Zoeterwoude

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De printervriendelijke versie wordt niet langer ondersteund en kan weergavefouten bevatten. Werk uw browserbladwijzers bij en gebruik de gewone afdrukfunctie van de browser.
Zoeterwoude
Flag of Zoeterwoude.svg
Zoeterwoude wapen.svg

NL - locator map municipality code GM0638 (2016).png

Provincie Flag of Zuid-Holland.svg Zuid-Holland
Talen
Inwoners 8.451 (398 inw./km²)
Oppervlakte 21,96 km²
Hoofdplaats(en) Zoeterwoude-Dorp
Hoofdstad
Burgemeester Liesbeth Bloemen (CDA)
Gezaghebber
Bestuur
Religie
Munteenheid
Postcode(s) 2381-2382
Netnummer(s) 071
Volkslied
Nationale feestdag
Website www.zoeterwoude.nl
Portaal Portal.svg Nederland

Zoeterwoude is een gemeente in de Nederlandse provincie Zuid-Holland. De gemeente bestaat uit verschillende plaatsen. De gemeente grenst in het noorden aan Leiden, in het noordoosten aan Leiderdorp, in het oosten aan Alphen aan den Rijn, in het zuiden aan Zoetermeer, in het westen aan Leidschendam-Voorburg en in het noordwesten aan Voorschoten. De hoofdplaats van de gemeente is Zoeterwoude-Dorp.

Naam

Hoe Zoeterwoude aan zijn naam komt is nog onduidelijk. Vermoedelijk is Zoeterwoude vernoemd naar de rivier de Suet of Swet. Dit was een zijrivier van de Oude Rijn en is ook bekend onder de naam Weipoortse Vliet. Swet betekend zoet, denk maar aan het Engelse woord "sweet". Daarnaast is er nog de mogelijkheid dat swet komt van zwet, wat grens betekent. We weten wel dat met het stukje "woude" een bos wordt bedoeld, denk maar aan woud. De precieze betekenis zou dus "een rivier die door een bos stroomt" kunnen zijn, of "een grensgebied in een bos". Vaak wordt de eerste theorie gebruikt.

Geschiedenis

De dorpstraat in Zoeterwoude rond 1652.

Zoeterwoude is uit verschillende dorpjes ontstaan. Toen de Romeinen er in 40 na Chr. aankwamen bouwden ze in de buurt forten, onder meer in Leiden, Leiderdorp en Zwammerdam. Om de forten te verbinden werd een weg aangelegd. Hier begon Zoeterwoude te bestaan. Rond 750 is de buurtschap Weipoort ontstaan, wat uit een kerkje en een kern bestond. Het kerkje is nooit teruggevonden. Rond 1200 is het gebied vaak overstroomd. Veel bewoners zijn naar toen naar Leiden vertrokken. In 1205 werd Zoeterwoude voor het eerst vermeld onder de naam Florentius van Sotrewold, met Sotrewold wordt Zoeterwoude bedoeld. Toch werd in 1276 vermeld dat Zoeterwoude echt bestond. Rond 1300 werden de grenzen vastgesteld. In 1450 werden er verschillende bruggen met Leiderdorp gebouwd. In 1574 is Zoeterwoude afgebrand. De brand werd aangestoken door de Leidenaren. Ook werden de polders onder water gezet en hierdoor vertrokken alle inwoners. Rond 1650 was Zoeterwoude helemaal weer opgebouwd en rond 1700 was het een welvarend dorp. In 1800 werd Zoeterwoude een heel stuk kleiner, doordat Leiden verschillende stukken land innam. In 1960 werd de Rijksweg 4 door Zoeterwoude heen gebouwd en 1966 werd de grens tussen Leiden en Zoeterwoude vastgesteld. In 2011 was er een plan om Zoeterwoude samen te voegen met de gemeenten Boskoop en Rijnwoude. Maar dit ging niet door en in plaats daarvan werd Zoeterwoude bij Alphen aan den Rijn gevoegd.

De buurtschap Zuidbuurt.

Kernen

Buurtschappen


Bezienswaardigheden

Zoeterwoude telt 49 rijksmonumenten. Deze liggen in de dorpen Zoeterwoude-Dorp, Zoeterwoude-Rijndijk, Zuidbuurt en de buurtschap Weipoort. Vaak zijn de huizen en boerderijen rijksmonument, maar er zijn ook een aantal kerken en molens rijksmonument. Zoeterwoude telt drie molens, dit zijn de Barremolen, de Grote Molen en Zelden aan Passe. De Meerburgermolen stond vroeger in Zoeterwoude, maar is in 2013 verplaatst naar Leiderdorp. Daarnaast heeft Zoeterwoude nog een paar kerken. De Sint-Jan Onthoofdingkerk staat in Zuidbuurt en is tussen 1902 en 1904 gebouwd. In 1964 was er een brand in de kerk en is hierna gerestaureerd. Daarnaast is er nog de Onze-Lieve-Vrouw-Onbevlekt-Ontvangenkerk in Zoeterwoude-Rijndijk. De kerk is in 1896 voltooid en is rooms-katholiek. Ook ligt vogelreservaat Westeinde in Zoeterwoude.

Politiek en Gemeenteband

De huidige burgemeester van Zoeterwoude is Liesbeth Bloemen. Zij is voor het CDA. De gemeenteraad van Zoeterwoude bestaat uit 13 zetels. Hiervan zijn er 5 van het CDA, 2 van de VVD en 6 van Progressief Zoeterwoude. Progressief Zoeterwoude is geen officiële partij, maar een samenwerking tussen de PvdA, D66 en GroenLinks

Sinds 1993 heeft Zoeterwoude een gemeenteband met Osieczna in Polen. Eens in de twee jaar gaan de verenigingen van de twee gemeenten met elkaar samenwerken. Dit gebeurt vooral op het gebied van onderwijs, sport en cultuur.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Zoeterwoude&oldid=799683"