Vrijheid of de Dood. Elke balk moet dan een lettergreep uit deze zin betekenen.

Geschiedenis

In de tijd dat Griekenland bij het Byzantijnse Rijk behoorde, werd deze vlag gebruikt.

Al sinds de oudheid worden wit en blauw gezien als de Griekse kleuren. Dit kwam door de stad Athene, één van de belangrijkste steden in Griekenland. Athene is namelijk vernoemd naar de Griekse godin Pallas Athene. Deze godin had ook als kleuren wit en blauw. Toen Alexander de Grote kwam, liet hij zijn vlaggen in blauw en wit maken. Ook Grieken in het buitenland waren zo te herkennen, aan hun witte kleding met een beetje blauw. Schrijver Herodotus koppelde ook de kleuren wit en blauw aan Griekenland. In de tijd van het Byzantijnse Rijk werden blauw en wit ook als nationale kleuren gezien. De Byzantijnen (de Romeinen na de val het westelijke deel van het Romeinse Rijk) hadden Griekenland namelijk veroverd in de tijd van het Romeinse Rijk en namen de twee kleuren over. Later maakte een Byzantijnse keizer hier een einde aan. Rood en geel werden de nieuwe kleuren van het keizerrijk.

Toen het Byzantijnse Rijk viel, werd Griekenland onderdeel van het Ottomaanse Rijk. De Grieken gebruikten eigen blauw-witte vlaggen, maar deze waren niet officieel. De officiële vlag bevatte wel blauw, dit verwees naar de Grieken. Aan de boven en de onderkant was er een rode balk, wat verwees naar de Ottomanen. Vanaf de Griekse Opstand, die mislukte, in 1769 wilde de Grieken een eigen land vormen. Ze maakten een eigen vlag, een wit doek met daarop een blauw kruis. Toen Griekenland in 1822 onafhankelijk werd, wilde men de vlag vastleggen. Hierbij werden de kleuren van de vorige vlag omgedraaid. De vlag was nu een blauw doek met een wit kruis erop. In 1969 werd de huidige vlag ontworpen, maar in 1975 werd deze verandering weer ongedaan gemaakt. In 1978 werd weer gekozen voor de huidige vlag.

Galerij


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Vlag_van_Griekenland&oldid=651739"