Help mee! Maak een account of meld je aan.
Van 17 mei t/m 17 juni staat WikiKids in het teken van het wikiproject:Zeeën en Oceanen. Wil je ook meedoen? Klik dan hier!

Wikikids:Nieuws

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Animatie400.gif


Leuk dat je er bent!

Welkom op de nieuwspagina van WikiKids. Op deze pagina vind je het laatste nieuws over alles wat nieuw is, wat er nog gaat gebeuren en een lijst van nieuwe artikel. Voor gebruikers staan ook elke week tips en mededelingen in deze krant. Vier maal per jaar verschijnt deze krant, volg ons op Instagram en/of Facebook voor meldingen hiervan!

Wat kan ik vinden op deze pagina?

 • Wat er de laatste tijd op WikiKids gebeurd is, dus alle grote artikelen, lijsten, portalen, etc.
 • Wat er nog gaat gebeuren, bijvoorbeeld projecten en themaweken.
 • Mededelingen voor (nieuwe) gebruikers.

Versie: 1e kwartaal 2019

Kort nieuws

Algemeen

 • WikiKids groeide van 22.000 artikelen naar +25.000 artikelen.
 • We hebben een nieuwe moderator: Rots61!

Nieuwe geografische namen

13 jaar WikiKids
WikiKids vierde in de week van 30 januari haar 13e verjaardag. Op Twitter werd uitgebreid stilgestaan bij hoogtepunten uit het verleden.
WikiWoordenschat
Project:WikiWoordenboek is van start gegaan. Dit project zet zich om meer woordbetekenissen online te zetten. We zoeken jouw om dit project te steunen. Momenteel staan alle lijsten online en de woorden van drie lijsten moeten nog aangemaakt te worden.
EK 2020
Binnenkort gaat Project:EK 2020 van start. Dit project richt zich op het verbeteren van de artikelen over de speelsteden en stadiums tijdens dit voetbaltoernooi. Geïnteresseerd? Laat het weten in de Boomhut waarmee je zou willen helpen!
Awardartikelen

Uitgebreide artikelen

In het nieuws:

Nieuwe artikelen

Veel artikelen daarnaast over:

 • Turkse gerechten
 • Financiële instellingen en banken
 • Europese wegen
 • Stations in Utrecht/Noord-Holland
 • Amerikaanse en Nederlandse schrijvers
 • Universiteiten in Nederland

Nieuwe portalen:

YouTube

 • WikiKids is gestart met een eigen YouTube-kanaal, waar het filmpje neerzet over o.a. het aanmaken van een account en redenen waarom jij ook mee zou moeten doen.
Wat te verwachten?
 • Kleine verbouwing van het Portaal:Geschiedenis. Kleine dingetjes aan het uiterlijk van portalen zullen veranderen en alles wordt goed nagelopen.
 • Uitbreiding van de WikiKidsAtlas met nog drie portalen.
 • Project nog voor de zomervakantie.
Rots61 over moderatorschap

Als moderator ben je een handhaver van WikiKids. Vroeger kon ik een weg-sjabloon op een artikel plakken en een andere moderator verwijderde het artikel. Nu moet ik zelf mijn keuze maken of ik het artikel verwijder of dat ik hem laat staan. Je bent nu meer verantwoordelijk voor wat je doet. Als je iemand blokkeert kan hij niet meer bewerken. Als je een blokkeer verzoek aanvraagt kan hij nog steeds bewerken. Dat heeft voor- en na- delen. Als iemand rare dingen op WikiKids zet en door blijft gaan dan is het handig om hem te blokkeren. Maar je een blokkeer verzoek aanvraagt blijft de gebruiker doorgaan met kliederen. Het is als gebruiker handig als je dit hebt gelezen voordat je een blokkadeverzoek aanvraagt. Het is voor ons moderators makkelijker als je het weg-sjabloon invult met bijvoorbeeld (als je dat hebt) een link naar het YouTube kanaal. Ik vind het leuk om moderator te zijn. Maar ook zonder dat je moderator bent kan je helpen. Dat kan je doen door de Recente Wijzigingen te controleren. Ook kan je artikels die al langer bestaan controleren op onzin of informatie die niet klopt. Er zijn dan nog wel mensen nodig die artikels maken. Help mee en meld je nu aan!Geschreven door Rots61

Wikiproject:Turkije

In de maand februari stond WikiKids in het teken van Turkije. Het Wikiproject:Turkije zette zich deze maand in om meer informatie over Turkije te verzamelen. Het resultaat was dat diverse artikelen zijn aangepast of zijn toegevoegd aan WikiKids. WikiKids denkt erover na om de toekomst meer van dit soort projecten te houden, waarbij bekende landen een belangrijke rol spelen. Dit maal is Turkije gekozen, vanwege verschillende redenen. Als eerste hebben veel Nederlanders en Vlamingen familie in Turkije. In Nederland zijn dit er zelfs meer dan 400.000! Turkije is vrij uniek land met een unieke geschiedenis en cultuur. Ook is het een geliefd vakantieland. Genoeg redenen dus om dit land goed te beschrijven op WikiKids!

Hoewel de themamaand is gestopt, is er een Portaal:Turkije gekomen. Op dit portaal vind je alle informatie over het land en veel artikelen die tijdens het project geschreven zijn. Ook is er een project aangebonden om ook in de toekomst meer artikelen over Turkije te maken.

Uitbreiding van de WikiKidsAtlas

Na de verbouwing van begin vorig jaar wordt er hard gewerkt aan verbeteringen in de WikiKidsAtlas. Via portalen hopen we meer informatie beschikbaar te stellen en lezers meer inzicht te geven in het onderwerp. Begin januari had de WikiKidsAtlas 13 portalen. Inmiddels zijn er twee portalen bij gekomen, Portaal:Zwitserland en Portaal:Turkije. Hiermee ligt het huidige aantal op 15 en we hopen dat we aan het einde van het jaar er 18 hebben.

Ondanks dat WikiKids de afgelopen jaren met ruim 2000 artikelen per gegroeid is, is er weinig gebeurd aan de portalen. Vooral de WikiKidsAtlas was niet meer geschikt voor het aantal artikelen dat we hadden. Aardrijkskunde is namelijk één van de grootste onderwerpen op WikiKids. Speciaal voor de geïnteresseerden werd begin 2018 de WikiKidsAtlas volledig verbouwd. Naast de atlas zelf kregen ook de portalen over de continenten en landen een make-over. Het doel van de make-over was tevens om het portaal geschikt te maken voor toekomstige uitbreiding. Veel bekende landen hebben namelijk nog geen portaal, zoals Spanje, Griekenland, Portugal, Rusland, China, Mexico en India. Over de jaren heen worden deze portalen aangemaakt en worden er projecten georganiseerd om ook meer info over de landen op WikiKids te krijgen. Via Instagram is over de toekomstige uitbreiding een poll gehouden.

Overige mededelingen
 • De richtlijnen voor artikelen over YouTube-account zijn aangepast. Buitenlandse YouTube-accounts moeten minstens 1 miljoen abonnees hebben voor een artikel op WikiKids. Nederlandstalige YouTube-accounts moeten er minstens 100.000 abonnees hebben. Aan de Instagram-accounts is vooralsnog niets veranderd.
 • De afbeeldingen van de week zijn grotendeels vervangen. Op onze Instagram-pagina wordt dit wekelijks geplaatst in de story op maandag. Daarnaast wordt op iedere schooldag een post geplaatst en ook vaak in het weekend.
 • Op de hoofdpagina zijn weer de juiste artikelen en afbeeldingen van de week te zien. Ook worden deze weer automatisch ververst. Ditzelfde geldt voor de sitenotice en het aantal actieve gebruikers.
 • Tussen 7 april en 14 april wordt (waarschijnlijk) de AardrijkskundeTest gehouden. In de Boomhut je alvast aangeven of je aan mee wil doen. De projectpagina volgt later.
 • We zoeken ook nog een ervaren gebruiker die onze Facebookpagina wil onderhouden. Het gaat om twee á drie berichten per week over zaken die op WikiKids spelen, zoals nieuwe artikelen, projecten, evenementen, etc. Voor deze functie moet je minimeel een jaar lid zijn van WikiKids en verschillende bijdragen hebben gedaan.
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Wikikids:Nieuws&oldid=537881"