Wikikids:Clubhuis: verschil tussen versies

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
(Idee: Nieuws)
Regel 87: Regel 87:
 
:::Ik vind het prima. Als anderen het ook goed vinden dan zal ik een plekje maken op de hoofdpagina ervoor. {{Gebruiker:Apoo/handtekening2}} 30 nov 2019 20:02 (CET)
 
:::Ik vind het prima. Als anderen het ook goed vinden dan zal ik een plekje maken op de hoofdpagina ervoor. {{Gebruiker:Apoo/handtekening2}} 30 nov 2019 20:02 (CET)
 
::::Goed idee, ik loop zelf al een paar dagen rond met een ander idee, namelijk dat elke nieuwe, of uitgebreide pagina een plekje op de hoofdpagina krijgt, dus bijvoorbeeld de pagina; [[Donny van de Beek]]. Dat is te combineren met het idee van Bobbyjohn10. {{Gebruiker:Rots61/Handtekening}} 30 nov 2019 20:13 (CET)
 
::::Goed idee, ik loop zelf al een paar dagen rond met een ander idee, namelijk dat elke nieuwe, of uitgebreide pagina een plekje op de hoofdpagina krijgt, dus bijvoorbeeld de pagina; [[Donny van de Beek]]. Dat is te combineren met het idee van Bobbyjohn10. {{Gebruiker:Rots61/Handtekening}} 30 nov 2019 20:13 (CET)
 +
:::::Leuk idee ook, maar hoe wil je dat precies gaan doen? Want handmatig lijkt me dat een beetje veel werk. {{Gebruiker:Apoo/handtekening2}} 4 dec 2019 12:28 (CET)

Versie van 4 dec 2019 om 13:28

Welkom in het Clubhuis!
Help-browser.svg

Welkom in het Clubhuis van WikiKids! Hier kun je als (vaste) gebruiker of volwassene overleggen over onderwerpen die over WikiKids gaan. Wil je een nieuw bericht plaatsen? Klik dan op "nieuw bericht" bovenaan de pagina of klik hieronder.

 • Heb jij een vraag over WikiKids? Stel deze dan in de WikiKids Boomhut!
 • Oude onderwerpen vind je in het archief van het Clubhuis.


Klik hier om een vraag te stellen!

Bruikbaarheid WikiKids voor blinden en slechtzienden

Beste gebruikers, vanaf volgend jaar zal de European accessibility act in werking treden. Deze wet zorgt dat mensen met visuele of auditieve handicap meer toegang krijgen tot maatschappij. Deze wet zal onder meer gelden voor smartphones, e-books, internetbankieren en televisie. Meer informatie vind je hier (Engels). Hoewel er geen regels zijn opgenomen voor websites of internetencyclopedieën, leek het mij wel een goed idee als er een mogelijk voor blinden en slechtzienden (die de teksten niet kunnen lezen) dit op de één of andere manier te horen krijgen. Ik weet dat we in het verleden een icoontje in de zijbalk hadden standen met een link naar speciaal programma.

 • Weet iemand of dit nog te verkrijgen is? Of het nog werkt? Wat de kwaliteit ervan is?
 • Is het een idee om een pagina binnen de WikiKids-naamruimte aan te maken voor blinden en slechtzienden?
 • Kunnen we dan een link naar deze pagina maken op een handig vindbare plek?

Graag hoor ik jullie reacties. Red Dragon Badge of Wales.svg Coat of arms of Ireland.svg Mike1023 Coat of arms of Ireland.svg · (MOD) 2 okt 2019 22:41 (CEST)

Vroeger gebruikten we http://browsealoud.nl/ , deze service is betaald. Met het tweede en derde puntje weet ik niet goed wat je bedoelt. Groetjes, Vinkje.png Rots61 Overleg· (MOD) 5 okt 2019 15:50 (CEST)
Met het tweede punt bedoel ik een informatieve pagina waar blinden en slechtzienden alles kunnen vinden wat nodig is (bijvoorbeeld een link naar het programma). Met het derde punt bedoel ik hoe we deze pagina vindbaar voor deze groep mensen kunnen maken. Ik hoop dat het is opgehelderd. Red Dragon Badge of Wales.svg Coat of arms of Ireland.svg Mike1023 Coat of arms of Ireland.svg · (MOD) 5 okt 2019 16:27 (CEST)
Een goed idee om zo'n pagina te hebben. Het vindbaar maken is een lastiger punt. Ik zou het op de hoofdpagina onder het zoekvlak doen. En in de zijbalk zou ik het boven het kopje Help! doen, met zo'n zelfde button. Vinkje.png Rots61 Overleg· (MOD) 5 okt 2019 19:55 (CEST)
Ik vraag me dan af wat er op die informatie pagina moet komen? Blinde kinderen kunnen die pagina niet lezen. Die hebben een speciaal soort computer die de webpagina’s vertaald in braille. Die kunnen WikiKids daarmee gewoon gebruiken. Ik ga er vanuit dat visueel beperkte kinderen die een computer kunnen gebruiken dit ook al doen met de hulpmiddelen die er zijn. Zo heeft Windows natuurlijk al hulpmiddelen zoals een vergrootglas en een voorlees assistent. De browse aloud functie of iets vergelijkbaars weer invoeren met een knop op iedere pagina zou wel weer kunnen. :) apoo overleg 5 okt 2019 21:39 (CEST)

Uitbreidingen

Beste moderatoren,

Het lijkt me een goed idee om verschillende uitbreidingen (Extension) toe te voegen.

 1. Disambiguator zorgt ervoor dat je een doorverwijspagina kan markeren. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je vanuit een artikel naar een doorverwijspagina wordt gestuurd. Zie dit.
 2. FileExporter zorgt ervoor dat plaatjes overgezet kunnen worden naar Commons.
 1. AdvancedSearch zorgt ervoor dat je gedetailleerder kunt zoeken.
 1. Thanks, om gebruikers te bedanken.
 1. WikimediaBadges en GuidedTour, een idee voor de badges?

Graag hoor ik jullie reacties. Groetjes Vinkje.png Rots61 Overleg· (MOD) 15 okt 2019 15:40 (CEST)

 1. Soms is het wel de bedoeling dat er een link naar een doorverwijspagina staat. Bijvoorbeeld als je de lezer er op wilt wijzen dat het onderwerp meerdere betekenissen heeft. Verder kan het wel handig zijn voor onderhoud.
 2. Ik denk niet dat deze extensie een goed idee is. Het is namelijk niet meer dan een knop met een link naar Wikimedia Commons. Je gaat kinderen dus van WikiKids wegsturen naar Wikimedia commons (engelse website), zodat ze daar een plaatje kunnen uploaden. Ik denk niet dat kinderen dat snappen.
 3. Ik denk dat we het zoeken niet moeilijker moeten maken dan het is. Het huidige zoekformulier vind ik best wel goed en nauwkeurig weken. Gaat een kind van 8, 9 of 10 dit snappen?
 4. Op zich wel een leuk idee, alleen de extensie moet wat aangepast worden om het geschikt te maken voor op WikiKids. Dus als er meerdere mensen dit een goed idee vinden wil ik dat wel doen.
 5. Voor de GuidedTour geldt het zelfde. Is wat meer werk, maar misschien wel handig voor gebruikers die WikiKids voor het eerst gebruiken. Dus als er meerdere mensen dit een goed idee vinden wil ik hier ook wel naar kijken. De extensie WikimediaBadges heeft helaas niks te maken met badges zoals wij het bedoelen :-).
Ik zal artho in ieder geval even vragen om de doorverwijzingen extensie te installeren. Voor de rest wacht ik het dan nog even af. Groet, :) apoo overleg 15 okt 2019 20:30 (CEST)
2. Is het dan mogelijk om dat in je voorkeuren te activeren. Dus alleen als je in je voorkeuren aangeeft dat je dat wilt dat hij werkt.
Groetjes,Vinkje.png Rots61 Overleg· (MOD) 16 okt 2019 14:58 (CEST)
Nee, dat kan sowieso niet. En daarnaast ben ik er geen voorstander van om al onze plaatjes te verhuizen naar commons. Groet, :) apoo overleg 16 okt 2019 17:06 (CEST)
Ik ben wel benieuwd naar de meningen van de anderen. Wat betreft de extensies Thanks en GuidedTour. Vinkje.png Rots61 Overleg· (MOD) 18 okt 2019 17:32 (CEST)
Plaatjes van WikiKids zou ik hier gewoon laten staan. Verder eens met Apoo. Gerard Dummer_overleg Wikipop.PNG · (MOD) 18 okt 2019 21:25 (CEST)
 1. Neutraal Neutraal
 2. Tegen Tegen - Je hebt niets meer aan het uploaden op WikiKids. De huidige afbeeldingen die nu op WikiKids staan die zou ik hier laten staan.
 3. Tegen Tegen - Het is niet slecht maar ook niet echt nodig. Het huidige zoeksysteem biedt eigenlijk al best veel en is al best makkelijk voor kinderen.
 4. Voor Voor - Dit idee vind ik zeker leuk en handig. I.p.v. dat je op de OP van iemand zegt: bedankt voor het wijzigen van dit of dat kan je gewoon via die extensie een gebruiker bedanken.
 5. Voor Voor - Ben het eens met de GuidedTour, zal zeker handig zijn.
Mvg, Aarde Bobbyjohn10 Overleg? 19 okt 2019 09:52 (CEST)

Error

Sinds vandaag krijg ik steeds als ik een nieuw artikel bekijk een foutcode. Dat is meestal <FOUTCODE> 2021-06-24 21:15:25: Fatale fout van type "Error" zoals hier. Kan dit verholpen worden. Kan dit verholpen worden? Groetjes, Vinkje.png Rots61 Overleg· (MOD) 14 nov 2019 14:57 (CET)

Ik heb het bij Kennisnet gemeld. Misschien kunnen ze zien wat er aan de hand is. Gerard Dummer_overleg Wikipop.PNG · (MOD) 14 nov 2019 15:01 (CET)
Is opgelost, was iets met de badges :-) :) apoo overleg 14 nov 2019 17:48 (CET)

Nieuwe versie afbeelding uploaden

Hoi, ik heb dit bestand gemaakt : Bestand:Mobieltje_(Wikikids_stijl).png, maar bij nader inzien vind ik een lachende versie leuker. Maar als ik die nieuwe versie upload, ziet de software het als een identiek bestand (het lijkt ook erg, alleen de mond is anders). Kan een mod dit bestand helemaal verwijderen, zodat ik de nieuwe versie kan uploaden? Of kan dit op een andere manier? Freestyle (overleg) 15 nov 2019 13:10 (CET)

Je hebt de nieuwe versie (met lachende mond) al geüpload en deze is nu zichtbaar (zowel op de pagina van het bestand als de pagina waar je de afbeelding op heb gezet). Dat de software het als identiek bestand ziet kan dus kloppen, want je hebt de nieuwe afbeelding al succesvol geüpload. Het duurt alleen even (vanwege de cache) dat het plaatje overal goed zichtbaar is. Ik zie in ieder geval wel al het plaatje met lachende mond. Als je dat zelf niet ziet moet je misschien even de cache van je browser legen (shift+F5). Groet, :) apoo overleg 15 nov 2019 13:18 (CET)
Oké, bedankt. Ik had wel de pagina's gepurged, maar had niet het browsercache vernieuwd :) Freestyle (overleg) 15 nov 2019 15:38 (CET)

lengte Chinese muur

Hallo Ik heb vandaag een Grej of the Day gegeven in mijn groep 7. Het raadsel was : "ik ben wel 6400 km lang." De oplossing van mij en geraden door bijna alle kinds was : de chinese muur. De informatie voor de microles had ik van Wikikids. Na school komt 1 van mijn leerlingen naar me toe en zegt dat dat niet waar is, zij had een andere oplossing voor het raadsel en zei datde Chinese muur veel langer is volgens wikipedia. Het wordt de muur van 10000 li genoemd, maar dat wordt op wikipedia weer fout omgerekend. Na enig onderzoek kom ik verschillende lengtes tegen op internet en welke is nu de goede en kan dit als dit nodig is aangepast worden op wikikids? groetjes juf Elise uit Eindhoven

Op sommige websites vind je dat de muur meer dan 6.000 kilometer lang is, terwijl op andere plekken wordt gesproken van 20.000 kilometer. Het ligt er een beetje aan welke delen je meetelt bij de telling en welke delen je weglaat in je berekening. De muur bestaat namelijk niet uit één stuk. In verschillende dynastieën werden namelijk verschillende stukken van de Chinese Muur gebouwd op diverse plekken. Alles bij elkaar opgeteld is de muur ruim 21.000 kilometer lang. Dat is ook de lengte die ik in het artikel ga zetten. De vertaling vanuit het chinees (de muur van 10.000 li) is inderdaad omgerekend 5000 km, waar dat vandaan komt durf ik je niet te zeggen. Misschien hadden ze vroeger nog niet de mogelijkheid om de volledige lengte in kaart te brengen. :) apoo overleg 18 nov 2019 21:17 (CET)

Update

WikiKids-skin-nov-19.png

Hallo allemaal, om nieuwe extensies te installeren (waaronder de 'bedankjes' en bijbehorende notificaties) heeft WikiKids een kleine update nodig. Deze update zal met name in het uiterlijk van WikiKids plaatsvinden. Nu is het uiterlijk nog gebaseerd op de 'monobook' style. Deze style is erg verouderd en zorgt regelmatig voor problemen, ook bij andere updates. Daarom heb ik de nieuwe 'Vector' style omgetoverd tot WikiKids style. Hiermee kunnen we weer een tijd vooruit. De skin blijft vrijwel het zelfde, er zullen alleen wat veranderingen plaatsvinden aan de knoppenbalk en het menu bovenaan. Ook de zoekbalk zal verspringen van links naar rechtsboven. Verder ziet alles er een stukje frisser uit. Ik heb aan het technische team gevraagd deze update door te voeren (dan wordt ook gelijk de Disambiguator ingeschakeld). Dat zal een dezer dagen gebeuren. Vragen / opmerkingen / foutjes kun je hier melden. Groet, :) apoo overleg 25 nov 2019 23:32 (CET)

Ben benieuwd! Gerard Dummer_overleg Wikipop.PNG · (MOD) 26 nov 2019 09:26 (CET)
Het is mooi geworden! Ook de tekst is nu (fijn) groter en leesbaarder geworden! Alleen zijn infoboxen en navigatieboxen (onderaan de pagina) nu wel wat klein met het lettertype ten opzichte van de lettergroottes in de artikelen – Antu vcs-normal.svg STEF 1999 · OVERLEG » 26 nov 2019 14:27 (CET)
Een klein puntje, op de mobiel gaat Geschiedenis weergeven steeds onder het kopje Meer en weer terug. Ik hoop dat dit aangepast kan worden. En kan Geschiedenis weergeven veranderd worden naar geschiedenis. Groet,Vinkje.png Rots61 Overleg· (MOD) 26 nov 2019 16:04 (CET)
Dat laatste heb ik zojuist aangepast. Dat eerste was me ook al opgevallen. Ik ga kijken of ik die animatie eruit kan halen. Groetjes, :) apoo overleg 26 nov 2019 16:07 (CET)
@Stef 1999, dat klopt. Die hebben een vast ingestelde font-size. Dat is op Wikipedia overigens ook zo, omdat de navigatie en infobox sjablonen erg groot en onoverzichtelijk worden. Daar hebben we het al is over gehad. Als je dat graag anders wil zien dan zul je dat aan de rest van de community moeten voorleggen in een stemming. Groetjes, :) apoo overleg 26 nov 2019 21:15 (CET)
Misschien kan het verschil in de font-sizes tussen de tekst en de infoboxen ook een kwestie van 'wennen' aan de grotere artikelteksten zijn (ik moet zeggen dat ik er nu wel wat meer aan gewend ben). Ook trouwens fijn om te merken dat Wikikids na de update sneller is geworden! 😊 – Antu vcs-normal.svg STEF 1999 · OVERLEG » 30 nov 2019 19:31 (CET)

Idee: Nieuws

Hallo iedereen.

Ik heb een idee, namelijk een soort kopje toevoegen op de hoofdpagina, zoals het Artikel van de Week, genaamd: in het nieuws of actualiteit, of iets in die aard. Dit idee is gebaseerd op de hoofdpagina van Wikipedia en kan uiteraard steeds geüpdatet worden.

Waarom? -Actualiteit is tegenwoordig erg belangrijk voor kinderen. Nieuws is overal aanwezig, radio, televisie. Kinderen leren door nieuws zich voor te bereiden op de echte wereld, groeien in begrip en onafhankelijkheid. Door nieuws leren kinderen ook iets bij, over politieke onderwerpen tot economische onderwerpen. Waarom protesteren mensen? (protesten in Hong Kong) Wat is er aan de hand in Nederland met stikstof? enzovoort...

Als dit idee uiteraad al bestaat maar op een andere manier, laat het me weten. :)
Mvg, Aarde Bobbyjohn10 Overleg? 30 nov 2019 18:48 (CET)

Zoiets hadden we natuurlijk ook met WikiKids:Nieuws. Ik vind het prima. De reden dat we het nooit hebben gedaan was dat iemand dat best wel goed bij moet houden en ik vrees dat dat niet gebeurd... :) apoo overleg 30 nov 2019 18:53 (CET)
Ik kan natuurlijk nieuws goed bijhouden alleen het nadelige aan WikiKids:Nieuws is, is dat het gaat over het nieuws op WikiKids, daar ben ik niet echt op de hoogte van. Nieuws in het echt, dat wel. Aarde Bobbyjohn10 Overleg? 30 nov 2019 19:06 (CET)
Ik vind het prima. Als anderen het ook goed vinden dan zal ik een plekje maken op de hoofdpagina ervoor. :) apoo overleg 30 nov 2019 20:02 (CET)
Goed idee, ik loop zelf al een paar dagen rond met een ander idee, namelijk dat elke nieuwe, of uitgebreide pagina een plekje op de hoofdpagina krijgt, dus bijvoorbeeld de pagina; Donny van de Beek. Dat is te combineren met het idee van Bobbyjohn10. Vinkje.png Rots61 Overleg· (MOD) 30 nov 2019 20:13 (CET)
Leuk idee ook, maar hoe wil je dat precies gaan doen? Want handmatig lijkt me dat een beetje veel werk. :) apoo overleg 4 dec 2019 12:28 (CET)
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Wikikids:Clubhuis&oldid=585835"