Help mee! Maak een account of meld je aan.
Stem nu op: Joe Biden

Wikikids:Clubhuis: verschil tussen versies

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
(Boomhut)
(Eindgebruikersvoorwaarden)
 
(142 tussenliggende versies door 22 gebruikers niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
 
{{Clubhuis}}
 
{{Clubhuis}}
 
<!-- Stel hieronder je vraag -->
 
<!-- Stel hieronder je vraag -->
== Bruikbaarheid WikiKids voor blinden en slechtzienden ==
+
== Sjabloon voor achterstallig onderhoud ==
  
Beste gebruikers, vanaf volgend jaar zal de ''European accessibility act'' in werking treden. Deze wet zorgt dat mensen met visuele of auditieve handicap meer toegang krijgen tot maatschappij. Deze wet zal onder meer gelden voor smartphones, e-books, internetbankieren en televisie. Meer informatie vind je [https://ec.europa.eu/social/main.jsp?catId=1202 hier (Engels)]. Hoewel er geen regels zijn opgenomen voor websites of internetencyclopedieën, leek het mij wel een goed idee als er een mogelijk voor blinden en slechtzienden (die de teksten niet kunnen lezen) dit op de één of andere manier te horen krijgen. Ik weet dat we in het verleden een icoontje in de zijbalk hadden standen met een link naar speciaal programma.  
+
Beste gebruikers, een aantal jaar geleden hebben we een sjabloon aangemaakt voor artikelen die in het nieuws zijn, maar deze artikelen worden de laatste jaren helaas niet goed onderhouden. Daarvoor vraag ik een sjabloon aan voor deze artikelen met achterstallig onderhoud. Dit wordt een waarschuwing voor gebruikers dat de artikelen niet volledig onderhouden zijn! Voorbeelden aan artikelen waar dit sjabloon komt te staan zijn; [[Brexit]], [[Syrische Burgeroorlog]], [[ISIS]], [[Donald Trump]] (ivm afzettingsprocedure) en [[Jemenitische Burgeroorlog]]. Mvg, {{Gebruiker:Mike1023/Handtekening}} 1 feb 2020 10:12 (CET)
* Weet iemand of dit nog te verkrijgen is? Of het nog werkt? Wat de kwaliteit ervan is?
+
:Het lastige van zo'n sjabloon vind ik dat je dan voor alle artikelen moet gaan bijhouden of ze nog wel up-to-date zijn. Door zo'n sjabloon op een paar pagina's te zetten zou je namelijk de indruk kunnen wekken dat de rest van de pagina's die het sjabloon niet hebben dus wél up-to-date zijn. {{Gebruiker:Apoo/handtekening2}} 1 feb 2020 12:38 (CET)
* Is het een idee om een pagina binnen de WikiKids-naamruimte aan te maken voor blinden en slechtzienden?
+
::Dat is inderdaad een goed punt. Misschien kunnen we op een andere manier regelen dat deze artikelen geüpdated moeten worden. Ik bedoel ISIS, Brexit en de Syrische Burgeroorlog zijn grotendeels afgelopen en wss de afzettingsprocedure tegen Trump ook. Zijn er misschien vrijwilligers on deze artikelen up te daten? {{Gebruiker:Mike1023/Handtekening}} 1 feb 2020 14:17 (CET)
* Kunnen we dan een link naar deze pagina maken op een handig vindbare plek?
+
:::Je zou iets van een (verborgen) categorie kunnen toevoegen om een overzichtje te krijgen van artikels die een update nodig hebben, maar vervolgens valt of staat het allemaal bij het feit dat er iemand moet zijn die tijd, zin en kennis heeft om die artikelen aan te passen. Daar ligt het grootste probleem denk ik zo. {{Gebruiker:Apoo/handtekening2}} 1 feb 2020 14:40 (CET)
Graag hoor ik jullie reacties. {{Gebruiker:Mike1023/Handtekening}} 2 okt 2019 22:41 (CEST)
 
:Vroeger gebruikten we http://browsealoud.nl/ , deze service is betaald. Met het tweede en derde puntje weet ik niet goed wat je bedoelt. Groetjes, {{Gebruiker:Rots61/Handtekening}} 5 okt 2019 15:50 (CEST)
 
::Met het tweede punt bedoel ik een informatieve pagina waar blinden en slechtzienden alles kunnen vinden wat nodig is (bijvoorbeeld een link naar het programma). Met het derde punt bedoel ik hoe we deze pagina vindbaar voor deze groep mensen kunnen maken. Ik hoop dat het is opgehelderd. {{Gebruiker:Mike1023/Handtekening}} 5 okt 2019 16:27 (CEST)
 
:::Een goed idee om zo'n pagina te hebben. Het vindbaar maken is een lastiger punt. Ik zou het op de hoofdpagina onder het zoekvlak doen. En in de zijbalk zou ik het boven het kopje Help! doen, met zo'n zelfde button. {{Gebruiker:Rots61/Handtekening}} 5 okt 2019 19:55 (CEST)
 
::::Ik vraag me dan af wat er op die informatie pagina moet komen? Blinde kinderen kunnen die pagina niet lezen. Die hebben een speciaal soort computer die de webpagina’s vertaald in braille. Die kunnen WikiKids daarmee gewoon gebruiken. Ik ga er vanuit dat visueel beperkte kinderen die een computer kunnen gebruiken dit ook al doen met de hulpmiddelen die er zijn. Zo heeft Windows natuurlijk al hulpmiddelen zoals een vergrootglas en een voorlees assistent. De browse aloud functie of iets vergelijkbaars weer invoeren met een knop op iedere pagina zou wel weer kunnen. {{Gebruiker:Apoo/handtekening2}} 5 okt 2019 21:39 (CEST)
 
  
== Uitbreidingen ==
+
== Filter ==
  
Beste moderatoren,
+
Hallo. Kan er misschien een filter komen dat ervoor zorgt dat je geen lege pagina's (of alleen één woord-pagina's) kan maken in de hoofdnaamruimte? {{Gebruiker:DeGroteEmojii/Handtekening}} 8 feb 2020 07:50 (CET)
 +
:Er wordt al een waarschuwing gegeven als je een lege pagina aan wilt maken, daarnaast kan ik mee geen voorbeeld verzinnen wanneer het is gebeurt, het is dus ook niet nodig om zo'n filter aan te maken. Groetjes {{Gebruiker:Rots61/Handtekening}} 8 feb 2020 10:17 (CET)
 +
:: Ik zou niet zo fijn vinden, want je moet '''verplicht''' WikiKids beginnen in de broncode. Ik hou meer van de visuele teksteditor. Dus maak ik soms een lege pagina aan en ga ik verder in de visuele editor. {{Gebruiker:Coolenleuk/Handtekening}} 8 feb 2020 10:59 (CET)
 +
:::Dat is niet meer. Je kunt tegenwoordig ook artikelen aanmaken in de visuele editor. Ik heb de link aangepast naar de visuele editor. Als toch de broncode editor opent kun je omschakelen via de knop bovenaan of het potloodje in de broncode editor. Dit kan ook zonder tekst getypt te hebben. Om nog even te reageren op de vraag: mensen maken wel eens lege pagina's aan, maar zetten er daarna eigenlijk altijd direct tekst op. Een filter lijkt me niet zo nodig. Ik heb namelijk niet het idee dat ik vaak leeg aangemaakte pagina's moet verwijderen. {{Gebruiker:Apoo/handtekening2}} 8 feb 2020 11:07 (CET)
  
Het lijkt me een goed idee om verschillende uitbreidingen (Extension) toe te voegen.
+
== WikiKids op MacBook / App / dingen om te veranderen==
  
#[[Wikipedia:mw:Extension:Disambiguator|Disambiguator]] zorgt ervoor dat je een doorverwijspagina kan markeren. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je vanuit een artikel naar een doorverwijspagina wordt gestuurd. <small>Zie [[Wikipedia:wp:lnd|dit]].</small>
+
Ik heb sinds een tijdje een MacBook Air van Apple, maar wat me opvalt is dat niet elke functie helemaal goed werkt. Als je  {{Gebruiker:Coolenleuk/Handtekening}} 8 feb 2020 10:58 (CET) intypt komt er bij mij alleen een datum te staan, geen handtekening. Ook laadt de site vrij langzaam. Hebben jullie een idee hoe deze problemen kunenn verholpen worden. En ik had nog een idee: zouden we niet een app van WikiKids kunnen ontwikkelen, net zoals WikiPedia heeft gedaan. Kinderen komen steeds minder op internet, maar blijven steeds meer in afgesloten app-omgevingen. Ik denk dat dit in de toekomst van WikiKids wel handig is. Zo zouden kinderen bijvoorbeeld ook offline kunnen lezen. En als laatste: zouden we niet meer promotie op de site kunenn maken, zoals iets onder elke pagina en op de hoofdpagina zetten dat je ook op WikiKids kan meeschrijven. Voor mijn gevoel weten nog te weinig mensen dat. Met vriendelijke groeten, Coolenleuk {{Gebruiker:Coolenleuk/Handtekening}} 8 feb 2020 10:58 (CET)
#[[Wikipedia:mw:Extension:FileExporter|FileExporter]] zorgt ervoor dat plaatjes overgezet kunnen worden naar Commons.
+
:Als je <code><nowiki>~~~~</nowiki></code> (4x) typt, dan komt je handtekening + datum en tijd in beeld te staan. Typ je (per ongeluk) <code><nowiki>~~~~~</nowiki></code> (5x), dan komt alleen de datum en tijd in beeld te staan. Typ je (per ongeluk) <code><nowiki>~~~</nowiki></code> (3x), dan komt alleen je handtekening in beeld te staan. Ik denk dat je dus een foutje maakt en per ongeluk 5x ~ typt. Het kan namelijk niet dat een Windows computer iets anders doet dan een Apple computer wanneer je 4x ~ typt. Over de snelheid van WikiKids, ik heb juist het idee dat het met de nieuwe skin sneller werkt en ik hoor die verhalen ook van andere gebruikers. Ik kan daar zo snel niet iets voor je aan doen. Over een paar maanden komt er weer een update waarin wel een aantal verbeteringen zitten die de website (nog) sneller zouden moeten maken. Er is inderdaad nog geen mobiele versie voor WikiKids. Nu vind ik die van Wikipedia persoonlijk nog erg onhandig (makkelijk om te lezen, maar erg moeilijk om te bewerken). Een app heb ik helaas geen ervaring mee hoe je dat moet maken, maar zou zeker een goed idee zijn. Tot slot: gebruikers die niet zijn ingelogd krijgen nu ook al een melding. Deze zal ik wat aantrekkelijker maken. Verder zal ik een melding maken speciaal voor gebruikers met een account, maar nog zonder bijdragen. Zodat die (grote) groep wat meer gemotiveerd wordt om te bewerken. Bedankt voor je ideeën! {{Gebruiker:Apoo/handtekening2}} 8 feb 2020 11:33 (CET)
 +
::Persoonlijk ben ik geen voorstander van mobiele versies, maar een app zouden we misschien is naar moeten kijken. Ik denk dat het eigentijds en "cool" is wanneer we een app zouden hebben. De app van Wikipedia bijvoorbeeld vind ik erg handig, maar WikiKids kan hier natuurlijk zijn eigen vorm aangeven. {{Gebruiker:Mike1023/Handtekening}} 8 feb 2020 13:03 (CET)
 +
:::Ik vind een app een goed idee, maar wat we ook kunnen doen is de stijl MinervaNeue van Wikipedia op een manier omtoveren in Wikikids stijl. Het enige is dat ik niet weet hoe moeilijk Xcode Swift is ten opzichte van MediaWiki HTML, al is een app ook handig want dat kan je op i(Pad)OS donkere modus, widgets en 3Dtouch toevoegen om het makkelijker te maken om te bewerken en een fijne werkscène te creëren. Het is tegenwoordig wel 'hip' om een app te maken, al kunnen we ook eerst kijken om de site 'responsive' te maken. {{Gebruiker:DeGroteEmojii/Handtekening}} 8 feb 2020 14:12 (CET)
 +
:::: Vikidia heeft heeft het zelfde design als Wikipedia. Maar dat is wel een extreme restyle. Hoe kijken jullie eigenlijk tegenover een fusie met Vikidai?{{Gebruiker:Coolenleuk/Handtekening}} 8 feb 2020 15:20 (CET)
 +
::::: Ik denk niet dat een fusie voordelen heeft. We linken al veel naar elkaar en ik denk dat we het daar bij moeten houden. Onze doelgroep 8-14 is geen doelgroep die even makkelijk in andere talen kan bewerken. Dus meer activiteit levert he ook niet op. {{Gebruiker:Apoo/handtekening2}} 8 feb 2020 15:32 (CET)
 +
::::::Ben het eens met Apoo. Nog even over de Wikikids app: als het moeilijk is om is om MinervaNeue te reskinnen kunnen we ook Timeless reskinnen als dat makkelijker is.{{Gebruiker:DeGroteEmojii/Handtekening}} 8 feb 2020 19:01 (CET)
  
#[[Wikipedia:mw:Extension:AdvancedSearch|AdvancedSearch]] zorgt ervoor dat je gedetailleerder kunt zoeken.
+
== Tutorial ==
  
#[[Wikipedia:mw:Extension:Thanks|Thanks]], om gebruikers te bedanken.
+
Hallo allemaal. Ik heb de Tutorial (Met hulp van Rots {{Smiley|;)}}) opnieuw gemaakt en verbeterd. Wat vinden jullie ervan? Je kan hem [[User:DeGroteEmojii/Tutorial|Hier]] lezen. {{Gebruiker:DeGroteEmojii/Handtekening}} 9 feb 2020 08:52 (CET)
 +
:Wat is er anders aan dan de [[Wikikids:Tutorial]]? Ik zie alleen andere kleurtjes. De text is exact hetzelfde. {{Gebruiker:Apoo/handtekening2}} 9 feb 2020 11:06 (CET)
 +
::Mijn voorkeur gaat dan uit naar de huidige Tutorial, aangezien deze er erg professioneel uitziet. {{Gebruiker:Mike1023/Handtekening}} 9 feb 2020 12:21 (CET)
 +
:::Ik vind de huidige tutorial te langdradig, hoe meer tekst en hoe 'langer' hoe meer kinderen afhaken. Daarom heb ik voorgesteld om een nieuwe tutorial te maken, maar alleen de kleurtjes veranderen is niet voldoende denk ik. {{Gebruiker:Apoo/handtekening2}} 9 feb 2020 12:24 (CET)
 +
:::: We zouden er toch een filmpje van kunnen maken? {{Gebruiker:Coolenleuk/Handtekening}} 9 feb 2020 14:49 (CET)
 +
:::::Dat is wel mogelijk. Misschien wil jij er wel even naar kijken? {{Gebruiker:DeGroteEmojii/Handtekening}} 9 feb 2020 14:51 (CET)
 +
:::::: Ik ben een groot voorstander van filmpjes (hoe werkt de visual editor, hoe moet je een plaatje uploaden, wat betekenen alle knoppen, etc.) {{Gebruiker:Apoo/handtekening2}} 9 feb 2020 14:54 (CET)
 +
::::::: Filmpjes zouden erg handig zijn. Op die manier kunnen gebruikers ook zien wat ze moeten doen. Met vriendelijke groet, {{Gebruiker:Mike1023/Handtekening}} 9 feb 2020 15:07 (CET)
 +
:::::::: Ik zou wel eeen filmpje willen maken. Ik heb alleen wel pas na de voorjaarsvakantie tijd, want ik heb nu toetsweek. {{Gebruiker:Coolenleuk/Handtekening}} 9 feb 2020 16:34 (CET)
 +
:::::::::Ik zou dat ook wel willen, alleen ben ik pas vanaf twee uur vrij van school en vanaf zondag ga ik skiën tot ook rond twee uur. {{Gebruiker:DeGroteEmojii/Handtekening}} 9 feb 2020 17:33 (CET)
 +
::::Ik heb nog wel wat filmmateriaal liggen. Daarnaast die Tutorial heb ik anders gemaakt. DeGroteEmojii heeft alles gekopieerd. {{Gebruiker:Rots61/Handtekening}} 10 feb 2020 08:15 (CET)
 +
== Presentatie / lesmatriaal ==
 +
Ik zag gisteren dat er geen lesmatriaal meer beschikbaar was, en heb wat gemaakt. Het is maar een klein beginnetje, maar zouden we deze er op kunnen zetten? En hebben jullie nog tips. Dit is de link: https://www.canva.com/design/DADzbRZfRLg/LJL9vDCWeSVxWEmPQZqlKA/view?utm_content=DADzbRZfRLg&utm_campaign=designshare&utm_medium=link&utm_source=publishsharelink
  
#[[Wikipedia:mw:Extension:WikimediaBadges|WikimediaBadges]] en [[Wikipedia:mw:Extension:GuidedTour|GuidedTour]], een idee voor de [https://wikikids.nl/Wikikids:Boomhut/archief76#Badge_systeem ba][https://wikikids.nl/Wikikids:Boomhut/archief71#Problemen_met_WikiKids dg][https://wikikids.nl/Wikikids:Boomhut/archief73#Badges es]?
+
== Eindgebruikersvoorwaarden ==
Graag hoor ik jullie reacties. Groetjes {{Gebruiker:Rots61/Handtekening}} 15 okt 2019 15:40 (CEST)
 
:#Soms is het wel de bedoeling dat er een link naar een doorverwijspagina staat. Bijvoorbeeld als je de lezer er op wilt wijzen dat het onderwerp meerdere betekenissen heeft. Verder kan het wel handig zijn voor onderhoud.
 
:#Ik denk niet dat deze extensie een goed idee is. Het is namelijk niet meer dan een knop met een link naar Wikimedia Commons. Je gaat kinderen dus van WikiKids wegsturen naar Wikimedia commons (engelse website), zodat ze daar een plaatje kunnen uploaden. Ik denk niet dat kinderen dat snappen.
 
:#Ik denk dat we het zoeken niet moeilijker moeten maken dan het is. Het huidige zoekformulier vind ik best wel goed en nauwkeurig weken. Gaat een kind van 8, 9 of 10 dit snappen?
 
:#Op zich wel een leuk idee, alleen de extensie moet wat aangepast worden om het geschikt te maken voor op WikiKids. Dus als er meerdere mensen dit een goed idee vinden wil ik dat wel doen.
 
:#Voor de GuidedTour geldt het zelfde. Is wat meer werk, maar misschien wel handig voor gebruikers die WikiKids voor het eerst gebruiken. Dus als er meerdere mensen dit een goed idee vinden wil ik hier ook wel naar kijken. De extensie WikimediaBadges heeft helaas niks te maken met badges zoals wij het bedoelen :-).
 
:Ik zal artho in ieder geval even vragen om de doorverwijzingen extensie te installeren. Voor de rest wacht ik het dan nog even af. Groet, {{Gebruiker:Apoo/handtekening2}} 15 okt 2019 20:30 (CEST)
 
::2.  Is het dan mogelijk om dat in je voorkeuren te activeren. Dus alleen als je in je voorkeuren aangeeft dat je dat wilt dat hij werkt.
 
::Groetjes,{{Gebruiker:Rots61/Handtekening}} 16 okt 2019 14:58 (CEST)
 
:::Nee, dat kan sowieso niet. En daarnaast ben ik er geen voorstander van om al onze plaatjes te verhuizen naar commons. Groet, {{Gebruiker:Apoo/handtekening2}} 16 okt 2019 17:06 (CEST)
 
::Ik ben wel benieuwd naar de meningen van de anderen. Wat betreft de extensies Thanks en GuidedTour. {{Gebruiker:Rots61/Handtekening}} 18 okt 2019 17:32 (CEST)
 
:::Plaatjes van WikiKids zou ik hier gewoon laten staan. Verder eens met Apoo.  {{Gebruiker:Gerarddummer/Handtekening}} 18 okt 2019 21:25 (CEST)
 
::::#{{neutraal}}
 
::::#{{tegen}} - Je hebt niets meer aan [https://wikikids.nl/Wikikids:Uploaden het uploaden op WikiKids]. De huidige afbeeldingen die nu op WikiKids staan die zou ik hier laten staan.
 
::::#{{tegen}} - Het is niet slecht maar ook niet echt nodig. Het huidige zoeksysteem biedt eigenlijk al best veel en is al best makkelijk voor kinderen.
 
::::#{{voor}} - Dit idee vind ik zeker leuk en handig. I.p.v. dat je op de OP van iemand zegt: bedankt voor het wijzigen van dit of dat kan je gewoon via die extensie een gebruiker bedanken.
 
::::#{{voor}} - Ben het eens met de GuidedTour, zal zeker handig zijn.
 
::::Mvg, {{Gebruiker:Bobbyjohn10/handtekening}} 19 okt 2019 09:52 (CEST)
 
  
== Error ==
+
Het lijkt me handig om hier 3.2 te wijzigen. Dat kunnen we veranderen in ''De Overeenkomst kan niet worden beëindigd.'' Met extra toelichting. Dit voorstel na aanleiding van [[Overleg_gebruiker:Apoo#Hoi|dit]] [[Wikikids:Boomhut#Help.21|verzoek]]. Niet dat ik denk dat we hier problemen mee kunnen krijgen, maar voor de zekerheid. {{@|Gerarddummer}} {{Gebruiker:Rots61/Handtekening}} 13 feb 2020 22:17 (CET)
 +
:Theoretisch kan je daar wel problemen mee krijgen want je belooft iets wat softwaretechnisch en in combinatie met de auteurswet niet mogelijk is. Ik heb het jaren geleden al voorgesteld maar daar is toen niets mee gebeurd. Sterker nog, het verwijderen van accounts kan niet omdat je gebruikersnaam gekoppeld is aan je bewerkingen. Iedere bewerking die jij doet valt onder de CC-BY-SA 3.0 licentie en die eist dat er een auteur vermeld dient te worden. Je WikiKids account is niet meer dan een gebruikersnaam en een wachtwoord. Meer persoonlijke informatie ben je niet verplicht in te vullen en kun je zelf verwijderen. Je wachtwoord valt zelf aan te passen en de gebruikersnaam kunnen wij anonimiseren. De bewerkingen en bijdragen die je hebt gedaan die zijn niet van jou maar van WikiKids. Daar ga je iedere keer mee akkoord wanneer je op "opslaan" klikt. Wikimedia heeft daar een [https://meta.m.wikimedia.org/wiki/Privacy_policy#your-public-contribs duidelijke uitleg (en)] over. Deze juridisch geldige uitleg moeten we inderdaad overnemen. De AVG geldt ook voor Wikipedia en die hebben hun juristen hier ook uitgebreid naar laten kijken. {{Gebruiker:Apoo/handtekening2}} 16 feb 2020 11:39 (CET)
 +
We moeten hier nu niets aan veranderen. Naar deze tekst is ook goed gekeken. {{Gebruiker:Gerarddummer/Handtekening}} 16 feb 2020 17:38 (CET)
 +
:Dat zal vast, maar het klopt niet. {{Gebruiker:Apoo/handtekening2}} 16 feb 2020 18:56 (CET)
 +
::Dus er staan dingen in onze Eindgebruikersvoorwaarden dat technisch niet mogelijk is, dat is wel heel vreemd.{{Gebruiker:Rots61/Handtekening}} 18 feb 2020 10:29 (CET)
  
Sinds vandaag krijg ik steeds als ik een nieuw artikel bekijk een foutcode. Dat is meestal ''<FOUTCODE> {{CURRENTYEAR}}-{{CURRENTMONTH}}-{{CURRENTDAY}} {{CURRENTHOUR}}:{{#time:i}}:{{#time:s}}: Fatale fout van type "Error"'' zoals [[Hindoeïstische wereld|hier]]. Kan dit verholpen worden. Kan dit verholpen worden? Groetjes, {{Gebruiker:Rots61/Handtekening}} 14 nov 2019 14:57 (CET)
+
== hooi ==
:Ik heb het bij Kennisnet gemeld. Misschien kunnen ze zien wat er aan de hand is. {{Gebruiker:Gerarddummer/Handtekening}} 14 nov 2019 15:01 (CET)
 
::Is opgelost, was iets met de badges :-) {{Gebruiker:Apoo/handtekening2}} 14 nov 2019 17:48 (CET)
 
  
== Nieuwe versie afbeelding uploaden ==
+
hoe kan ik iemand worden die meewerkt met wikikids ik ben 35 jaar
Hoi, ik heb dit bestand gemaakt : [[:Bestand:Mobieltje_(Wikikids_stijl).png]], maar bij nader inzien vind ik een lachende versie leuker. Maar als ik die nieuwe versie upload, ziet de software het als een identiek bestand (het lijkt ook erg, alleen de mond is anders). Kan een mod dit bestand helemaal verwijderen, zodat ik de nieuwe versie kan uploaden? Of kan dit op een andere manier? [[Gebruiker:Freestyle|Freestyle]] ([[Overleg gebruiker:Freestyle|overleg]]) 15 nov 2019 13:10 (CET)
+
:Iedereen kan meewerken aan WikiKids, dat kun je doen door pagina's aan te maken of pagina's uit te breiden. {{Gebruiker:Rots61/Handtekening}} 18 feb 2020 10:28 (CET)
:Je hebt de nieuwe versie (met lachende mond) al geüpload en deze is nu zichtbaar (zowel op de pagina van het bestand als de pagina waar je de afbeelding op heb gezet). Dat de software het als identiek bestand ziet kan dus kloppen, want je hebt de nieuwe afbeelding al succesvol geüpload. Het duurt alleen even (vanwege de cache) dat het plaatje overal goed zichtbaar is. Ik zie in ieder geval wel al het plaatje met lachende mond. Als je dat zelf niet ziet moet je misschien even de cache van je browser legen (shift+F5). Groet, {{Gebruiker:Apoo/handtekening2}} 15 nov 2019 13:18 (CET)
 
::Oké, bedankt. Ik had wel de pagina's gepurged, maar had niet het browsercache vernieuwd :) [[Gebruiker:Freestyle|Freestyle]] ([[Overleg gebruiker:Freestyle|overleg]]) 15 nov 2019 15:38 (CET)
 
 
 
== lengte Chinese muur ==
 
 
 
Hallo Ik heb vandaag een Grej of the Day gegeven in mijn groep 7. Het raadsel was : "ik ben wel 6400 km lang." De oplossing van mij en geraden door bijna alle kinds was : de chinese muur. De informatie voor de microles had ik van Wikikids. Na school komt 1 van mijn leerlingen naar me toe en zegt dat dat niet waar is, zij had een andere oplossing voor het raadsel en zei datde Chinese muur veel langer is volgens wikipedia. Het wordt de muur van 10000 li genoemd, maar dat wordt op wikipedia weer fout omgerekend. Na enig onderzoek kom ik verschillende lengtes tegen op internet en welke is nu de goede en kan dit als dit nodig is aangepast worden op wikikids? groetjes juf Elise uit Eindhoven
 
:Op sommige websites vind je dat de muur meer dan 6.000 kilometer lang is, terwijl op andere plekken wordt gesproken van 20.000 kilometer. Het ligt er een beetje aan welke delen je meetelt bij de telling en welke delen je weglaat in je berekening. De muur bestaat namelijk niet uit één stuk. In verschillende dynastieën werden namelijk verschillende stukken van de Chinese Muur gebouwd op diverse plekken. Alles bij elkaar opgeteld is de muur ruim 21.000 kilometer lang. Dat is ook de lengte die ik in het artikel ga zetten. De vertaling vanuit het chinees (de muur van 10.000 li) is inderdaad omgerekend 5000 km, waar dat vandaan komt durf ik je niet te zeggen. Misschien hadden ze vroeger nog niet de mogelijkheid om de volledige lengte in kaart te brengen. {{Gebruiker:Apoo/handtekening2}} 18 nov 2019 21:17 (CET)
 
 
 
== Update ==
 
 
 
[[Bestand:WikiKids-skin-nov-19.png|thumb|right]]
 
Hallo allemaal, om nieuwe extensies te installeren (waaronder de 'bedankjes' en bijbehorende notificaties) heeft WikiKids een kleine update nodig. Deze update zal met name in het uiterlijk van WikiKids plaatsvinden. Nu is het uiterlijk nog gebaseerd op de 'monobook' style. Deze style is erg verouderd en zorgt regelmatig voor problemen, ook bij andere updates. Daarom heb ik de nieuwe 'Vector' style omgetoverd tot WikiKids style. Hiermee kunnen we weer een tijd vooruit. De skin blijft vrijwel het zelfde, er zullen alleen wat veranderingen plaatsvinden aan de knoppenbalk en het menu bovenaan. Ook de zoekbalk zal verspringen van links naar rechtsboven. Verder ziet alles er een stukje frisser uit. Ik heb aan het technische team gevraagd deze update door te voeren (dan wordt ook gelijk de Disambiguator ingeschakeld). Dat zal een dezer dagen gebeuren. Vragen / opmerkingen / foutjes kun je hier melden. Groet, {{Gebruiker:Apoo/handtekening2}} 25 nov 2019 23:32 (CET)
 
::Ben benieuwd! {{Gebruiker:Gerarddummer/Handtekening}} 26 nov 2019 09:26 (CET)
 
:::Het is mooi geworden! Ook de tekst is nu (fijn) groter en leesbaarder geworden! Alleen zijn infoboxen en navigatieboxen (onderaan de pagina) nu wel wat klein met het lettertype ten opzichte van de lettergroottes in de artikelen {{Gebruiker:Stef 1999/Handtekening}} 26 nov 2019 14:27 (CET)
 
::::Een klein puntje, op de mobiel gaat ''Geschiedenis weergeven''  steeds onder het kopje ''Meer'' en weer terug. Ik hoop dat dit aangepast kan worden. En kan ''Geschiedenis weergeven'' veranderd worden naar ''geschiedenis''. Groet,{{Gebruiker:Rots61/Handtekening}} 26 nov 2019 16:04 (CET)
 
:::::Dat laatste heb ik zojuist aangepast. Dat eerste was me ook al opgevallen. Ik ga kijken of ik die animatie eruit kan halen. Groetjes, {{Gebruiker:Apoo/handtekening2}} 26 nov 2019 16:07 (CET)
 
:::::{{@|Stef 1999}}, dat klopt. Die hebben een vast ingestelde font-size. Dat is op Wikipedia overigens ook zo, omdat de navigatie en infobox sjablonen erg groot en onoverzichtelijk worden. Daar hebben we het al is over gehad. Als je dat graag anders wil zien dan zul je dat aan de rest van de community moeten voorleggen in een stemming. Groetjes, {{Gebruiker:Apoo/handtekening2}} 26 nov 2019 21:15 (CET)
 
:Misschien kan het verschil in de font-sizes tussen de tekst en de infoboxen ook een kwestie van 'wennen' aan de grotere artikelteksten zijn (ik moet zeggen dat ik er nu wel wat meer aan gewend ben). Ook trouwens fijn om te merken dat Wikikids na de update sneller is geworden! 😊 {{Gebruiker:Stef 1999/Handtekening}} 30 nov 2019 19:31 (CET)
 
 
 
==Idee: Nieuws==
 
Hallo iedereen.
 
 
 
Ik heb een idee, namelijk een soort kopje toevoegen op de hoofdpagina, zoals het Artikel van de Week, genaamd: in het nieuws of actualiteit, of iets in die aard. Dit idee is gebaseerd op de hoofdpagina van Wikipedia en kan uiteraard steeds geüpdatet worden.
 
 
 
'''Waarom?'''
 
-Actualiteit is tegenwoordig erg belangrijk voor kinderen. Nieuws is overal aanwezig, radio, televisie. Kinderen leren door nieuws zich voor te bereiden op de echte wereld, groeien in begrip en onafhankelijkheid. Door nieuws leren kinderen ook iets bij, over politieke onderwerpen tot economische onderwerpen. Waarom protesteren mensen? (protesten in Hong Kong) Wat is er aan de hand in Nederland met stikstof? enzovoort...<br>
 
 
 
Als dit idee uiteraad al bestaat maar op een andere manier, laat het me weten. :) <br>
 
Mvg, {{Gebruiker:Bobbyjohn10/handtekening}} 30 nov 2019 18:48 (CET)
 
:Zoiets hadden we natuurlijk ook met [[WikiKids:Nieuws]]. Ik vind het prima. De reden dat we het nooit hebben gedaan was dat iemand dat best wel goed bij moet houden en ik vrees dat dat niet gebeurd... {{Gebruiker:Apoo/handtekening2}} 30 nov 2019 18:53 (CET)
 
::Ik kan natuurlijk nieuws goed bijhouden alleen het nadelige aan [[WikiKids:Nieuws]] is, is dat het gaat over het nieuws op WikiKids, daar ben ik niet echt op de hoogte van. Nieuws in het echt, dat wel. {{Gebruiker:Bobbyjohn10/handtekening}} 30 nov 2019 19:06 (CET)
 
:::Ik vind het prima. Als anderen het ook goed vinden dan zal ik een plekje maken op de hoofdpagina ervoor. {{Gebruiker:Apoo/handtekening2}} 30 nov 2019 20:02 (CET)
 
::::Goed idee, ik loop zelf al een paar dagen rond met een ander idee, namelijk dat elke nieuwe, of uitgebreide pagina een plekje op de hoofdpagina krijgt, dus bijvoorbeeld de pagina; [[Donny van de Beek]]. Dat is te combineren met het idee van Bobbyjohn10. {{Gebruiker:Rots61/Handtekening}} 30 nov 2019 20:13 (CET)
 
:::::Leuk idee ook, maar hoe wil je dat precies gaan doen? Want handmatig lijkt me dat een beetje veel werk. {{Gebruiker:Apoo/handtekening2}} 4 dec 2019 12:28 (CET)
 
 
 
== Boomhut ==
 
 
 
Hallo allemaal, de boomhut wordt altijd al gebruikt voor vragen over huiswerk, informatie, etc. Zeker de laatste maanden komen vragen over WikiKids niet meer voor en verdwijnen berichten voor de vaste gebruikers vrij snel in het archief. Nu kunnen we met z'n allen afspreken dat we alle vragen voor informatie terugdraaien, maar aangezien het zoveel gebeurd is het blijkbaar iets waar wel behoefte aan is. Is het een idee om het clubhuis te gebruiken voor berichten naar vaste gebruikers (dus niet meer alleen moderators en volwassenen) en de boomhut te gebruiken voor alle soorten vragen van nieuwe gebruikers? {{Gebruiker:Apoo/handtekening2}} 4 dec 2019 12:32 (CET)
 
:Ik ben er het mee eens! {{Gebruiker:Bobbyjohn10/handtekening}} 4 dec 2019 12:35 (CET)
 
::Goed idee! {{Gebruiker:Rots61/Handtekening}} 4 dec 2019 17:11 (CET)
 

Huidige versie van 18 feb 2020 om 10:29

Welkom in het Clubhuis!
Help-browser.svg

Welkom in het Clubhuis van WikiKids! Dit is de plek voor gebruikers om te overleggen. Heb jij een vraag over WikiKids? Stel deze dan in de WikiKids Boomhut! Hier kun je als (vaste) gebruiker of volwassene overleggen over onderwerpen die over WikiKids gaan. Wil je een nieuw bericht plaatsen? Klik dan op "nieuw bericht" bovenaan de pagina of klik hieronder.

  • Oude onderwerpen vind je in het archief van het Clubhuis.


Klik hier om een vraag te stellen!

Sjabloon voor achterstallig onderhoud

Beste gebruikers, een aantal jaar geleden hebben we een sjabloon aangemaakt voor artikelen die in het nieuws zijn, maar deze artikelen worden de laatste jaren helaas niet goed onderhouden. Daarvoor vraag ik een sjabloon aan voor deze artikelen met achterstallig onderhoud. Dit wordt een waarschuwing voor gebruikers dat de artikelen niet volledig onderhouden zijn! Voorbeelden aan artikelen waar dit sjabloon komt te staan zijn; Brexit, Syrische Burgeroorlog, ISIS, Donald Trump (ivm afzettingsprocedure) en Jemenitische Burgeroorlog. Mvg, Brosen windrose nl.svgMike1023 - Overleg 1 feb 2020 10:12 (CET)

Het lastige van zo'n sjabloon vind ik dat je dan voor alle artikelen moet gaan bijhouden of ze nog wel up-to-date zijn. Door zo'n sjabloon op een paar pagina's te zetten zou je namelijk de indruk kunnen wekken dat de rest van de pagina's die het sjabloon niet hebben dus wél up-to-date zijn. :) apoo overleg · (MOD) 1 feb 2020 12:38 (CET)
Dat is inderdaad een goed punt. Misschien kunnen we op een andere manier regelen dat deze artikelen geüpdated moeten worden. Ik bedoel ISIS, Brexit en de Syrische Burgeroorlog zijn grotendeels afgelopen en wss de afzettingsprocedure tegen Trump ook. Zijn er misschien vrijwilligers on deze artikelen up te daten? Brosen windrose nl.svgMike1023 - Overleg 1 feb 2020 14:17 (CET)
Je zou iets van een (verborgen) categorie kunnen toevoegen om een overzichtje te krijgen van artikels die een update nodig hebben, maar vervolgens valt of staat het allemaal bij het feit dat er iemand moet zijn die tijd, zin en kennis heeft om die artikelen aan te passen. Daar ligt het grootste probleem denk ik zo. :) apoo overleg · (MOD) 1 feb 2020 14:40 (CET)

Filter

Hallo. Kan er misschien een filter komen dat ervoor zorgt dat je geen lege pagina's (of alleen één woord-pagina's) kan maken in de hoofdnaamruimte? 😜DeGroteEmojii 8 feb 2020 07:50 (CET)

Er wordt al een waarschuwing gegeven als je een lege pagina aan wilt maken, daarnaast kan ik mee geen voorbeeld verzinnen wanneer het is gebeurt, het is dus ook niet nodig om zo'n filter aan te maken. Groetjes Vinkje.png Rots61 Overleg· (MOD) 8 feb 2020 10:17 (CET)
Ik zou niet zo fijn vinden, want je moet verplicht WikiKids beginnen in de broncode. Ik hou meer van de visuele teksteditor. Dus maak ik soms een lege pagina aan en ga ik verder in de visuele editor. Emblem-cool.svgCoolenleuk zin in Overleg? 8 feb 2020 10:59 (CET)
Dat is niet meer. Je kunt tegenwoordig ook artikelen aanmaken in de visuele editor. Ik heb de link aangepast naar de visuele editor. Als toch de broncode editor opent kun je omschakelen via de knop bovenaan of het potloodje in de broncode editor. Dit kan ook zonder tekst getypt te hebben. Om nog even te reageren op de vraag: mensen maken wel eens lege pagina's aan, maar zetten er daarna eigenlijk altijd direct tekst op. Een filter lijkt me niet zo nodig. Ik heb namelijk niet het idee dat ik vaak leeg aangemaakte pagina's moet verwijderen. :) apoo overleg · (MOD) 8 feb 2020 11:07 (CET)

WikiKids op MacBook / App / dingen om te veranderen

Ik heb sinds een tijdje een MacBook Air van Apple, maar wat me opvalt is dat niet elke functie helemaal goed werkt. Als je Emblem-cool.svgCoolenleuk zin in Overleg? 8 feb 2020 10:58 (CET) intypt komt er bij mij alleen een datum te staan, geen handtekening. Ook laadt de site vrij langzaam. Hebben jullie een idee hoe deze problemen kunenn verholpen worden. En ik had nog een idee: zouden we niet een app van WikiKids kunnen ontwikkelen, net zoals WikiPedia heeft gedaan. Kinderen komen steeds minder op internet, maar blijven steeds meer in afgesloten app-omgevingen. Ik denk dat dit in de toekomst van WikiKids wel handig is. Zo zouden kinderen bijvoorbeeld ook offline kunnen lezen. En als laatste: zouden we niet meer promotie op de site kunenn maken, zoals iets onder elke pagina en op de hoofdpagina zetten dat je ook op WikiKids kan meeschrijven. Voor mijn gevoel weten nog te weinig mensen dat. Met vriendelijke groeten, Coolenleuk Emblem-cool.svgCoolenleuk zin in Overleg? 8 feb 2020 10:58 (CET)

Als je ~~~~ (4x) typt, dan komt je handtekening + datum en tijd in beeld te staan. Typ je (per ongeluk) ~~~~~ (5x), dan komt alleen de datum en tijd in beeld te staan. Typ je (per ongeluk) ~~~ (3x), dan komt alleen je handtekening in beeld te staan. Ik denk dat je dus een foutje maakt en per ongeluk 5x ~ typt. Het kan namelijk niet dat een Windows computer iets anders doet dan een Apple computer wanneer je 4x ~ typt. Over de snelheid van WikiKids, ik heb juist het idee dat het met de nieuwe skin sneller werkt en ik hoor die verhalen ook van andere gebruikers. Ik kan daar zo snel niet iets voor je aan doen. Over een paar maanden komt er weer een update waarin wel een aantal verbeteringen zitten die de website (nog) sneller zouden moeten maken. Er is inderdaad nog geen mobiele versie voor WikiKids. Nu vind ik die van Wikipedia persoonlijk nog erg onhandig (makkelijk om te lezen, maar erg moeilijk om te bewerken). Een app heb ik helaas geen ervaring mee hoe je dat moet maken, maar zou zeker een goed idee zijn. Tot slot: gebruikers die niet zijn ingelogd krijgen nu ook al een melding. Deze zal ik wat aantrekkelijker maken. Verder zal ik een melding maken speciaal voor gebruikers met een account, maar nog zonder bijdragen. Zodat die (grote) groep wat meer gemotiveerd wordt om te bewerken. Bedankt voor je ideeën! :) apoo overleg · (MOD) 8 feb 2020 11:33 (CET)
Persoonlijk ben ik geen voorstander van mobiele versies, maar een app zouden we misschien is naar moeten kijken. Ik denk dat het eigentijds en "cool" is wanneer we een app zouden hebben. De app van Wikipedia bijvoorbeeld vind ik erg handig, maar WikiKids kan hier natuurlijk zijn eigen vorm aangeven. Brosen windrose nl.svgMike1023 - Overleg 8 feb 2020 13:03 (CET)
Ik vind een app een goed idee, maar wat we ook kunnen doen is de stijl MinervaNeue van Wikipedia op een manier omtoveren in Wikikids stijl. Het enige is dat ik niet weet hoe moeilijk Xcode Swift is ten opzichte van MediaWiki HTML, al is een app ook handig want dat kan je op i(Pad)OS donkere modus, widgets en 3Dtouch toevoegen om het makkelijker te maken om te bewerken en een fijne werkscène te creëren. Het is tegenwoordig wel 'hip' om een app te maken, al kunnen we ook eerst kijken om de site 'responsive' te maken. 😜DeGroteEmojii 8 feb 2020 14:12 (CET)
Vikidia heeft heeft het zelfde design als Wikipedia. Maar dat is wel een extreme restyle. Hoe kijken jullie eigenlijk tegenover een fusie met Vikidai?Emblem-cool.svgCoolenleuk zin in Overleg? 8 feb 2020 15:20 (CET)
Ik denk niet dat een fusie voordelen heeft. We linken al veel naar elkaar en ik denk dat we het daar bij moeten houden. Onze doelgroep 8-14 is geen doelgroep die even makkelijk in andere talen kan bewerken. Dus meer activiteit levert he ook niet op. :) apoo overleg · (MOD) 8 feb 2020 15:32 (CET)
Ben het eens met Apoo. Nog even over de Wikikids app: als het moeilijk is om is om MinervaNeue te reskinnen kunnen we ook Timeless reskinnen als dat makkelijker is.😜DeGroteEmojii 8 feb 2020 19:01 (CET)

Tutorial

Hallo allemaal. Ik heb de Tutorial (Met hulp van Rots Face-wink.svg) opnieuw gemaakt en verbeterd. Wat vinden jullie ervan? Je kan hem Hier lezen. 😜DeGroteEmojii 9 feb 2020 08:52 (CET)

Wat is er anders aan dan de Wikikids:Tutorial? Ik zie alleen andere kleurtjes. De text is exact hetzelfde. :) apoo overleg · (MOD) 9 feb 2020 11:06 (CET)
Mijn voorkeur gaat dan uit naar de huidige Tutorial, aangezien deze er erg professioneel uitziet. Brosen windrose nl.svgMike1023 - Overleg 9 feb 2020 12:21 (CET)
Ik vind de huidige tutorial te langdradig, hoe meer tekst en hoe 'langer' hoe meer kinderen afhaken. Daarom heb ik voorgesteld om een nieuwe tutorial te maken, maar alleen de kleurtjes veranderen is niet voldoende denk ik. :) apoo overleg · (MOD) 9 feb 2020 12:24 (CET)
We zouden er toch een filmpje van kunnen maken? Emblem-cool.svgCoolenleuk zin in Overleg? 9 feb 2020 14:49 (CET)
Dat is wel mogelijk. Misschien wil jij er wel even naar kijken? 😜DeGroteEmojii 9 feb 2020 14:51 (CET)
Ik ben een groot voorstander van filmpjes (hoe werkt de visual editor, hoe moet je een plaatje uploaden, wat betekenen alle knoppen, etc.) :) apoo overleg · (MOD) 9 feb 2020 14:54 (CET)
Filmpjes zouden erg handig zijn. Op die manier kunnen gebruikers ook zien wat ze moeten doen. Met vriendelijke groet, Brosen windrose nl.svgMike1023 - Overleg 9 feb 2020 15:07 (CET)
Ik zou wel eeen filmpje willen maken. Ik heb alleen wel pas na de voorjaarsvakantie tijd, want ik heb nu toetsweek. Emblem-cool.svgCoolenleuk zin in Overleg? 9 feb 2020 16:34 (CET)
Ik zou dat ook wel willen, alleen ben ik pas vanaf twee uur vrij van school en vanaf zondag ga ik skiën tot ook rond twee uur. 😜DeGroteEmojii 9 feb 2020 17:33 (CET)
Ik heb nog wel wat filmmateriaal liggen. Daarnaast die Tutorial heb ik anders gemaakt. DeGroteEmojii heeft alles gekopieerd. Vinkje.png Rots61 Overleg· (MOD) 10 feb 2020 08:15 (CET)

Presentatie / lesmatriaal

Ik zag gisteren dat er geen lesmatriaal meer beschikbaar was, en heb wat gemaakt. Het is maar een klein beginnetje, maar zouden we deze er op kunnen zetten? En hebben jullie nog tips. Dit is de link: https://www.canva.com/design/DADzbRZfRLg/LJL9vDCWeSVxWEmPQZqlKA/view?utm_content=DADzbRZfRLg&utm_campaign=designshare&utm_medium=link&utm_source=publishsharelink

Eindgebruikersvoorwaarden

Het lijkt me handig om hier 3.2 te wijzigen. Dat kunnen we veranderen in De Overeenkomst kan niet worden beëindigd. Met extra toelichting. Dit voorstel na aanleiding van dit verzoek. Niet dat ik denk dat we hier problemen mee kunnen krijgen, maar voor de zekerheid. @Gerarddummer Vinkje.png Rots61 Overleg· (MOD) 13 feb 2020 22:17 (CET)

Theoretisch kan je daar wel problemen mee krijgen want je belooft iets wat softwaretechnisch en in combinatie met de auteurswet niet mogelijk is. Ik heb het jaren geleden al voorgesteld maar daar is toen niets mee gebeurd. Sterker nog, het verwijderen van accounts kan niet omdat je gebruikersnaam gekoppeld is aan je bewerkingen. Iedere bewerking die jij doet valt onder de CC-BY-SA 3.0 licentie en die eist dat er een auteur vermeld dient te worden. Je WikiKids account is niet meer dan een gebruikersnaam en een wachtwoord. Meer persoonlijke informatie ben je niet verplicht in te vullen en kun je zelf verwijderen. Je wachtwoord valt zelf aan te passen en de gebruikersnaam kunnen wij anonimiseren. De bewerkingen en bijdragen die je hebt gedaan die zijn niet van jou maar van WikiKids. Daar ga je iedere keer mee akkoord wanneer je op "opslaan" klikt. Wikimedia heeft daar een duidelijke uitleg (en) over. Deze juridisch geldige uitleg moeten we inderdaad overnemen. De AVG geldt ook voor Wikipedia en die hebben hun juristen hier ook uitgebreid naar laten kijken. :) apoo overleg · (MOD) 16 feb 2020 11:39 (CET)

We moeten hier nu niets aan veranderen. Naar deze tekst is ook goed gekeken. Gerard Dummer_overleg Wikipop.PNG · (MOD) 16 feb 2020 17:38 (CET)

Dat zal vast, maar het klopt niet. :) apoo overleg · (MOD) 16 feb 2020 18:56 (CET)
Dus er staan dingen in onze Eindgebruikersvoorwaarden dat technisch niet mogelijk is, dat is wel heel vreemd.Vinkje.png Rots61 Overleg· (MOD) 18 feb 2020 10:29 (CET)

hooi

hoe kan ik iemand worden die meewerkt met wikikids ik ben 35 jaar

Iedereen kan meewerken aan WikiKids, dat kun je doen door pagina's aan te maken of pagina's uit te breiden. Vinkje.png Rots61 Overleg· (MOD) 18 feb 2020 10:28 (CET)
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Wikikids:Clubhuis&oldid=596244"