Wikikids:Clubhuis: verschil tussen versies

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
(Aanvraag nieuw sjabloon: Beveiligen)
(Portaal:Taal (PorTaal))
 
(753 tussenliggende versies door 39 gebruikers niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
 
{{Clubhuis}}
 
{{Clubhuis}}
 
<!-- Stel hieronder je vraag -->
 
<!-- Stel hieronder je vraag -->
== Bruikbaarheid WikiKids voor blinden en slechtzienden ==
+
== Portaal:Literatuur ==
  
Beste gebruikers, vanaf volgend jaar zal de ''European accessibility act'' in werking treden. Deze wet zorgt dat mensen met visuele of auditieve handicap meer toegang krijgen tot maatschappij. Deze wet zal onder meer gelden voor smartphones, e-books, internetbankieren en televisie. Meer informatie vind je [https://ec.europa.eu/social/main.jsp?catId=1202 hier (Engels)]. Hoewel er geen regels zijn opgenomen voor websites of internetencyclopedieën, leek het mij wel een goed idee als er een mogelijk voor blinden en slechtzienden (die de teksten niet kunnen lezen) dit op de één of andere manier te horen krijgen. Ik weet dat we in het verleden een icoontje in de zijbalk hadden standen met een link naar speciaal programma.  
+
[[Gebruiker:Mike1023/Zandbak2|Hier]] is het ontwerp voor het nieuwe portaal:Literatuur. Mochten er nog verbeterpunten zijn hoor ik het graag. Bij het kopje ''uitgelicht jeugdboek'' komt er natuurlijk maandelijks een nieuwe boek te staan. Met vriendelijke groet, {{Gebruiker:Mike1023/Handtekening}} 30 aug 2020 06:55 (CEST)
* Weet iemand of dit nog te verkrijgen is? Of het nog werkt? Wat de kwaliteit ervan is?
+
:Sun Tzu is een [[strateeg]] volgens mij, niet een schrijver/dichter, alhoewel hij wel een groot boek ([[Art of War (boek)|Art of War]]) heeft geschreven. [[Gebruiker:Eize01|<font color="Darkgreen">Єize01</font>]] [[bestand:War_flag_of_the_Hellenic_Army.svg|20px]] <font color="red">(નુ־)</font> [[Overleg gebruiker:Eize01|<font color="turquoise">''overleg?''</font>]] 30 aug 2020 08:57 (CEST)
* Is het een idee om een pagina binnen de WikiKids-naamruimte aan te maken voor blinden en slechtzienden?
+
::Na nader inzien haal ik die naam weg. Hoewel ''The Art of War'' een belangrijk boek uit de wereldliteratuur is, is het meer non-fictie. {{Gebruiker:Mike1023/Handtekening}} 30 aug 2020 09:51 (CEST)
* Kunnen we dan een link naar deze pagina maken op een handig vindbare plek?
+
:::Ik vind het een prachtig portaal. Alleen zijn er ook kinderboekenschrijvers zoals Tosca Menten, Janneke Schotveld enzo, valt dat onder "echte" literatuur? [[Gebruiker:Didi05|Didi05]] ([[Overleg gebruiker:Didi05|overleg]]) 30 aug 2020 16:49 (CEST)
Graag hoor ik jullie reacties. {{Gebruiker:Mike1023/Handtekening}} 2 okt 2019 22:41 (CEST)
+
::::Toevoeging: Behalve het uitgelichte jeugdboek staan er geen boeken op het portaal, en dat nou juist waar literatuur om gaat toch? [[Gebruiker:Didi05|Didi05]] ([[Overleg gebruiker:Didi05|overleg]]) 30 aug 2020 16:52 (CEST)
:Vroeger gebruikten we http://browsealoud.nl/ , deze service is betaald. Met het tweede en derde puntje weet ik niet goed wat je bedoelt. Groetjes, {{Gebruiker:Rots61/Handtekening}} 5 okt 2019 15:50 (CEST)
+
:::::Qua kinderboekenschrijvers heb ik de bekendste uitgekozen. Je mag natuurlijk toevoegingen doen, aangezien kinderboekenschrijvers niet echt "gecanoniseerd" zijn. Er wordt niet echt een onderscheid in de literatuurwetenschap gemaakt tussen kinderliteratuur in enge en ruime zin. Dus als je toevoegingen heb, mag je deze natuurlijk toevoegen. Over de boeken gesproken: Ik wilde eerst meer boeken toevoegen, maar dan wordt het portaal heel erg lang. Ik heb daarom expres voor de auteurs gekozen, aangezien je op de artikelen daarvan weer de boeken leest die ze hebben geschreven. Mocht je daarvoor een oplossing hebben hoor ik het graag. Mvg, {{Gebruiker:Mike1023/Handtekening}} 31 aug 2020 07:29 (CEST)
::Met het tweede punt bedoel ik een informatieve pagina waar blinden en slechtzienden alles kunnen vinden wat nodig is (bijvoorbeeld een link naar het programma). Met het derde punt bedoel ik hoe we deze pagina vindbaar voor deze groep mensen kunnen maken. Ik hoop dat het is opgehelderd. {{Gebruiker:Mike1023/Handtekening}} 5 okt 2019 16:27 (CEST)
 
:::Een goed idee om zo'n pagina te hebben. Het vindbaar maken is een lastiger punt. Ik zou het op de hoofdpagina onder het zoekvlak doen. En in de zijbalk zou ik het boven het kopje Help! doen, met zo'n zelfde button. {{Gebruiker:Rots61/Handtekening}} 5 okt 2019 19:55 (CEST)
 
::::Ik vraag me dan af wat er op die informatie pagina moet komen? Blinde kinderen kunnen die pagina niet lezen. Die hebben een speciaal soort computer die de webpagina’s vertaald in braille. Die kunnen WikiKids daarmee gewoon gebruiken. Ik ga er vanuit dat visueel beperkte kinderen die een computer kunnen gebruiken dit ook al doen met de hulpmiddelen die er zijn. Zo heeft Windows natuurlijk al hulpmiddelen zoals een vergrootglas en een voorlees assistent. De browse aloud functie of iets vergelijkbaars weer invoeren met een knop op iedere pagina zou wel weer kunnen. {{Gebruiker:Apoo/handtekening2}} 5 okt 2019 21:39 (CEST)
 
  
== Uitbreidingen ==
+
== Zijbalk ==
  
Beste moderatoren,
+
Hallo, in de zijbalk van Wikikids staan allerlei handige links om snel overal te komen. Ik vind het echter wel jammer dat Het Clubhuis er niet tussen staat. Misschien kan dit geregeld worden. {{Gebruiker:Eize01/Handtekening}} 6 sep 2020 9:41 (CEST)
 +
:Ik zal er is naar kijken of dat voor bevestigde gebruikers erbij kan komen. Ik wil niet dat iedereen dat ziet namelijk, anders wordt het clubhuis straks net zo druk met onzin vragen als de boomhut. {{Gebruiker:Apoo/handtekening2}} 6 sep 2020 11:45 (CEST)
  
Het lijkt me een goed idee om verschillende uitbreidingen (Extension) toe te voegen.
+
== Pabo-studenten ==
 
 
#[[Wikipedia:mw:Extension:Disambiguator|Disambiguator]] zorgt ervoor dat je een doorverwijspagina kan markeren. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je vanuit een artikel naar een doorverwijspagina wordt gestuurd. <small>Zie [[Wikipedia:wp:lnd|dit]].</small>
 
#[[Wikipedia:mw:Extension:FileExporter|FileExporter]] zorgt ervoor dat plaatjes overgezet kunnen worden naar Commons.
 
 
 
#[[Wikipedia:mw:Extension:AdvancedSearch|AdvancedSearch]] zorgt ervoor dat je gedetailleerder kunt zoeken.
 
 
 
#[[Wikipedia:mw:Extension:Thanks|Thanks]], om gebruikers te bedanken.
 
 
 
#[[Wikipedia:mw:Extension:WikimediaBadges|WikimediaBadges]] en [[Wikipedia:mw:Extension:GuidedTour|GuidedTour]], een idee voor de [https://wikikids.nl/Wikikids:Boomhut/archief76#Badge_systeem ba][https://wikikids.nl/Wikikids:Boomhut/archief71#Problemen_met_WikiKids dg][https://wikikids.nl/Wikikids:Boomhut/archief73#Badges es]?
 
Graag hoor ik jullie reacties. Groetjes {{Gebruiker:Rots61/Handtekening}} 15 okt 2019 15:40 (CEST)
 
:#Soms is het wel de bedoeling dat er een link naar een doorverwijspagina staat. Bijvoorbeeld als je de lezer er op wilt wijzen dat het onderwerp meerdere betekenissen heeft. Verder kan het wel handig zijn voor onderhoud.
 
:#Ik denk niet dat deze extensie een goed idee is. Het is namelijk niet meer dan een knop met een link naar Wikimedia Commons. Je gaat kinderen dus van WikiKids wegsturen naar Wikimedia commons (engelse website), zodat ze daar een plaatje kunnen uploaden. Ik denk niet dat kinderen dat snappen.
 
:#Ik denk dat we het zoeken niet moeilijker moeten maken dan het is. Het huidige zoekformulier vind ik best wel goed en nauwkeurig weken. Gaat een kind van 8, 9 of 10 dit snappen?
 
:#Op zich wel een leuk idee, alleen de extensie moet wat aangepast worden om het geschikt te maken voor op WikiKids. Dus als er meerdere mensen dit een goed idee vinden wil ik dat wel doen.
 
:#Voor de GuidedTour geldt het zelfde. Is wat meer werk, maar misschien wel handig voor gebruikers die WikiKids voor het eerst gebruiken. Dus als er meerdere mensen dit een goed idee vinden wil ik hier ook wel naar kijken. De extensie WikimediaBadges heeft helaas niks te maken met badges zoals wij het bedoelen :-).
 
:Ik zal artho in ieder geval even vragen om de doorverwijzingen extensie te installeren. Voor de rest wacht ik het dan nog even af. Groet, {{Gebruiker:Apoo/handtekening2}} 15 okt 2019 20:30 (CEST)
 
::2.  Is het dan mogelijk om dat in je voorkeuren te activeren. Dus alleen als je in je voorkeuren aangeeft dat je dat wilt dat hij werkt.
 
::Groetjes,{{Gebruiker:Rots61/Handtekening}} 16 okt 2019 14:58 (CEST)
 
:::Nee, dat kan sowieso niet. En daarnaast ben ik er geen voorstander van om al onze plaatjes te verhuizen naar commons. Groet, {{Gebruiker:Apoo/handtekening2}} 16 okt 2019 17:06 (CEST)
 
::Ik ben wel benieuwd naar de meningen van de anderen. Wat betreft de extensies Thanks en GuidedTour. {{Gebruiker:Rots61/Handtekening}} 18 okt 2019 17:32 (CEST)
 
:::Plaatjes van WikiKids zou ik hier gewoon laten staan. Verder eens met Apoo.  {{Gebruiker:Gerarddummer/Handtekening}} 18 okt 2019 21:25 (CEST)
 
::::#{{neutraal}}
 
::::#{{tegen}} - Je hebt niets meer aan [https://wikikids.nl/Wikikids:Uploaden het uploaden op WikiKids]. De huidige afbeeldingen die nu op WikiKids staan die zou ik hier laten staan.
 
::::#{{tegen}} - Het is niet slecht maar ook niet echt nodig. Het huidige zoeksysteem biedt eigenlijk al best veel en is al best makkelijk voor kinderen.
 
::::#{{voor}} - Dit idee vind ik zeker leuk en handig. I.p.v. dat je op de OP van iemand zegt: bedankt voor het wijzigen van dit of dat kan je gewoon via die extensie een gebruiker bedanken.
 
::::#{{voor}} - Ben het eens met de GuidedTour, zal zeker handig zijn.
 
::::Mvg, {{Gebruiker:Bobbyjohn10/handtekening}} 19 okt 2019 09:52 (CEST)
 
 
 
== Error ==
 
 
 
Sinds vandaag krijg ik steeds als ik een nieuw artikel bekijk een foutcode. Dat is meestal ''<FOUTCODE> {{CURRENTYEAR}}-{{CURRENTMONTH}}-{{CURRENTDAY}} {{CURRENTHOUR}}:{{#time:i}}:{{#time:s}}: Fatale fout van type "Error"'' zoals [[Hindoeïstische wereld|hier]]. Kan dit verholpen worden. Kan dit verholpen worden? Groetjes, {{Gebruiker:Rots61/Handtekening}} 14 nov 2019 14:57 (CET)
 
:Ik heb het bij Kennisnet gemeld. Misschien kunnen ze zien wat er aan de hand is. {{Gebruiker:Gerarddummer/Handtekening}} 14 nov 2019 15:01 (CET)
 
::Is opgelost, was iets met de badges :-) {{Gebruiker:Apoo/handtekening2}} 14 nov 2019 17:48 (CET)
 
 
 
== Nieuwe versie afbeelding uploaden ==
 
Hoi, ik heb dit bestand gemaakt : [[:Bestand:Mobieltje_(Wikikids_stijl).png]], maar bij nader inzien vind ik een lachende versie leuker. Maar als ik die nieuwe versie upload, ziet de software het als een identiek bestand (het lijkt ook erg, alleen de mond is anders). Kan een mod dit bestand helemaal verwijderen, zodat ik de nieuwe versie kan uploaden? Of kan dit op een andere manier? [[Gebruiker:Freestyle|Freestyle]] ([[Overleg gebruiker:Freestyle|overleg]]) 15 nov 2019 13:10 (CET)
 
:Je hebt de nieuwe versie (met lachende mond) al geüpload en deze is nu zichtbaar (zowel op de pagina van het bestand als de pagina waar je de afbeelding op heb gezet). Dat de software het als identiek bestand ziet kan dus kloppen, want je hebt de nieuwe afbeelding al succesvol geüpload. Het duurt alleen even (vanwege de cache) dat het plaatje overal goed zichtbaar is. Ik zie in ieder geval wel al het plaatje met lachende mond. Als je dat zelf niet ziet moet je misschien even de cache van je browser legen (shift+F5). Groet, {{Gebruiker:Apoo/handtekening2}} 15 nov 2019 13:18 (CET)
 
::Oké, bedankt. Ik had wel de pagina's gepurged, maar had niet het browsercache vernieuwd :) [[Gebruiker:Freestyle|Freestyle]] ([[Overleg gebruiker:Freestyle|overleg]]) 15 nov 2019 15:38 (CET)
 
 
 
== lengte Chinese muur ==
 
 
 
Hallo Ik heb vandaag een Grej of the Day gegeven in mijn groep 7. Het raadsel was : "ik ben wel 6400 km lang." De oplossing van mij en geraden door bijna alle kinds was : de chinese muur. De informatie voor de microles had ik van Wikikids. Na school komt 1 van mijn leerlingen naar me toe en zegt dat dat niet waar is, zij had een andere oplossing voor het raadsel en zei datde Chinese muur veel langer is volgens wikipedia. Het wordt de muur van 10000 li genoemd, maar dat wordt op wikipedia weer fout omgerekend. Na enig onderzoek kom ik verschillende lengtes tegen op internet en welke is nu de goede en kan dit als dit nodig is aangepast worden op wikikids? groetjes juf Elise uit Eindhoven
 
:Op sommige websites vind je dat de muur meer dan 6.000 kilometer lang is, terwijl op andere plekken wordt gesproken van 20.000 kilometer. Het ligt er een beetje aan welke delen je meetelt bij de telling en welke delen je weglaat in je berekening. De muur bestaat namelijk niet uit één stuk. In verschillende dynastieën werden namelijk verschillende stukken van de Chinese Muur gebouwd op diverse plekken. Alles bij elkaar opgeteld is de muur ruim 21.000 kilometer lang. Dat is ook de lengte die ik in het artikel ga zetten. De vertaling vanuit het chinees (de muur van 10.000 li) is inderdaad omgerekend 5000 km, waar dat vandaan komt durf ik je niet te zeggen. Misschien hadden ze vroeger nog niet de mogelijkheid om de volledige lengte in kaart te brengen. {{Gebruiker:Apoo/handtekening2}} 18 nov 2019 21:17 (CET)
 
 
 
== Update ==
 
 
 
[[Bestand:WikiKids-skin-nov-19.png|thumb|right]]
 
Hallo allemaal, om nieuwe extensies te installeren (waaronder de 'bedankjes' en bijbehorende notificaties) heeft WikiKids een kleine update nodig. Deze update zal met name in het uiterlijk van WikiKids plaatsvinden. Nu is het uiterlijk nog gebaseerd op de 'monobook' style. Deze style is erg verouderd en zorgt regelmatig voor problemen, ook bij andere updates. Daarom heb ik de nieuwe 'Vector' style omgetoverd tot WikiKids style. Hiermee kunnen we weer een tijd vooruit. De skin blijft vrijwel het zelfde, er zullen alleen wat veranderingen plaatsvinden aan de knoppenbalk en het menu bovenaan. Ook de zoekbalk zal verspringen van links naar rechtsboven. Verder ziet alles er een stukje frisser uit. Ik heb aan het technische team gevraagd deze update door te voeren (dan wordt ook gelijk de Disambiguator ingeschakeld). Dat zal een dezer dagen gebeuren. Vragen / opmerkingen / foutjes kun je hier melden. Groet, {{Gebruiker:Apoo/handtekening2}} 25 nov 2019 23:32 (CET)
 
::Ben benieuwd! {{Gebruiker:Gerarddummer/Handtekening}} 26 nov 2019 09:26 (CET)
 
:::Het is mooi geworden! Ook de tekst is nu (fijn) groter en leesbaarder geworden! Alleen zijn infoboxen en navigatieboxen (onderaan de pagina) nu wel wat klein met het lettertype ten opzichte van de lettergroottes in de artikelen {{Gebruiker:Stef 1999/Handtekening}} 26 nov 2019 14:27 (CET)
 
::::Een klein puntje, op de mobiel gaat ''Geschiedenis weergeven''  steeds onder het kopje ''Meer'' en weer terug. Ik hoop dat dit aangepast kan worden. En kan ''Geschiedenis weergeven'' veranderd worden naar ''geschiedenis''. Groet,{{Gebruiker:Rots61/Handtekening}} 26 nov 2019 16:04 (CET)
 
:::::Dat laatste heb ik zojuist aangepast. Dat eerste was me ook al opgevallen. Ik ga kijken of ik die animatie eruit kan halen. Groetjes, {{Gebruiker:Apoo/handtekening2}} 26 nov 2019 16:07 (CET)
 
:::::{{@|Stef 1999}}, dat klopt. Die hebben een vast ingestelde font-size. Dat is op Wikipedia overigens ook zo, omdat de navigatie en infobox sjablonen erg groot en onoverzichtelijk worden. Daar hebben we het al is over gehad. Als je dat graag anders wil zien dan zul je dat aan de rest van de community moeten voorleggen in een stemming. Groetjes, {{Gebruiker:Apoo/handtekening2}} 26 nov 2019 21:15 (CET)
 
:Misschien kan het verschil in de font-sizes tussen de tekst en de infoboxen ook een kwestie van 'wennen' aan de grotere artikelteksten zijn (ik moet zeggen dat ik er nu wel wat meer aan gewend ben). Ook trouwens fijn om te merken dat Wikikids na de update sneller is geworden! 😊 {{Gebruiker:Stef 1999/Handtekening}} 30 nov 2019 19:31 (CET)
 
 
 
==Idee: Nieuws==
 
Hallo iedereen.
 
 
 
Ik heb een idee, namelijk een soort kopje toevoegen op de hoofdpagina, zoals het Artikel van de Week, genaamd: in het nieuws of actualiteit, of iets in die aard. Dit idee is gebaseerd op de hoofdpagina van Wikipedia en kan uiteraard steeds geüpdatet worden.
 
 
 
'''Waarom?'''
 
-Actualiteit is tegenwoordig erg belangrijk voor kinderen. Nieuws is overal aanwezig, radio, televisie. Kinderen leren door nieuws zich voor te bereiden op de echte wereld, groeien in begrip en onafhankelijkheid. Door nieuws leren kinderen ook iets bij, over politieke onderwerpen tot economische onderwerpen. Waarom protesteren mensen? (protesten in Hong Kong) Wat is er aan de hand in Nederland met stikstof? enzovoort...<br>
 
 
 
Als dit idee uiteraad al bestaat maar op een andere manier, laat het me weten. :) <br>
 
Mvg, {{Gebruiker:Bobbyjohn10/handtekening}} 30 nov 2019 18:48 (CET)
 
:Zoiets hadden we natuurlijk ook met [[WikiKids:Nieuws]]. Ik vind het prima. De reden dat we het nooit hebben gedaan was dat iemand dat best wel goed bij moet houden en ik vrees dat dat niet gebeurd... {{Gebruiker:Apoo/handtekening2}} 30 nov 2019 18:53 (CET)
 
::Ik kan natuurlijk nieuws goed bijhouden alleen het nadelige aan [[WikiKids:Nieuws]] is, is dat het gaat over het nieuws op WikiKids, daar ben ik niet echt op de hoogte van. Nieuws in het echt, dat wel. {{Gebruiker:Bobbyjohn10/handtekening}} 30 nov 2019 19:06 (CET)
 
:::Ik vind het prima. Als anderen het ook goed vinden dan zal ik een plekje maken op de hoofdpagina ervoor. {{Gebruiker:Apoo/handtekening2}} 30 nov 2019 20:02 (CET)
 
::::Goed idee, ik loop zelf al een paar dagen rond met een ander idee, namelijk dat elke nieuwe, of uitgebreide pagina een plekje op de hoofdpagina krijgt, dus bijvoorbeeld de pagina; [[Donny van de Beek]]. Dat is te combineren met het idee van Bobbyjohn10. {{Gebruiker:Rots61/Handtekening}} 30 nov 2019 20:13 (CET)
 
:::::Leuk idee ook, maar hoe wil je dat precies gaan doen? Want handmatig lijkt me dat een beetje veel werk. {{Gebruiker:Apoo/handtekening2}} 4 dec 2019 12:28 (CET)
 
::::::Hmm, ik wil me wel elke dag vrijwillig inzetten om het elke dag of om de zoveel dagen het te updaten. {{Gebruiker:Bobbyjohn10/handtekening}} 16 dec 2019 12:59 (CET)
 
:{{@|Bobbyjohn10}} ik heb dit toegevoegd aan de hoofdpagina. Je kunt het nieuws bewerken via [[Sjabloon:Hoofdpagina/Nieuws]]. Persoonlijk zou ik niet meer dan 2 tot 3 items op de hoofdpagina zetten. De beschrijving kan een korte zin zijn met een linkje naar een artikel net zoals op Wikipedia nu het geval is. Wil jij dit bijhouden? Als over een tijdje blijkt dat dit niet lukt dan zet ik de afbeelding van de week weer terug. Groetjes, {{Gebruiker:Apoo/handtekening2}} 16 dec 2019 17:20 (CET)
 
::Is goed bedankt, ik zal het bijhouden. Mvg, {{Gebruiker:Bobbyjohn10/handtekening}} 16 dec 2019 21:01 (CET)
 
:::Misschien een leuk idee als we hieronder, op dezelfde pagina, of op onder een ander kopje, een klein lijstje maakt met nieuwe artikelen, zoals [[Timothée Chalamet]], [[Jacques Chirac]] en bij grote updates zoals bij [https://wikikids.nl/index.php?title=Romeinse_Rijk&curid=4563&diff=586821&oldid=579060 Romeinse Rijk], [https://wikikids.nl/index.php?title=Ontdekking_van_Zuid-Amerika&curid=118926&diff=586822&oldid=576682 Ontdekking van Zuid-Amerika] en [[Formule 1 in 2019]]. {{Gebruiker:Rots61/Handtekening}} 16 dec 2019 21:23 (CET)
 
::::Wat ook misschien een idee is is afbeelding van de week gewoon houden zoals vroeger, maar dat we onderaan de pagina 2 nieuwe kopjes maken, met bij de lange Nieuws (en dan kunnen er meer dan 3 onderwerpen + een afbeelding) en dan daarnaast Uitgelichte nieuwe artikelen of iets in die aard. Mvg, {{Gebruiker:Bobbyjohn10/handtekening}} 16 dec 2019 21:25 (CET)
 
:{{@|Bobbyjohn10}} daar heb ik ook aan zitten denken. Maar hoe ‘lager’ op de hoofdpagina hoe minder het gelezen wordt. Dus ik ben dan bang dat helemaal niemand naar het nieuws kijkt. Zullen we het eventjes een tijdje aankijken! {{@|Rots61}} zoals ik hierboven al vroeg: prima idee maar hoe wil je dat doen dan? Als het handmatig gebeurd ben ik bang dat het na een tijdje niet meer gedaan wordt. We kunnen ook gewoon afspreken dat ieder nieuw of uitgebreid artikel van de week wordt. Die zijn ook aan een update toe. {{Gebruiker:Apoo/handtekening2}} 16 dec 2019 21:49 (CET)
 
::{{@|Apoo}} Ja dat klopt inderdaad, misschien toch voor nu geen goed plan. Het valt me trouwens ook op dat de tekstgrootte van het nieuws groter is dan de rest, kan je dat oplossen? (als je wilt) Mvg, {{Gebruiker:Bobbyjohn10/handtekening}} 17 dec 2019 19:43 (CET)
 
::We kunnen best afspreken dat elk nieuw ''goed'' artikel op de hoofdpagina komt, en bij grote uitbreidingen kan deze pagina ook op de hoofdpagina. Nieuws gerelateerde onderwerpen zoals [[Tweede Kamerverkiezingen 2017]] moeten bijvoorbeeld in de week dat dat gebeurt.{{Gebruiker:Rots61/Handtekening}} 17 dec 2019 20:19 (CET)
 
:::Dag allemaal, ik zie dat het nieuwsonderdeel aardig wat ruimte inneemt op de hoofdpagina. Zou dat ook iets minder kunnen? {{Gebruiker:Gerarddummer/Handtekening}} 2 jan 2020 21:56 (CET)
 
::::Het was niet de bedoeling dat er een plaatje bij zou staan, dus als het goed is neemt het nu wat minder ruimte in (op kleinere beeldschermen). Groet, {{Gebruiker:Apoo/handtekening2}} 2 jan 2020 22:03 (CET)
 
 
 
== Boomhut ==
 
 
 
Hallo allemaal, de boomhut wordt altijd al gebruikt voor vragen over huiswerk, informatie, etc. Zeker de laatste maanden komen vragen over WikiKids niet meer voor en verdwijnen berichten voor de vaste gebruikers vrij snel in het archief. Nu kunnen we met z'n allen afspreken dat we alle vragen voor informatie terugdraaien, maar aangezien het zoveel gebeurd is het blijkbaar iets waar wel behoefte aan is. Is het een idee om het clubhuis te gebruiken voor berichten naar vaste gebruikers (dus niet meer alleen moderators en volwassenen) en de boomhut te gebruiken voor alle soorten vragen van nieuwe gebruikers? {{Gebruiker:Apoo/handtekening2}} 4 dec 2019 12:32 (CET)
 
:Ik ben er het mee eens! {{Gebruiker:Bobbyjohn10/handtekening}} 4 dec 2019 12:35 (CET)
 
::Goed idee! {{Gebruiker:Rots61/Handtekening}} 4 dec 2019 17:11 (CET)
 
:::Top idee! Maar wat gaan we verstaan onder "vaste gebruikers"? En wat is dan exact verschil tussen de Boomhut en het Clubhuis (qua type vragen)? {{Gebruiker:Wouter15/Handtekening}}. 4 dec 2019 19:29 (CET)
 
::::Alle vragen en discussies over WikiKids zelf. De Boomhut wordt dan alleen nog maar gebruikt voor vragen van nieuwe gebruikers. Dat zullen eigenlijk alleen vragen zijn van: hoe moet ik bewerken, geef info over ..., etc. In principe mogen alle gebruikers vragen stellen in het clubhuis maar deze vragen en discussies mogen echt alleen over WikiKids inhoudelijk gaan. {{Gebruiker:Apoo/handtekening2}} 4 dec 2019 19:51 (CET)
 
:::::Ik vind het een goed idee. {{Gebruiker:Gerarddummer/Handtekening}} 5 dec 2019 09:31 (CET)
 
 
 
== Relevantie ==
 
 
 
[[User:Bobbyjohn10|Bobbyjohn]] heeft laatst een vraag gesteld op de overlegpagina van [[Overleg:Amsterdam (ROBLOX)|Amsterdam (ROBLOX)]], hier is nog geen goed antwoord op gegeven, vandaar dat ik de vraag nu hier stel. ''Is [[Amsterdam (ROBLOX)]]  encyclopedisch genoeg of niet?'' Dit zou ik aanvullen met een vraag hoe we hier in de toekomst mee om moeten gaan, in het algemeen met games zoals, [[Fortnite]], [[Candy Crush Saga]] en [[De Sims]] of andere ROBLOX pagina's. Met vriendelijke groet, {{Gebruiker:Rots61/Handtekening}} 10 dec 2019 21:40 (CET)
 
:Voor ROBLOX moet er beleid komen net zoals de richtlijnen voor YouTube en Instagram. Ik speel het spel zelf niet. {{@|Bobbyjohn10}} geloof ik wel, dus die kan beter bepalen wanneer iets ‘bekend’ is op ROBLOX. De Sims en Candycrush zijn gewoon hele bekende spellen met miljoenen gebruikers wereldwijd en lijkt me dus sowieso encyclopedisch. {{Gebruiker:Apoo/handtekening2}} 10 dec 2019 22:19 (CET)
 
::Ik bedoel met andere games vooral games die niet zo veel gespeeld worden zoals [[Big Farm]] en [[Undertale]]. {{Gebruiker:Rots61/Handtekening}} 11 dec 2019 22:23 (CET)
 
:::Is het een idee dat jij ({{@|Rots61}}) en {{@|Bobbyjohn10}} daar een richtlijn voor maken net zoals [[Wikikids:Richtlijnen voor Instagram en Youtube]]? {{Gebruiker:Apoo/handtekening2}} 16 dec 2019 12:27 (CET)
 
::::Voor ROBLOX kan ik eventueel een richtlijn opmaken, aangezien er games zijn op ROBLOX die gericht zijn naar Nederlandse spelers en naar internationale spelers misschien hier een voorstel:
 
*Nederlandstalige (vaak roleplay games, waar je hulpdiensten kan zijn bv), maar dan ook volledig Nederlandstalig, 500K+ bezoeken en een gemiddeld aantal van min. 10 spelers tegelijk.
 
*Internationale games, 500M+ bezoeken (het meest gespeeld spel heeft al meer dan 3 miljard), en zo voorkomen we dat straks WikiKids vol staat met ROBLOX spellen, het staat in de top 10 van meest gespeelde spellen (volgens Microsoft) en als je dan alleen kijkt naar de doelgroep dan al in de top 5.
 
::::Als de rest met het bovenstaande akkoord is, dan is het goed. :) {{Gebruiker:Bobbyjohn10/handtekening}} 16 dec 2019 12:53 (CET)
 
::::Over kleinere games misschien kiken naar het aantal beoordelingen in de App Store of Google Play Store als het gata om een mobiele game of de ranking bij de categorie waar het toe behoort, aangezien we bij mobiele games niet het aantal spelers kunnen zien. (bij PC games gaat dit wel). {{Gebruiker:Bobbyjohn10/handtekening}} 16 dec 2019 12:58 (CET)
 
::::{{@|apoo}}, ik heb geen ervaring wat betreft games, Bobby-John kan hier beter beleid op maken denk ik. {{Gebruiker:Rots61/Handtekening}} 16 dec 2019 21:35 (CET)
 
:::::Is iedereen het eens met mijn voorstel(?), aangezien er nieuwe game artikelen worden gemaakt. Mvg, {{Gebruiker:Bobbyjohn10/handtekening}} 23 dec 2019 22:32 (CET)
 
::::::Prima! {{Gebruiker:Apoo/handtekening2}} 23 dec 2019 23:08 (CET)
 
:::::::Goed idee! {{Gebruiker:Rots61/Handtekening}} 23 dec 2019 23:11 (CET)
 
== Badges ==
 
 
 
Volgens mij zit er eergens een foutje in de badges, er zijn veel mensen die het badge ''Bevestigde gebruiker''. Dat is bijvoorbeeld [[Speciaal:BadgesOverzicht/Looneytunes|Looneytunes]], ze heeft dat badge maar ze is zelf geen bevestigde gebruiker, dat is [[Speciaal:Gebruikersrechten/Looneytunes|hier]] te zien. [[Speciaal:BadgesOverzicht/Arco123|Arco123]] heeft het badge voor bevestigde gebruiker gekregen voordat hij de 25 bewerkingen heeft gedaan. Hij heeft het badge gekregen toen hij nog maar 19 bewerkingen had gedaan. Kan {{@|apoo}} hier naar kijken? {{Gebruiker:Rots61/Handtekening}} 17 dec 2019 16:43 (CET)
 
:Ja, bedankt voor het melden. Ik had hem al op mijn lijstje staat! {{Gebruiker:Apoo/handtekening2}} 17 dec 2019 19:00 (CET)
 
 
 
== Spitfire naam ==
 
 
 
De pagina van de Spitfire heet Spitfire, maar officieel Supermarine Spitfire, en ik weet niet of ik dat als extra informatie erbij te zetten, of dat ik de titel moet hernoemen, en ook alle koppelingen moet veranderen?
 
:Je kunt de pagina hernoemen en dan in het artikel aanpassen. Je hoeft alle koppelingen niet te veranderen (mag wel), want er wordt automatisch een link aan gemaakt naar de nieuwe naam van het artikel. Groetjes, {{Gebruiker:Apoo/handtekening2}} 19 dec 2019 13:28 (CET)
 
 
 
== Winnaar Gouden WikiKids Award 2019 ==
 
 
 
is geworden.......: '''[[Ontdekking van Zuid-Amerika]]''' met een totaal van 46 punten (als grootste bijdrager wint {{@|Bobbyjohn10}} de Gouden WikiKids Award Badge!). Bedankt iedereen voor het stemmen, maar ook voor het aanmaken van zulke mooie artikelen! In totaal zijn er dit jaar 5 awards uitgereikt voor mooie artikelen op WikiKids die zonder jullie niet gemaakt zouden zijn. Vanaf 1 januari is het weer mogelijk om artikelen te nomineren voor een Zilveren WikiKids Award en al deze artikelen zullen dan automatisch genomineerd zijn voor een nieuwe ronde in december 2020. Bedankt allemaal voor jullie inzet en harde werk op WikiKids en een ongelofelijk mooi nieuw jaar toegewenst! Groet, {{Gebruiker:Apoo/handtekening2}} 30 dec 2019 23:32 (CET)
 
:Heel mooi artikel. Tevens iedereen bedankt voor zijn inzet en alvast een mooi 2020 en laten we er weer een mooi jaar van maken. {{Gebruiker:Mike1023/Handtekening}} 31 dec 2019 10:12 (CET)
 
::Ik sluit mij aan bij Mike hierboven. Op naar 2020 en weer veel mooie artikelen! {{smiley|:)}} Iedereen een fijne jaarwisseling gewenst! {{Gebruiker:Stef 1999/Handtekening}} 31 dec 2019 10:40 (CET)
 
:::Erg bedankt en nog een hopelijk top 2020! :) {{Gebruiker:Bobbyjohn10/handtekening}} 10 jan 2020 16:46 (CET)
 
 
 
== Twitter ==
 
  
 
Dag allemaal,  
 
Dag allemaal,  
  
Fijn dat er actief getwitterd wordt door het WikiKids-account. Alleen zijn niet alle berichten naar mijn idee on topic. Zouden we richtlijnen kunnen opstellen over waar over getwitterd wordt? Benieuwd wat anderen daar van vinden! {{Gebruiker:Gerarddummer/Handtekening}} 2 jan 2020 21:58 (CET)
+
Ook dit jaar schrijven onze Pabo-studenten weer een artikel op WikiKids over een onderwerp waarin ze zich verdiepen in het kader van de module Wetenschap en Technologie. Ook dit keer zal ik hen hierin zo goed mogelijk proberen te begeleiden en hen wegwijs maken. Ik zal hen ook wijzen op de mogelijkheid om vragen te stellen in de Boomhut. Op de artikelen waaraan de studenten schrijven komt zoals eerder ook al het geval was het Pabo-sjabloon te staan. Dit betekent dat tot februari 2021 (de periode tot de herkansingen) die artikelen niet verwijderd of veranderd moeten worden. Dat betekent natuurlijk niet dat als de kwaliteit niet op orde is er niets van gezegd mag worden. Ik zal de studenten er ook op wijzen dat ze aangesproken kunnen worden door jullie op de artikelen op de persoonlijke overlegpagina. Mocht dit niet helpen dan kun je met mij contact opnemen. Hopelijk is het duidelijk en krijgen we weer mooie artikelen erbij! {{Gebruiker:Gerarddummer/Handtekening}} 9 sep 2020 11:19 (CEST)
:Er is maar een iemand die momenteel het Twitteraccount bijhoudt. Ik zal eens vragen of hij het account niet meer wil gebruiken voor prive-zaken. Ik denk dat we daarmee het probleem hebben opgelost, toch? Richtlijnen lijken me dan niet nodig. {{Gebruiker:Apoo/handtekening2}} 2 jan 2020 22:05 (CET)
+
:Bedankt voor het bericht en ik wens de pabo-studenten veel succes! {{Gebruiker:Mike1023/Handtekening}} 9 sep 2020 11:23 (CEST)
:: Wordt uitgevoerd. Ik ben actief voor Twitter. Ik wil met jullie hier de discussie voeren over de relevantie van WikiKids op Twitter. Want onze doelgroep is 8-12 jaar maar de doelgroep van Twitter is meer volwassenen. Hoe denken jullie hierover? Ik probeer wel het YouTube kanaal vanaf morgen levend te houden en ik probeer meer de zakelijke en onderwijskant van WikiKids er te bespreken. En Facebook zou ik ook kunnen doen. Hoe denken jullie hierover. Ik denk dat we een duidelijkere completere strategie moeten maken. Dus dezelfde teksten op elk kanaal, maar met een andere insteek. Een medium wat nu heel erg aan het opkomen is is TIkTok. Maar ik denk niet dat WikiKids hier thuis hoort. Het is wel precies de doelgroep die WikiKids ook heeft. Ik hoor graag jullie reactie hierop. Wat me is opgevallen is dat er veel ideeën die ik had bedacht zoals badges en visuele teksteditor zijn uitgevoerd. Dat vind ik heel leuk om te zien.{{Gebruiker:Coolenleuk/Handtekening}} 10 jan 2020 16:47 (CET)
 
:::Ik ben het eens dat Twitter niet echt voor kinderen is. Maar misschien is het handig dat we op Twitter ons richten naar ouders van kinderen? Op bijvoorbeeld Instagram kunnen we ons richten naar kinderen en eventueel Facebook. YouTube is ook een goed idee. Ik denk dat TikTok niet nodig is voor WikiKids. {{Gebruiker:Bobbyjohn10/handtekening}} 10 jan 2020 17:04 (CET)
 
 
 
== Onjuiste informatie! ==
 
 
 
In het stuk van de mount everest staat genoemd dat rene de bos de eerste nederlander is op de everest maar dat er geen bewijs is.
 
Dat is niet juist.
 
Dat laatste stukje over het ontbreken van bewijs heeft betrekking op de geclaimde eerst beklimming van bart de vos uit 1984. Hij had geen bewijs waardoor zijn beklimming niet geldt. De eerste nederlander die daarna als eerste op de top stond is wel degelijk rene de bos in 1990.
 
 
Daar zijn fotos en films van.
 
 
 
Groet heleen prins
 
:Hallo Heleen Prins, bedankt voor je oplettendheid! Wist je dat je tekst op WikiKids zelf kunt aanpassen? Zeker als je een fout ergens ziet staan mag je dit direct doen! Ik heb nu het artikel van de Mount Everest voor je aangepast, maar als je meer foutjes tegen komt: pas ze vooral zelf aan! Groetjes, {{Gebruiker:Apoo/handtekening2}} 5 jan 2020 16:21 (CET)
 
 
 
== Upload Wizard ==
 
 
 
Sinds vandaag is de [[Speciaal:WizardUploaden|'''UploadWizard''']] beschikbaar op WikiKids. Hiermee worden gebruikers stap voor stap begeleid met het uploaden van een plaatje. Geen moeilijk gedoe meer met het invullen van een samenvatting. Er is een waarschuwing wanneer het plaatje al op WikiKids of commons staat. Sommige plaatjes met een verkeerde licentie worden zelfs automatisch geweigerd. Kortom, een stuk makkelijker dus! Met het introduceren van de UploadWizard zijn er ook een aantal licenties gewijzigd. Zo is de GFDL en een aantal Creative Commons licenties vervallen. Deze licenties zijn niet te combineren met de algemene licentie die WikiKids gebruikt (CC-BY-SA-3.0). Je kunt 10 bestanden tegelijkertijd uploaden met de UploadWizard. Ook dat is dus heel fijn! Als je wilt kun je de UploadWizard testen, '''<u>zolang je in de laatste stap NIET op "publiceren"</u>''' klikt wordt het plaatje niet geüpload. Mochten jullie nog vragen/opmerkingen hebben laat het dan weten. Groetjes, {{Gebruiker:Apoo/handtekening2}} 10 jan 2020 14:22 (CET)
 
:Ik heb het al gezien. Mooi Apoo! {{Gebruiker:DeGroteEmojii/Handtekening}} 10 jan 2020 14:43 (CET)
 
::Als je een verkeerde datum invult krijg je ''We recommend that you properly fill in all the fields. Do you want to continue without correcting these warnings?'' enz.  dit te zien, dit moet in het Nederlands. Daarnaast krijg je bij de beschrijving een keuze tussen Nederlands, Duits, enz. Kan dit niet uitgeschakeld worden? Ook wordt dan het sjabloon {{tl|nl}} gebruikt, dit is al in gebruik voor bij bronnen. Als die andere talen uitgeschakeld kunnen worden is het ook wel handig dat je zonder dat {{tl|nl}} gebruikt wordt.{{Gebruiker:Rots61/Handtekening}} 10 jan 2020 14:56 (CET)
 
:::Die melding zal ik nog even vertalen in het Nederlands. De keuze voor een taal van de beschrijving kan ik onzichtbaar maken met css, maar ik kan niet voorkomen dat het sjabloon {{tl|nl}} gebruikt wordt. Dat is een functie die blijft. {{Gebruiker:Apoo/handtekening2}} 10 jan 2020 15:06 (CET)
 
::::: Gaaf! Ik vind het heel handig en zal er gebruik van maken.
 
::::::Even een lichtpuntje: bij de Tutorial staat bij dus... zel I.p.v zelf. Kan dit verbeterd worden? {{Gebruiker:DeGroteEmojii/Handtekening}} 10 jan 2020 16:50 (CET)
 
:::::::{{done}} - {{Gebruiker:Apoo/handtekening2}} 10 jan 2020 17:00 (CET)
 
::::::::Apoo, ik weet niet hoe makkelijk het aanpassen is, maar misschien kunnen er in je voorkeuren vinkjes komen die het volgende doen?
 
*Een vinkje die ervoor zorgt dat de Upload Wizard automatisch naar het oude formulier gaat
 
*Een vinkje die alle stappen onder elkaar zet (hierdoor kan je de Tutorial niet meer bekijken) om sneller een bestand te Uploaden, een soort expertmodus. {{Gebruiker:DeGroteEmojii/Handtekening}} 11 jan 2020 07:55 (CET)
 
:::::Dat eerste kan je in je js zetten. Met dit script. {{Gebruiker:Rots61/Handtekening}} 11 jan 2020 10:09 (CET)  
 
<code>
 
// Redirect
 
 
 
var mpTitle = "Speciaal:UploadWizard";
 
 
 
var isMainPage = wgPageName == mpTitle
 
  
if (isMainPage)
+
== Klexikon ==
  
{window.location="https://wikikids.nl/Speciaal:Uploaden";}
+
Beste gebruikers,
  
// Redirect </code>
+
Ik was de web-care aan het doen op Twitter, dus reageren op vragen en berichten van mensen over WikiKids. Wat mij opviel, was dat Klexikon werd genoemt, als Duitse kinderwiki, terwijl ik altijd Vikidia als duitse kinderwiki zie. Ik heb er op gereageerd dat wij samenwerken met Vikidia, maar hoe zit dat eigenlijk met Klexikon. Hoort die ook tot wikimedia en de groep kinderwiki's, of is dat een totaal andere site  zonder link met ons.
:::::::Dat wou ik niet, maar is wel handig voor mensen die de Upload Wizard stapsgewijs niet fijn vinden. {{Gebruiker:DeGroteEmojii/Handtekening}} 11 jan 2020 10:12 (CET)
 
::::::::Aangezien er weinig mensen zijn die uploaden heeft het denk ik weinig nut om alles achter elkaar te plakken. Wil jij dat laatste? {{Gebruiker:Rots61/Handtekening}} 11 jan 2020 10:15 (CET)
 
:::::::::Dan kan je wel sneller uploaden. Dat wil ik eigenlijk wel. Misschien kan je dat bij het gedeelte klaar toevoegen voor gebruikers die de badge Uploaden I hebben, zodat ze dat dan kunnen aanzetten na hun tweede upload? {{Gebruiker:DeGroteEmojii/Handtekening}} 11 jan 2020 10:33 (CET)
 
::::::::::Ik denk niet dat je sneller bent door alles onder elkaar te zetten. Het scheelt misschien 2 seconden? Het is ook niet mogelijk om alles onder elkaar te zetten omdat je met de UploadWizard 10 plaatjes in één keer kunt uploaden. Als je alles onder elkaar zou zetten wordt dat een grote onduidelijke chaos. Als je meerdere plaatjes tegelijk uploadt komen er bepaalde stappen al onder elkaar te staan. Als je het oude formulier liever wil gebruiken kun je de code van Rots gebruiken. Of je voegt [[Speciaal:Uploaden]] toe aan de favorieten van je browser ;-). {{Gebruiker:Apoo/handtekening2}} 11 jan 2020 11:50 (CET)
 
Even iets anders, nu gebruikt Upload Wizard het sjabloon {{tl|Information}} is het een idee om dit samen te voegen met het sjabloon {{tl|afbeelding}}, voor de uniformiteit. Dat kan door op het sjabloon {{tl|Information}} [[User:Rots61/Information|dit]] te zetten. Of natuurlijk andersom. Groetjes,{{Gebruiker:Rots61/Handtekening}} 11 jan 2020 15:05 (CET)
 
:{{done}} {{Gebruiker:Apoo/handtekening2}} 11 jan 2020 15:16 (CET)
 
  
== Eerste nieuwsflits / Toekomst YouTube en Social Media. ==
+
Met vriendelijke groet,
  
Beste Iedereen,
+
{{Gebruiker:Coolenleuk/Handtekening}} 11 sep 2020 22:37 (CEST)
 +
:Ik zie dat Klexikon iets langer bestaat en (veel) meer artikelen heeft dan de Duitse Vikidia. Ik moet eerlijk zeggen dat ik er nog nooit van gehoord had. Er is niet echt een officiële Duitse Kinderwiki denk ik. Iedereen kan natuurlijk zelf een kinderwiki beginnen! Wij hebben inderdaad een samenwerkingsverband met Vikidia. {{Gebruiker:Apoo/handtekening2}} 12 sep 2020 08:40 (CEST)
 +
::Ik kan geen Duits, maar als ik de pagina 'over ons' vertaal met Google, dan staat er dat de site bestaat sinds 2014, en dan is WikiKids voor zover ik weet een stuk ouder. Verder vertaalt Google "lexikon" eerst naar encyclopedie en vervolgens naar woordenboek. Kan er iemand hier Duits? Een mens is een stuk nauwkeuriger dan Google. Verder zie ik dat Klexicon voor kinderen door volwassenen word geschreven, dus het is niet echt een Kinderwiki, daarom lijkt een samenwerking mij niet echt nodig. [[Gebruiker:Didi05|Didi05]] ([[Overleg gebruiker:Didi05|overleg]]) 12 sep 2020 10:53 (CEST)
 +
:::Ik studeer Duits, dus ja. In 2014 hebben Beem en ik geprobeerd om een samenwerking met Klexikon te regelen. Klexikon ziet hier echter niets in. Hun richten zich een doelgroep die op school geen andere talen dan het Duits krijgt. Zij willen het bewerken zo eenvoudig mogelijk houden, waardoor er ook geen sjablonen, interwiki's of portalen aanwezig zijn op Klexikon. Hierdoor willen zij geen interwiki's terug maken naar WikiKids/Vikidia. De oprichter van Vikidia heeft trouwens ook hetzelfde geprobeerd en kwam op hetzelfde antwoord uit. Mvg, {{Gebruiker:Mike1023/Handtekening}} 12 sep 2020 12:01 (CEST)
 +
::::: Het was vooral handig om te weten, aangezien ik het nog niet ken en er vragen / opmerkingen over kregen. Ik heb nu gezegd dat Vikidia onze Duitse partner is, dus wilde het even checken.{{Gebruiker:Coolenleuk/Handtekening}} 13 sep 2020 19:00 (CEST)
 +
:::::: Dat klopt. Het is alleen erg jammer dat de Duitstalige Vikidia nog vrij klein is. :'-( {{Gebruiker:Mike1023/Handtekening}} 16 sep 2020 16:22 (CEST)
  
De allereerste NieuwsFlits staat online op het YouTube Kanaal en Twitter. Hierin worden alle nieuwtjes van het voorjaar besproken. Wat vinden jullie van het uiterlijk en hebben jullie ook nog tips. Ik dacht om misschien ook een hoe doe je dat... en een informatieve serie te starten. Wat zouden jullie hiervan vinden. Ik zou ook graag weten of jullie nog een idee hebben over Twitter in de toekomst van WikiKIds.
+
== Portaal:Taal (PorTaal) ==
  
Groetjes,
+
Goedemiddag, hierbij dien ik [[Gebruiker:Mike1023/Zandbak2|mijn ontwerp]] voor Portaal:Taal (PorTaal) in. Op het portaal heb ik naast de verschillende talen (Engels, Frans, etc.) ook aandacht proberen te geven voor taalkundige begrippen, dialecten en woordsoorten en zinsbouw. Mvg, {{Gebruiker:Mike1023/Handtekening}} 16 sep 2020 16:17 (CEST)
{{Gebruiker:Coolenleuk/Handtekening}} 13 jan 2020 20:23 (CET)
+
:Leuk idee! {{Gebruiker:Apoo/handtekening2}} 16 sep 2020 16:22 (CEST)
:Erg leuk gedaan! {{Gebruiker:Apoo/handtekening2}} 13 jan 2020 20:28 (CET)
+
::Het blauw mag naar mijn mening iets minder fel, maar verder is-ie mooi en slim ontworpen. [[Gebruiker:Didi05|Didi05]] ([[Overleg gebruiker:Didi05|overleg]]) 18 sep 2020 19:05 (CEST)
 +
:::Ik heb de felheid aangepast door het blauw iets donkerder te maken. Portaal staat meteen ook in de goede naamruimte. {{Gebruiker:Mike1023/Handtekening}} 24 sep 2020 17:56 (CEST)
  
== muhammed ali ==
+
== Meest gezochte onderwerpen ==
  
wie is muhammed ali?
+
Is er een tool of zo binnen Wikikids waarop je kan zien wat (actueel) het meest gezochte onderwerp is. En meteen de vraag of het hier om onderwerpen gaat die eigenlijk nog uitgewerkt moeten worden (beginnetjes of zelfs niet aanwezig). Kijk nu regelmatig bij de 'beginnetjes' die onder het Logo staan en werk er zo nu en dan één uit (tellen die trouwens als nieuw gemaakt artikel bij de badges?). Als zo'n beginnetje is uitgewerkt, is het dan aan de moderator om het desbetreffende onderwerp uit de lijst te halen?
:Dat kun je op het artikel van hem zien. Oja, zulk soort vragen moet je in de boomhut stellen.{{Gebruiker:Rots61/Handtekening}} 16 jan 2020 16:18 (CET)
+
Met vriendelijke groet [[Gebruiker:Hanssain|Hanssain]] ([[Overleg gebruiker:Hanssain|overleg]]) 17 sep 2020 11:41 (CEST)
 +
:Hi, we hebben geen tool voor de meest gezochte onderwerpen. In het voorjaar hebben we een lijst met de 100 meest gezochte onderwerpen bij Kennisnet opgevraagd. Het is goed dat de je de beginnetjes uitwerkt. Als er meer dan 10 regels aan tekst zijn, mag je het uit de lijst halen door het sjabloon te verwijderen. Het uitbreiden van een beginnetje telt niet mee bij de badge voor nieuw gemaakte artikelen (dit is alleen voor als je een nieuw, niet bestaand artikel aanmaakt), maar het telt mee bij de badge voor bijdragen. Mvg, {{Gebruiker:Mike1023/Handtekening}} 17 sep 2020 14:21 (CEST)
  
== Aanvraag nieuw sjabloon: Beveiligen ==
+
== Muziekbestand toevoegen ==
  
Hallo allemaal. Ik heb een nieuw idee voor een [[gebruiker:DeGroteEmojii/Secured|sjabloon]] die aangeeft dat de pagina moet worden beveiligd. Vinden jullie dit een goed idee? Als jullie het sjabloon nog willen aanpassen mag dat gerust. {{Gebruiker:DeGroteEmojii/Handtekening}} 17 jan 2020 19:41 (CET)
+
Het zou wel leuk zijn als een muziek- of geluidsbestand kon worden toegevoegd aan een artikel. Ik probeerde het bij [[Ik zag twee beren]] met 'Invoegen'. Het bestand Ikzagtweeberen.ogg op Wikimedia Commons verscheen wel, maar dat invoegen werd verhinderd. Is hier een oplossing voor? [[Gebruiker:White Fang|White Fang]] ([[Overleg gebruiker:White Fang|overleg]]) 24 sep 2020 08:56 (CEST)
:Ik denk dat er te weinig vraag naar is, zie ook alle [https://wikikids.nl/Speciaal:BeveiligdePaginas?namespace=0&type=edit&level=0&size-mode=min&size= beveiligde pagina's in de hoofdnaamruimte. Je ziet dat het nauwelijks beveiligd is. Het is dus niet nodig. Misschien is het dan een beter idee om een pagina met verzoeken aan een moderator te maken zoals [[Wikipedia:Wp:VVN|VVN]]. Dit allemaal op 1 pagina ipv op 10 aparte pagina's. Groetjes, {{Gebruiker:Rots61/Handtekening}} 17 jan 2020 20:23 (CET)
+
: Zoiets? [[File: Lachen Mix MM.ogg]]. {{Gebruiker:PaulD/Handtekening}} 24 sep 2020 11:16 (CEST)
::Denk niet dat dit nodig is. Vaak zijn moderatoren zelf al erg alert op welke pagina’s beveiligd moeten worden. Als je als gebruiker vind dat dit moet gebeuren kun je een bericht plaatsen op de overlegpagina van het artikel. Dat lijkt me voldoende. {{Gebruiker:Apoo/handtekening2}} 17 jan 2020 21:14 (CET)
+
::Gelukt! :) [[Gebruiker:White Fang|White Fang]] ([[Overleg gebruiker:White Fang|overleg]]) 24 sep 2020 12:23 (CEST)

Huidige versie van 24 sep 2020 om 17:56

Welkom in het Clubhuis!
Help-browser.svg

Welkom in het Clubhuis van WikiKids! Hier kun je als (vaste) gebruiker of volwassene overleggen over onderwerpen die over WikiKids gaan. Wil je een nieuw bericht plaatsen? Klik dan op "nieuw bericht" bovenaan de pagina of klik hieronder.

  • Heb jij een vraag over WikiKids? Stel deze dan in de WikiKids Boomhut!
  • Oude onderwerpen vind je in het archief van het Clubhuis.


Klik hier om een vraag te stellen!

Portaal:Literatuur

Hier is het ontwerp voor het nieuwe portaal:Literatuur. Mochten er nog verbeterpunten zijn hoor ik het graag. Bij het kopje uitgelicht jeugdboek komt er natuurlijk maandelijks een nieuwe boek te staan. Met vriendelijke groet, Coat of arms of Saint Lucia.svg Mike1023 - Overleg · (MOD) 30 aug 2020 06:55 (CEST)

Sun Tzu is een strateeg volgens mij, niet een schrijver/dichter, alhoewel hij wel een groot boek (Art of War) heeft geschreven. Єize01 War flag of the Hellenic Army.svg (નુ־) overleg? 30 aug 2020 08:57 (CEST)
Na nader inzien haal ik die naam weg. Hoewel The Art of War een belangrijk boek uit de wereldliteratuur is, is het meer non-fictie. Coat of arms of Saint Lucia.svg Mike1023 - Overleg · (MOD) 30 aug 2020 09:51 (CEST)
Ik vind het een prachtig portaal. Alleen zijn er ook kinderboekenschrijvers zoals Tosca Menten, Janneke Schotveld enzo, valt dat onder "echte" literatuur? Didi05 (overleg) 30 aug 2020 16:49 (CEST)
Toevoeging: Behalve het uitgelichte jeugdboek staan er geen boeken op het portaal, en dat nou juist waar literatuur om gaat toch? Didi05 (overleg) 30 aug 2020 16:52 (CEST)
Qua kinderboekenschrijvers heb ik de bekendste uitgekozen. Je mag natuurlijk toevoegingen doen, aangezien kinderboekenschrijvers niet echt "gecanoniseerd" zijn. Er wordt niet echt een onderscheid in de literatuurwetenschap gemaakt tussen kinderliteratuur in enge en ruime zin. Dus als je toevoegingen heb, mag je deze natuurlijk toevoegen. Over de boeken gesproken: Ik wilde eerst meer boeken toevoegen, maar dan wordt het portaal heel erg lang. Ik heb daarom expres voor de auteurs gekozen, aangezien je op de artikelen daarvan weer de boeken leest die ze hebben geschreven. Mocht je daarvoor een oplossing hebben hoor ik het graag. Mvg, Coat of arms of Saint Lucia.svg Mike1023 - Overleg · (MOD) 31 aug 2020 07:29 (CEST)

Zijbalk

Hallo, in de zijbalk van Wikikids staan allerlei handige links om snel overal te komen. Ik vind het echter wel jammer dat Het Clubhuis er niet tussen staat. Misschien kan dit geregeld worden. Єize01 War flag of the Hellenic Army.svg (નુ־) overleg? 6 sep 2020 9:41 (CEST)

Ik zal er is naar kijken of dat voor bevestigde gebruikers erbij kan komen. Ik wil niet dat iedereen dat ziet namelijk, anders wordt het clubhuis straks net zo druk met onzin vragen als de boomhut. :) apoo overleg · (MOD) 6 sep 2020 11:45 (CEST)

Pabo-studenten

Dag allemaal,

Ook dit jaar schrijven onze Pabo-studenten weer een artikel op WikiKids over een onderwerp waarin ze zich verdiepen in het kader van de module Wetenschap en Technologie. Ook dit keer zal ik hen hierin zo goed mogelijk proberen te begeleiden en hen wegwijs maken. Ik zal hen ook wijzen op de mogelijkheid om vragen te stellen in de Boomhut. Op de artikelen waaraan de studenten schrijven komt zoals eerder ook al het geval was het Pabo-sjabloon te staan. Dit betekent dat tot februari 2021 (de periode tot de herkansingen) die artikelen niet verwijderd of veranderd moeten worden. Dat betekent natuurlijk niet dat als de kwaliteit niet op orde is er niets van gezegd mag worden. Ik zal de studenten er ook op wijzen dat ze aangesproken kunnen worden door jullie op de artikelen op de persoonlijke overlegpagina. Mocht dit niet helpen dan kun je met mij contact opnemen. Hopelijk is het duidelijk en krijgen we weer mooie artikelen erbij! Gerard Dummer_overleg Wikipop.PNG · (MOD) 9 sep 2020 11:19 (CEST)

Bedankt voor het bericht en ik wens de pabo-studenten veel succes! Coat of arms of Saint Lucia.svg Mike1023 - Overleg · (MOD) 9 sep 2020 11:23 (CEST)

Klexikon

Beste gebruikers,

Ik was de web-care aan het doen op Twitter, dus reageren op vragen en berichten van mensen over WikiKids. Wat mij opviel, was dat Klexikon werd genoemt, als Duitse kinderwiki, terwijl ik altijd Vikidia als duitse kinderwiki zie. Ik heb er op gereageerd dat wij samenwerken met Vikidia, maar hoe zit dat eigenlijk met Klexikon. Hoort die ook tot wikimedia en de groep kinderwiki's, of is dat een totaal andere site zonder link met ons.

Met vriendelijke groet,

Emblem-cool.svgCoolenleuk zin in Overleg? 11 sep 2020 22:37 (CEST)

Ik zie dat Klexikon iets langer bestaat en (veel) meer artikelen heeft dan de Duitse Vikidia. Ik moet eerlijk zeggen dat ik er nog nooit van gehoord had. Er is niet echt een officiële Duitse Kinderwiki denk ik. Iedereen kan natuurlijk zelf een kinderwiki beginnen! Wij hebben inderdaad een samenwerkingsverband met Vikidia. :) apoo overleg · (MOD) 12 sep 2020 08:40 (CEST)
Ik kan geen Duits, maar als ik de pagina 'over ons' vertaal met Google, dan staat er dat de site bestaat sinds 2014, en dan is WikiKids voor zover ik weet een stuk ouder. Verder vertaalt Google "lexikon" eerst naar encyclopedie en vervolgens naar woordenboek. Kan er iemand hier Duits? Een mens is een stuk nauwkeuriger dan Google. Verder zie ik dat Klexicon voor kinderen door volwassenen word geschreven, dus het is niet echt een Kinderwiki, daarom lijkt een samenwerking mij niet echt nodig. Didi05 (overleg) 12 sep 2020 10:53 (CEST)
Ik studeer Duits, dus ja. In 2014 hebben Beem en ik geprobeerd om een samenwerking met Klexikon te regelen. Klexikon ziet hier echter niets in. Hun richten zich een doelgroep die op school geen andere talen dan het Duits krijgt. Zij willen het bewerken zo eenvoudig mogelijk houden, waardoor er ook geen sjablonen, interwiki's of portalen aanwezig zijn op Klexikon. Hierdoor willen zij geen interwiki's terug maken naar WikiKids/Vikidia. De oprichter van Vikidia heeft trouwens ook hetzelfde geprobeerd en kwam op hetzelfde antwoord uit. Mvg, Coat of arms of Saint Lucia.svg Mike1023 - Overleg · (MOD) 12 sep 2020 12:01 (CEST)
Het was vooral handig om te weten, aangezien ik het nog niet ken en er vragen / opmerkingen over kregen. Ik heb nu gezegd dat Vikidia onze Duitse partner is, dus wilde het even checken.Emblem-cool.svgCoolenleuk zin in Overleg? 13 sep 2020 19:00 (CEST)
Dat klopt. Het is alleen erg jammer dat de Duitstalige Vikidia nog vrij klein is. :'-( Coat of arms of Saint Lucia.svg Mike1023 - Overleg · (MOD) 16 sep 2020 16:22 (CEST)

Portaal:Taal (PorTaal)

Goedemiddag, hierbij dien ik mijn ontwerp voor Portaal:Taal (PorTaal) in. Op het portaal heb ik naast de verschillende talen (Engels, Frans, etc.) ook aandacht proberen te geven voor taalkundige begrippen, dialecten en woordsoorten en zinsbouw. Mvg, Coat of arms of Saint Lucia.svg Mike1023 - Overleg · (MOD) 16 sep 2020 16:17 (CEST)

Leuk idee! :) apoo overleg · (MOD) 16 sep 2020 16:22 (CEST)
Het blauw mag naar mijn mening iets minder fel, maar verder is-ie mooi en slim ontworpen. Didi05 (overleg) 18 sep 2020 19:05 (CEST)
Ik heb de felheid aangepast door het blauw iets donkerder te maken. Portaal staat meteen ook in de goede naamruimte. Coat of arms of Saint Lucia.svg Mike1023 - Overleg · (MOD) 24 sep 2020 17:56 (CEST)

Meest gezochte onderwerpen

Is er een tool of zo binnen Wikikids waarop je kan zien wat (actueel) het meest gezochte onderwerp is. En meteen de vraag of het hier om onderwerpen gaat die eigenlijk nog uitgewerkt moeten worden (beginnetjes of zelfs niet aanwezig). Kijk nu regelmatig bij de 'beginnetjes' die onder het Logo staan en werk er zo nu en dan één uit (tellen die trouwens als nieuw gemaakt artikel bij de badges?). Als zo'n beginnetje is uitgewerkt, is het dan aan de moderator om het desbetreffende onderwerp uit de lijst te halen? Met vriendelijke groet Hanssain (overleg) 17 sep 2020 11:41 (CEST)

Hi, we hebben geen tool voor de meest gezochte onderwerpen. In het voorjaar hebben we een lijst met de 100 meest gezochte onderwerpen bij Kennisnet opgevraagd. Het is goed dat de je de beginnetjes uitwerkt. Als er meer dan 10 regels aan tekst zijn, mag je het uit de lijst halen door het sjabloon te verwijderen. Het uitbreiden van een beginnetje telt niet mee bij de badge voor nieuw gemaakte artikelen (dit is alleen voor als je een nieuw, niet bestaand artikel aanmaakt), maar het telt mee bij de badge voor bijdragen. Mvg, Coat of arms of Saint Lucia.svg Mike1023 - Overleg · (MOD) 17 sep 2020 14:21 (CEST)

Muziekbestand toevoegen

Het zou wel leuk zijn als een muziek- of geluidsbestand kon worden toegevoegd aan een artikel. Ik probeerde het bij Ik zag twee beren met 'Invoegen'. Het bestand Ikzagtweeberen.ogg op Wikimedia Commons verscheen wel, maar dat invoegen werd verhinderd. Is hier een oplossing voor? White Fang (overleg) 24 sep 2020 08:56 (CEST)

Zoiets? Bestand:Lachen Mix MM.ogg. Groetjes, Paul -PaulD (Overleg) 24 sep 2020 11:16 (CEST)
Gelukt! :) White Fang (overleg) 24 sep 2020 12:23 (CEST)
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Wikikids:Clubhuis&oldid=629635"