Help mee! Maak een account of meld je aan.
Tot 24 juli staat WikiKids in het teken van de Honderdjarige Oorlog. Klik hier en help mee!
Lees de nieuwste editie van ons nieuwsblad!

Winston Churchill

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Winston Churchill

Winston Churchill (1874-1965) was een bekend Brits politicus, die onder andere twee keer premier van het Verenigd Koninkrijk was. Hij staat vooral bekend als de man die Groot-Brittannië leidde tijdens de Tweede Wereldoorlog. In de eerste periode van die oorlog, toen Duitsland leek te gaan winnen, hield hij met speeches de moed erin bij het volk en bij de soldaten. Hij viel op vanwege zijn sigaar en ook heeft hij het V-teken (Victory-teken) populair gemaakt.

Jeugd

Winston Churchill (zijn naam betekent kerk-heuvel en niet zoals sommigen denken kerk-ziek) werd geboren op 30 november 1874 in Blenheim Palace in Oxfordshire. Hij was de zoon van Randolph Churchill en Jennie Jerome. Hij ging eerst naar de Britse jongensschool Harrow en daarna naar de Koninklijke militaire academie in Sandhorst om officier te worden.

Voor de Eerste Wereldoorlog

De eerste taak die Churchill kreeg was militair waarnemer. Hij. In 1895 ging met Spaanse troepen naar Cuba (vocht dus niet zelf mee). Die troepen waren daar om een opstand van guerrillastrijders te onderdrukken. Daarna ging hij als tweede luitenant naar Brits-Indië. (het huidige India). Nadat hij ook nog in de Soedan had gevochten onder de beroemde Lord Kitchener nam hij ontslag uit het leger en werd journalist. Zo was hij o.m. oorlogsverslaggever in Zuid-Afrika tijdens de Tweede Boerenoorlog (1899-1902).

De Eerste Wereldoorlog

Terug in Engeland ging Churchill in de politiek. Eerst werd hij Kamerlid, in 1910 minister van Binnenlandse Zaken en een jaar later minister van Marine, maar moest in deze laatste functie in 1915 (tijdens de Eerste Wereldoorlog dus) aftreden, omdat hij had gefaald bij de Britse pogingen om de Turkse hoofdstad Constantinopel te veroveren. Hierna bekleedde hij nog enkele ministersposten en was in de periode tussen de Wereldoorlogen lid van het parlement.

De Tweede Wereldoorlog

Churchill was het helemaal niet eens met het volgens hem slappe optreden van de Britse premier Chamberlain, die het met Adolf Hitler, de leider van Duitsland, in 1938 op een akkoordje had gegooid. Die dacht daarmee de vrede verzekerd te hebben, maar Churchill vond dat Chamberlain om de tuin was geleid. Dat bleek al gauw, want een jaar later brak de Tweede Wereldoorlog uit. Het regende bommen op Londen en Churchill loste Chamberlain af als premier. Dat zou hij de hele oorlog blijven. Na de oorlog, van 1951 tot 1955, werd hij dat opnieuw.

Churchill heeft een grote reeks politieke en historische publicaties op zijn naam staan. Hij promoveerde in oktober 1940 en in 1953 won hij de Nobelprijs voor literatuur.

Premier na de oorlog

Na de Tweede Wereldoorlog was Churchill nog kort premier, van 1951 tot 1955. Daarna ging het mert zijn gezondheid slechter en stopte hij. Hij stierf toen hij 90 jaar was. Op 24 januari 1965 overleed hij aan de gevolgen van een beroerte.

Link

Het leven van Winston Churchill

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Winston_Churchill&oldid=596530"