Anubis

Uit Wikikids
(Doorverwezen vanaf Anoebis)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De god Anubis

Anubis is een Egyptische god.

Meestal is hij afgebeeld met een hoofd als een jakhals. Anubis was de beschermer van de doden, hij zorgde dat ze niet werden vernietigd. Voordat Osiris belangrijk werd, was Anubis de belangrijkste god van alle goden.

De jakhalskop is gekozen naar de jakhalzen in de woestijn die aan het graven waren in de oude konningsgraven.

Over Anubis

Anubis gold oorspronkelijk als de vierde zoon van de Egyptische zonnegod Ra.

Later ging men hem beschouwen als een kind van de vegetatiegod Osiris en Nephthys, de zuster van Isis.

Na Anubis’ geboorte verborg Nephthys Anubis in de moerassen bij de Nijl om hem te beschermen tegen haar man Seth. Daar werd hij gevonden door de moedergodin Isis, die hem grootbracht.

Toen Osiris zijn leer buiten Egypte ging verbreiden, vergezelde Anubis hem op zijn reizen. Later, nadat Osiris door Seth was gedood, verzorgde Anubis zijn uitvaart, bedekte zijn stoffelijk overschot met windsels en maakte hem tot de eerste mummie.

Daarom beschouwde men Anubis als de uitvinder van de grafriten en noemde hem wel, heer van de mummiewindsels. Anubis was ook betrokken bij het oordelen over de doden: hij leidde de rechtvaardigen voor Osiris’ troon. Anubis werd afgebeeld als een jakhals of een mens met een jakhalzenkop.

Als er iemand stierf ging hij direct naar de hal van de 2 waarheden. In het midden van die hal stond er een grote weegschaal met aan de ene kant de Veer van de Waarheid. Je moest je hart er dan opleggen en Anubis keek wat zwaarder was, je hart of de veer. Was je hart zwaarder dan de veer werd je lichaam opgegeten door Ammit, een 2de dood dus. Je ziel verdween dan uit je lichaam en moest eeuwig blijven ronddolen.

Hier zie je "Anubis" in hiërogliefen:

inpwE16

Serie

Er is ook een serie over gemaakt door studio 100.

Anubis was een god in de Egyptische mythologie. Voordat Osiris belangrijk werd was Anubis de belangrijkste begraaf-god. Waarschijnlijk heeft hij zich in het begin alleen maar met begrafenissen bemoeid en zich met het volgen van de koning in de onderwereld beziggehouden. De naam Anubis (inepu) zou komen van het woord koningszoon. De Jakhalskop is gekozen naar de Jakhalzen in de woestijn die aan het graven waren in de oude koningsgraven.

Video

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Anubis&oldid=699019"