Volt Nederland

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Zie ook: Volt Europa, de Europese moederpartij van Volt Nederland
Volt Nederland

Logo of Volt.svg

Oprichting 23 juni 2018
Opheffing
Actief in Vlag van Nederland Nederland
Richting Centrum tot centrumlinks
Stroming Europees federalisme
Sociaalliberalisme
Progressivisme
Presidentskandidaat
President
Vicepresidentskandidaat
Vicepresident
Oprichter(s) Reinier van Lanschot
Partijleider Laurens Dassen
Partijvoorzitter Jason Halbgewachs
Sacha Muller
Secretaris-generaal
Fractievoorzitters
- Eerste Kamer
- Tweede Kamer Laurens Dassen
- Europees Parlement
- Provinciale Staten
- Gemeenteraden
- Burgemeesters
- Commissarissen van de Koning
Zetels
- Eerste Kamer
van de 75
- Tweede Kamer
3 van de 150
- Europees Parlement
van de 29
- Provinciale Staten
van de 572
- Gemeenteraden
van de 8501
- Burgemeesters
van de 345
- Commissarissen van de Koning
van de 12
Overig
Wetenschappelijk bureau Wetenschappelijk Instituut Volt
Jongerenorganisatie
Studentenorganisatie
Vrouwenbeweging
Lhbt-vleugel
Zusterpartij(en)
Fractie in het Benelux-parlement
Europese fractie Groenen/EVA
Internationale organisatie
Voorgaande partij(en)
Opvolgende partij(en)
Fusie van
Opgegaan in
Afsplitsing van
Afsplitsing(en)
Voortzetting van
Portaal Portal.svg Politiek

Volt Nederland, meestal Volt genoemd, is de Nederlandse politieke afdeling van de Europese partij Volt Europa. Sinds 6 juni 2020 is Laurens Dassen de partijleider.

Net zoals alle andere Volt-partijen in Europa, wil Volt Europa een federaal Europa. Het einddoel hierbij is dat alle Europese landen opgaan in een verenigd Europa. Wel zullen alle landen nog zelfstandig kunnen beslissen over sommige dingen. Andere partijpunten van Volt zijn het op Europees niveau samenwerken om migratie te regelen en het tegengaan van klimaatverandering op Europees niveau. Bij de Tweede Kamerverkiezingen van 2021 kwam de partij voor het eerst in de Tweede Kamer.

Standpunten

Volt ziet zichzelf als een Europese en sociaalliberale beweging. Volt is uitgesprken progressief, vooral als het gaat om het tegengaan klimaatverandering en het voorstaan van een ruimhartig migratiebeleid. De partij staat in de Tweede Kamer het dichtst bij D66 en is de tegenpool van eurosceptische partijen zoals de PVV, het FvD en de SP.

Het verkiezingsprogramma van Volt wordt voor een groot deel bepaald door de Verklaring van Amsterdam waarin de speerpunten van Volt Europa vermeld staan. In het parlement en hun verkiezingsprogramma verdedigt de partij de volgende stand- en speerpunten:

  • De Europese Unie moet democratischer worden en veel meer naar buiten laten zien wat zij doet. Alle Europese partijen moeten hun standpunten openbaar bekendmaken.
  • De Europese Unie moet een federale unie worden: het Europees Parlement in Brussel en Straatsburg moet de beslissingen gaan nemen.
  • De Europese Unie moet een gekozen president en premier krijgen.
  • De Europese Unie moet zich actief inzetten voor gelijke rechten van mensen en het bestrijden van armoede.
  • De invloed van het bedrijfsleven in de Europese Unie moet afnemen.
  • Er moeten meer vrouwen in de top van het bedrijfsleven.
  • Migratie moet via de Europese Unie geregeld worden. Er moet een ruimhartig en humaan vluchtelingenbeleid komen, waarbij koste wat het kost voorkomen moet worden dat de mensenrechten van vluchtelingen geschonden worden. Vluchtelingen moeten menswaardig behandeld worden.
  • Abortus en het homohuwelijk moeten in de hele Europese Unie legaal worden.
  • De huidige verwoording van de Nederlandse euthanasiewet moet in stand gehouden worden.
  • Anticonceptie moet in ieder land van de Europese Unie beschikbaar zijn.

Organisatie

Een poster van Volt Nederland voor de Tweede Kamerverkiezingen 2021

Volt Nederland is wat betreft het schrijven van het partijprogramma bijzonder, omdat een groot deel van het verkiezingsprogramma bepaald wordt door Volt Europa. De belangrijkste punten staan vastgelegd in de Verklaring van Amsterdam. Daarnaast kenmerkt de partij zich door de grote betrokkenheid van burgrers bij het partijprogramma. Op Europees niveau is Volt Europa aangesloten bij De Groenen/EVA. Volt is niet aangesloten bij een internationale beweging en heeft geen aparte jongeren-, studenten- of lhbtiq+-afdeling.

Het bijzondere aan de partijstructuur van Volt is dat de partij op alle mogelijke niveaus als een Europese partij meedoet. Dit verschilt van de meeste politieke partijen in Europa, omdat zij meestal voor de Europese Parlementsverkiezingen onder een andere naam meedoen. Zo doen de VVD en D66 bij de Europese verkiezingen mee als onderdeel van de Europese partij Renew Europe. Volt kiest ervoor om bij alle verkiezingen, van lokaal tot Europees, onder dezelfde naam mee te doen.

In het Europees Parlement

In het Europees Parlement heeft Volt Nederland geen zetels. De Duitse afdeling van Volt, Volt Duitsland, heeft één zetel. Deze zetel wordt vervuld door de Duitse Damian Boeselager.

Tweede Kamer

Bij de Tweede Kamerverkiezingen van 2021 deed Volt voor het eerst mee en kwam de partij in de Tweede Kamer met drie zetels:

Links


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Volt_Nederland&oldid=682121"