Walt Disney World Resort

Uit Wikikids
(Doorverwezen vanaf Walt Disney World)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Het kasteel in het Maqic Kingdom, het kasteelpark.

Walt Disney world of WDW is een recratiegebied in Orlando met 4 attractieparken, 2 waterparken en een uitgaansresort. Het staat bekent als het grootste pretpark ter wereld. Er komen jaarlijks 52 miljoen bezoekers en is in 1971 geopend. Na de opening van Disneyland Anaheim wilde Walt Disney nog een park, wat in Orlando kwam. Vele mensen zeggen ook dat Orlando door Walt Disney World het pretparkwahhala is geworden. Naast de pretparken heeft Walt Disney World ook een groot sportcomplex, Disney Wide World of Sports met ook een golfbaan. Sinds 2019 heeft het resort ook een eigen openbaar-vervoer systeem: De Disney Skyliner. Dit is een kabelbaan die tussen de parken gaat. Hier is een ongeluk gebeurt in de zomer 2019.

Parken & Resort

Er zijn vier pretparken in Walt Disney World en 2 waterparken. Tot 2017 was er een extra, klein themapark: DisneyQuest en er lag tot 2000 nog een derde waterpark bij: River Country. Er kan verbinding maken tussen de parken met bussen, boten, een monorail en een kabelbaan. Naast de themaparken zijn er ook nog 2 uitgaansgebieden en 28 hotels te vinden in WDW

Maqic Kingdom

Adventureland in het Maqic Kingdom

Het Maqic Kingdom is het kasteelpark van het Walt Disney World. Dit is ook het eerste park dat is geopend van de 4 en dat gebeurde in 1971. Het park bestaat uit 5 gebieden: Main Street USA, Adventureland, Frontierland, Liberty Square en Fantasyland. Het park is redelijk identiek aan de versie van Anaheim, maar in Orlando is het ruimer opgezet. Dit park is het drukst bezochte park van de wereld met meer dan 20 miljoen bezoekers per jaar. Ook worden er een paar keer in de maand After Hours gehouden, waarbij je na sluitingstijd voor rond de $100 vier uur lang het park in kan en nergens hoeft te wachten. Dit is gestart om medewerkers te houden voor het drukke kerstseizoen. Tot een paar jaar geleden was er ook nog een zesde gebied, Mickey's ToonTown Fair. Dit heeft moeten plaatsmaken voor een vergroting van Fantasy land.

Mainstreet U.S.A

Mainstreet U.S.A is het winkelgebied van het park, en de plek waar bezoekers het park binnenkomen. Het stelt eens straat voor uit een gekoloniseerde stad uit de 20e eeuw in Amerika. Aan het begin begint zich de Disney Railroad, en dan kom je op de TownSquare. Hier bevind zich de grooste winkel van het hele park, en nog vele andere handige dingen om mee te beginnen & af te sluiten in het park. Het idee achter het gebied is dat je hier alle dingen kan vinden voor aan het begin & aan het einde van je bezoek. Als je eenmaal TownSquare hebt afgelopen kom je Central Plaza, waar je uitzicht hebt op het Cinderella Castle , het middelpunt van het park. Ook is er een ouderwetse paardentram die vanaf de ingang naar Central Plaza gaat, dat is ook de enige attractie van het gebied

Adventureland
Pirates of the Carribian

Adventureland is het meest links gelegen themagebied vanaf het kasteel en staat in het teken van de jungle en kolonialisme (de bezetting van gebieden door de europeanen) . Je komt er via een brug en was bij de opening een kopie van Anaheim. De grootste attractie van het gebied was toen de Jungle Cruise. Hierin krijg je een rondleiding door een 'skipper' die grappen tussendoor maakt. De laatste jaren is er veel commotie over de attractie waar volgens behalve actievoerders discriminerende grappen in te vinden zijn. Een paar jaar daarna werd de attractie Pirates of the Carribian geopend, gebaseerd op de gelijknamige tv serie. De attractie was een groot succes in het eerste park, dus moest deze attractie in Florida komen. Er kwamen ook een restaurant en een winkel aan de Carribian Plaza. In 2001 werd het gebied voor de The Swiss family Treehouse aangepast naar een Arabisch thema en kwam er The Maqic Carrpets. De Tikiroom, geopend vanaf het begin van Adventureland werd geraakt door een brand, maar ging hetzelfde jaar weer open. In 2016 is het restaurant in Swiss Family Treehouse aangepast naar een nieuw thema

Naam attractie type thema opening
The maqic carrpets of Alladin Red Baron Alladin 2001
Tikiroom animatronicshow tiki cultuur 1971 / 2011 (heropening)
Walt Disney Railroad trein - 1971
Swiss Family Treehouse walktrough natuur 1971
Pirates of the Carribian waterdarkride Pirates of the Carribian 1973
Jungle Cruise waterboatride Kolonialisme 1971

Frontierland

The Haunted Mansion

Frontierland is het gebied dat boven Adventureland ligt en staat in het teken van het Wilde Westen. Het grootste deel van de attracties is geopend in 1971, met uitzondering van Splash Mountain en Big Thunder Mountain. In het begin was het een klein gebied met maar 3 attracties, waaronder kano's die in 1994 zijn afgebroken en de animatronicshow Country Bear Jamboree. Dat is een show waarin beren een orkest zijn en muziek spelen voor publiek. Deze attractie is nog bedacht door Walt Disney, en was heel succesvol bij het begin. De beren hebben namen als Trixy, Henry en Bunny. Het jaar daarna werd het gebied uitgebreid met een eiland in de Rivers Of Africa waar je het verhaal van Tom Sawyer kan beleven. Daarna zou er nog een grote attractie komen, maar die is wegens budget geschrapt. In 1980 werd Big Thunder Mountain toegevoegd aan het rijtje, en dat bleek een groot succes. De attractie gaat over goudkoorts, en je raast door de mijnen terwijl er explosies plaatsvinden. Na 10 jaar waren ze begonnen aan de laatste attractie die te vinden is in Frontierland: Splash Mountain en opende 2 jaar later en staat in het teken van de film Soul of the Sounds.

Naam attractie type thema opening
Big Thunder Mountain Railroad mijntreinachtbaan goudkoorts 1980
Splash Mountain watersplashdarkride Song of the South 1992
Frontierland Shooting Arcade shootinggallery - 1971
Country Bear Jamboree animatronicshow beren 1971

Liberty Square

Seven Dwarfs minetrain. Hier zie je goed dat de karretjes los zijn van de wielen, waardoor er een schommeleffect ontstaat.

Liberty Square heeft als thema het begin van het ontdekken van de Verenigde Staten en daar stukken land in nemen. Je kan er komen over een brug vanaf de Central Plaza. Als je doorloopt kom je bij 1 van de 2 grote attracties in het gebied. De Hall of Presidents is een ode aan alle leiders van Amerika. Alle 45 presidenten van Amerika zijn hier nagemaakt waarbij ze boeken voorlezen, traplopen en nog veel meer. Het eerste concept was dat het wassenbeelden gingen worden. Uiteindelijk, na de dood van Walt Disney is de attractie er toch gekomen, als ode naar hem. Het gebied Liberty Square is speciaal gebouwd voor The Hall of Presidents en het gebouw is een kopie van de Indepence Hall. Tegenover The Hall of Presidents ligt de Liberty Square Riverboat, een boottochtje over de Rivers of America. De laatste attractie, De Haunted Mansion, is een spookhuis en van het type 'omnimover en staat bekend als het beste spookhuis ter wereld. De attractie gaat over een bespookt huis waar vele special effects in plaatsvinden. Na deze attractie loop je Fantasy Land in.

Naam attractie type thema opening
The Hall of presidents animatronicshow de leiders van Amerika 1971
The Haunted Mansion omnimover, spookhuis spoken 1971

Fantasyland

Fantasyland ligt recht boven het kasteel en is het kindergebied van het park. Dit themagebied is gebaseerd op de vele tekenfilms van Disney, zoals Peter Pan.Vooral De afgelopen jaren is dit uitgebreid met Fantasyland II. De hoofdentree is door het Cinderella Castle en daar is ook een binnenplaats met winkeltjes. Hier is ook een carrousel. Als je de route richting Liberty Square loopt, kom je langs It's a Small World, een boottocht langs alle werelddelen wat vergelijkbaar is met Carnaval Festival. Hiernaast ligt de attractie Peter Pan's Flight waar je via de slaapkamer van de hoofdpersonage over Londen waarna je in de wereld van Peter Pan komt. Het laatste gebied aan deze route is het Rapunzel gebied, waar een toren staat waar Rapunzel uitkruipt. Als je naar de andere kant loopt, kom je in Fantasyland II. Dit gebied is de afgelopen jaren gebouwd op het oude gebied Mickey's Toon Town Fair. Aan het begin is er een gebied rondom Belle en het Beest met restaurant Be Our guest en de attractie Entaled tales with Belle, waar je een rondleiding door het huis van Belle krijgt. Links hiervan ligt de attactie Seven Dwarfs Minetrain, rondom het verhaal van Sneeuwwitje. Je neemt plaats in een karretje dat heen en weer schommelt. De attractie is in 2014 geopend en is een van de populairste attracties van het hele resort. Tegenover vind je de attractie rondom Winnie de Pooh, The Many Adventures of Winnie the Pooh. Achter Seven Dwarfs Mine Train is Under the sea ` Journey of the Little Mermaid te vinden, een darkride rondom de kleine zeemeermin. Hier kan je tevens de Kleine Zeemeermin vinden. Voor de rest is er in het gebied een stuk rondom Dombo te vinden, met Dumbo the Flying Elephant, The Barnstormer en Casey Junior. Tevens is er in het gebied een station van de Walt Disney Railroad te vinden.

Naam attactie type thema opening
It's a Small World waterdarkride de wereld 1971
Peter Pan's Flight suspended darkride Peter Pan 1971

Tommow

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Walt_Disney_World_Resort&oldid=636167"