Wageningen (Nederland): verschil tussen versies

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
k (Geschiedenis Wageningen)
(Geschiedenis van Wageningen)
Regel 13: Regel 13:
 
|Website=[http://www.wageningen.nl www.wageningen.nl]
 
|Website=[http://www.wageningen.nl www.wageningen.nl]
 
}}
 
}}
'''Wageningen''' is een [[stad]] en gemeente in de [[Nederland]]se [[provincie]] [[Gelderland]]. De stad telde op 1 mei [[2014]] 37.434 inwoners, waarvan duizenden student zijn. De Wageningse [[universiteit]] en andere hogere scholen tellen zo'n 7400 studenten en medewerkers, waarvan de laatste groep overigens minder dan 40% woonachtig is in Wageningen. Het huidige gemeentebestuur wil het aantal inwoners verhogen naar 45.000 inwoners. De [[burgemeester]] is [[Geert van Rumund]].
+
'''Wageningen''' is een [[stad]] en gemeente in de [[Nederland]]se [[provincie]] [[Gelderland]]. De stad telde op 1 mei [[2014]] 37.434 inwoners, waarvan duizenden student zijn. De Wageningse [[universiteit]] en andere hogere scholen tellen zo'n 7400 studenten en medewerkers, waarvan de laatste groep overigens minder dan 40% woonachtig is in Wageningen. Het huidige gemeentebestuur wil het aantal inwoners verhogen naar 45.000 inwoners. De [[burgemeester]] is [[Geert van Rumund]]. [[Afbeelding:2007-01-29_12.21_Wageningen,_kerk1_foto4.JPG|thumb|Een [[kerk]] in Wageningen.]]
 
 
== '''Geschiedenis''' ==
 
== '''Geschiedenis''' ==
   
Regel 46: Regel 45:
   
 
===== Drukkerijen: =====
 
===== Drukkerijen: =====
Terwijl de 19<sup>de</sup> eeuw op zijn eind liep kwamen de drukkerijen stempel drukken op de welvaart van Wageningen. Kleine drukkerijen konden floreren door de ontwikkeling die het onderwijs en onderzoek in die tijd doormaakte door het oprichten van de Rijkslandbouwschool in 1876. Veel proefschriften en later ook tijdschriften als de NCRV-gids werden jarenlang werden gedrukt in Wageningen. Helaas is nu ook deze industrie uit de stad verdwenen.[[Afbeelding:2007-01-29_12.21_Wageningen,_kerk1_foto4.JPG|left|thumb|Een [[kerk]] in Wageningen.]]
+
Terwijl de 19<sup>de</sup> eeuw op zijn eind liep kwamen de drukkerijen stempel drukken op de welvaart van Wageningen. Kleine drukkerijen konden floreren door de ontwikkeling die het onderwijs en onderzoek in die tijd doormaakte door het oprichten van de Rijkslandbouwschool in 1876. Veel proefschriften en later ook tijdschriften als de NCRV-gids werden jarenlang werden gedrukt in Wageningen. Helaas is nu ook deze industrie uit de stad verdwenen.
  +
  +
==== '''Wageningen wordt slimmer''' ====
  +
In 1876 wordt door het gemeentebestuur een groot gebouw welke zij schenken aan het Rijk. Het enige wat ze ervoor terug vragen is dat het rijk er een middelbare landbouwschool van maakt.
  +
  +
Na een wat langzame start groeit de school uit tot een van de belangrijkste scholen met betrekking tot landbouw van Nederland. Het niveau van de school wordt steeds hoger en er geven nu zelfs leraren les die zichzelf professor mogen noemen. De groei van het wetenschappelijke landbouwonderwijs zal alleen na de tweede wereldoorlog nog veel meer toenemen.
  +
  +
==== '''Tweede wereldoorlog en de bevrijding hiervan''' ====
  +
Nog voordat er één Duitser voet heeft kunnen zetten in het gebied van Wageningen wordt er een telegram naar Wageningen gestuurd met daarin: “Burgerbevolking afvoeren, onmiddellijk inschepen”. Zo begint de tweede wereldoorlog ook in Wageningen. In 1940 wordt Wageningen in het centrum gebombardeerd. Dit kwam alleen niet door de Duitsers, maar door eigen troepen die vanaf de Grebbenberg hebben aangevallen.
  +
Het opnieuw bouwen van het centrum gaat redelijk snel, in 1941 is een groot deel van het centrum weer herbouwd. Helaas wordt in 1945 opnieuw de stad weer goed beschoten.
  +
Er gebeurt alleen ook iets bijzonders in 1945 te Wageningen, Wageningen zal de geschiedenis in gaan als stad waar de vrede wordt getekend. Op 5 mei 1945 wordt er in Hotel De Wereld in aanwezigheid van Prins Bernhard de '''[[capitulatieakte]]''' getekend.
  +
 
==Externe links==
 
==Externe links==
 
* [http://www.wageningen.nl/ Gemeente Wageningen]
 
* [http://www.wageningen.nl/ Gemeente Wageningen]

Versie van 3 nov 2017 14:27

Wageningen
Wageningen vlag.svg
Coat of arms of Wageningen.svg

Map - NL - Municipality code 0289 (2009).svg

Provincie Flag of Gelderland.svg Gelderland
Talen
Inwoners 38.448 (1261 inw/km²)
Oppervlakte 32,36 km²
Hoofdplaats(en) Wageningen
Hoofdstad
Burgemeester Geert van Rumund (PvdA)
Gezaghebber
Bestuur
Religie
Munteenheid
Postcode(s) 6700-6709
Netnummer(s) 0317
Volkslied
Nationale feestdag
Website www.wageningen.nl
Portaal Portal.svg Nederland

Wageningen is een stad en gemeente in de Nederlandse provincie Gelderland. De stad telde op 1 mei 2014 37.434 inwoners, waarvan duizenden student zijn. De Wageningse universiteit en andere hogere scholen tellen zo'n 7400 studenten en medewerkers, waarvan de laatste groep overigens minder dan 40% woonachtig is in Wageningen. Het huidige gemeentebestuur wil het aantal inwoners verhogen naar 45.000 inwoners. De burgemeester is Geert van Rumund.

Een kerk in Wageningen.

Geschiedenis

Eerste bewoning

Lang voordat Wageningen zijn stadsrechten op 12 juni 1263 kreeg zouden er al mensen zijn geweest die op het grondgebied waar nu de gemeente Wageningen staat geleefd hebben.

170.000 jaar oude vuurstenen werktuigen zijn gevonden door archeologen, daarnaast zijn er grafheuvels gevonden die herleid kunnen worden tot 2500 v. Chr. Ook sporen uit de Bronstijd (1500 v. Chr.) en de vroegere IJzertijd (800-500 v. Chr.) zijn in en rondom Wageningen gevonden.

Het is een stad!

Tijdens de twaalfde eeuw ontstond er een kleine nederzetting aan de oever van de Rijn. Dit ‘dorpje’ van waarschijnlijk enkele tientallen boerderijen was het eerste dorp dat zich in de buurt had gevestigd sinds de Romeinen uit ons land vertrokken. Dit kleine standje kreeg uiteindelijk op 12 juni 1263 zijn eerste stadsrechten van graaf Otto II van Gelre. Zo ontstond Nijwageningen.

Werk en wonen in oud Wageningen

Tot ver in de 17de eeuw ging het in Wageningen alleen maar om landbouw. Er staan nu nog steeds verschillende boerderijen midden in de stad. De handel in landbouwproducten vond vooral plaats tussen Wageningen en omliggende dorpen en steden.

Naast landbouw waren er nog een paar andere bedrijfstakken die in Wageningen tot stand zijn gekomen:

Tabaksteelt:

De tabaksteelt kwam in Wageningen tot bloei omdat de zwaar bemeste zandgronden rondom de stad erg geschikt is voor het verbouwen van tabak. Dit zorgde voor veel werk voor inwoners van Wageningen.

Dankzij de tabaksteelt klom Wageningen aan het eind van de 18de eeuw op tot een zeer rijke stad.

Helaas kwam er een einde aan de tabaksteelt in de 19de eeuw, omdat er goedkoper tabak kon worden gehaald uit Amerika en Nederlands-Indië.

Sigarenindustrie:

Sigaren kunnen worden gemaakt met tabak, dus de hallen waar sigaren gemaakt werden waren dan ook vol op in Wageningen te vinden. Ondanks dat in de 19de eeuw de tabaksteelt ten onder ging, bleef de sigarenindustrie tot ongeveer 1970 honderden mensen voorzien van een baan. Dit kwam omdat de sigarenindustrie overstapte van in Wageningen verbouwde tabak op de goedkopere buitenlandse tabak overstapte.

Steenovens:

Het maken van bakstenen werd tijdens de 19de eeuw een groot succes in Nederland, zo ook in Wageningen. In 1837 opende de eerste baksteenfabriek zijn deuren en werden met de hulp van gigantische steenovens bakstenen gebakken aan de mond van de Rijnhaven.

Op het hoogtepunt van de baksteenindustrie stonden er 6 steenovens in de Wageningse uiterwaarden. Het werk in steenfabrieken was alleen wel erg zwaar en betaalde slecht, waardoor soms hele families moesten werken in de fabrieken. Dit zorgde ervoor dat kinderarbeid ook in Wageningen voor kwam.

Drukkerijen:

Terwijl de 19de eeuw op zijn eind liep kwamen de drukkerijen stempel drukken op de welvaart van Wageningen. Kleine drukkerijen konden floreren door de ontwikkeling die het onderwijs en onderzoek in die tijd doormaakte door het oprichten van de Rijkslandbouwschool in 1876. Veel proefschriften en later ook tijdschriften als de NCRV-gids werden jarenlang werden gedrukt in Wageningen. Helaas is nu ook deze industrie uit de stad verdwenen.

Wageningen wordt slimmer

In 1876 wordt door het gemeentebestuur een groot gebouw welke zij schenken aan het Rijk. Het enige wat ze ervoor terug vragen is dat het rijk er een middelbare landbouwschool van maakt.

Na een wat langzame start groeit de school uit tot een van de belangrijkste scholen met betrekking tot landbouw van Nederland. Het niveau van de school wordt steeds hoger en er geven nu zelfs leraren les die zichzelf professor mogen noemen. De groei van het wetenschappelijke landbouwonderwijs zal alleen na de tweede wereldoorlog nog veel meer toenemen.

Tweede wereldoorlog en de bevrijding hiervan

Nog voordat er één Duitser voet heeft kunnen zetten in het gebied van Wageningen wordt er een telegram naar Wageningen gestuurd met daarin: “Burgerbevolking afvoeren, onmiddellijk inschepen”. Zo begint de tweede wereldoorlog ook in Wageningen. In 1940 wordt Wageningen in het centrum gebombardeerd. Dit kwam alleen niet door de Duitsers, maar door eigen troepen die vanaf de Grebbenberg hebben aangevallen. Het opnieuw bouwen van het centrum gaat redelijk snel, in 1941 is een groot deel van het centrum weer herbouwd. Helaas wordt in 1945 opnieuw de stad weer goed beschoten. Er gebeurt alleen ook iets bijzonders in 1945 te Wageningen, Wageningen zal de geschiedenis in gaan als stad waar de vrede wordt getekend. Op 5 mei 1945 wordt er in Hotel De Wereld in aanwezigheid van Prins Bernhard de capitulatieakte getekend.

Externe links


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Wageningen_(Nederland)&oldid=495261"