Bavianen

Uit Wikikids
(Doorverwezen vanaf Baviaan)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Bavianen
Papio papio

Baviaan (3411168388).jpg

Leefgebied Afrika, Azië
Leefomgeving savanne, bos, rotsen
Behoort tot de Cercopithecidae

Aire-de-repartition-Papio-papio.png

Portaal Portal.svg Biologie

Bavianen zijn primaten en zoogdieren die behoren tot de soort Papio , een van de 23 geslachten van apen uit de Oude Wereld . Er zijn zes soorten baviaan: de hamadryasbaviaan (Papio hamadryas - Somalië en Arabisch schiereiland), de Guinea-baviaan (Papio papio - west Afrika), de olijfbaviaan (Papio anubis - centraal Afrika) , de gele baviaan (Papio cynocephalus), de Kinda-baviaan (Papio kindae - centraal Afrika) en de chacma-baviaan of Kaapse-baviaan (Papio ursinus - zuidelijk Afrika). Elke soort is inheems in een van de zes gebieden van Afrika en de hamadryasbaviaan is ook inheems in een deel van het Arabische schiereiland. Bavianen behoren tot de grootste niet- hominoïde-primaten en bestaan ​​al minstens twee miljoen jaar.

Bavianen leven in het midden van Afrika en in Arabië. Ze zijn overdag actief en op de grond, maar slapen 's nachts in bomen of op hoge kliffen of rotsen, weg van roofdieren. Ze zijn te vinden in open savannes en bossen in heel Afrika. Hun voornaamste roofdieren zijn Nijlkrokodillen, luipaarden, leeuwen en hyena's.

Bavianen variëren in grootte en gewicht, afhankelijk van de soort. De kleinste, de Kinda-baviaan, is 50 cm lang en weegt slechts 14 kg, terwijl de grootste, de chacma-baviaan , is tot 120 cm lang en weegt 40 kg. Alle bavianen hebben lange, hondachtige muilen (snuiten), zware, krachtige kaken met scherpe hoektanden, dicht bij elkaar staande ogen, dikke vacht behalve op hun snuiten, korte staarten en zenuwloze, haarloze huidkussentjes op hun vooruitstekende billen die ischiale eeltplekken worden genoemd die zorgen voor voor zitcomfort. Mannetjes hebben veel grotere bovenhoektanden in vergelijking met vrouwtjes en gebruiken ze bij dreigingsvertoningen. Mannelijke hamadryasbavianen hebben grote witte manen.

Bavianen eten van alles, zowel vlees als gras of fruit. Dieren die van alles eten heten met een moeilijk woord omnivoren. Ze plunderen vaak menselijke woningen en in Zuid-Afrika breken ze in in huizen en auto's op zoek naar voedsel. Bavianen zullen ook boerderijen plunderen, gewassen eten en jagen op schapen, geiten en pluimvee.

Ze leven vaak in groepen van rond de 50 dieren die troepen worden genoemd. Vrouwtjes bevallen doorgaans na een zwangerschap van zes maanden, meestal van een enkele baby; tweelingbavianen zijn zeldzaam en overleven het vaak niet. De jonge baviaan weegt ongeveer 400 gram.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Bavianen&oldid=783562"