Verbeter WikiKids vandaag nog!
Van 1 t/m 28 februari vindt de SuperSchrijfwedstrijd plaats. Doe jij ook mee? Schrijf je hier in!

Bowlen

Uit Wikikids
(Doorverwezen vanaf Bowling)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Wat is bowlen?

Bowlen is een sport. Het is voor jong en oud, man en vrouw. Iedereen kan de bal op zijn of haar manier spelen. Het komt bij bowlen niet aan op kracht, maar vooral op techniek. Het is de bedoeling om met een bal 10 kegels om te gooien. Het wordt vooral gespeeld in Amerika, Nederland, Duitsland en Zweden.

Wat heb je nodig?

Als je wilt gaan bowlen heb je een aantal spullen nodig. Je hebt natuurlijk een baan nodig, maar wat nog meer? Je hebt nog pins nodig, een scorebord, een bal en speciale schoenen.

De baan

De baan: De baan is gemaakt van gepolijst hout of kunststof. Hij is ongeveer 18 m lang en 1 m breed. Iedere dag gaat er een laagje olie overheen, zodat de bal er makkelijk op kan rollen. Veel bowlingbanen hebben voor kinderen speciale hekken aan de zijkant. Die maken het ook voor jonge kinderen leuk om te bowlen, want de bal kan dan niet van de baan af rollen.

De pins

De pins: Pins zijn een soort pionnen. Ze staan in een driehoek opgesteld. Totaal staan er 10 pins, maar soms komt het ook wel voor dat er maar 9 of 5 staan.

Het scorebord

Het scorebord: Op het scorebord kan je zien hoeveel punten je hebt.

De bal

De bal: Met de bowlingbal moet je de pins omgooien. Die bal is 2,7 tot 7,2 kilo. Kinderen gebruiken meestal de lichte ballen en volwassen mensen de zware ballen. De diameter van de bal is tussen de 21,6 en 21,8 cm. De bal is gemaakt van polyester en hij kan er uit zien zoals jij wilt: alle kleuren en als je wilt nog een plaatje!

De schoenen

De schoenen: Je hebt speciale schoenen nodig om te bowlen. Je kan ze bijna altijd lenen als je wilt bowlen, maar het is wel prettig om eigen schoenen te hebben. Ze hebben een leren glijzool aan de onderkant.

Hoe moet je bowlen?

De bal houdt je vast met je duim, middelvinger en je ringvinger.Als je rechts bent houdt je de bal met je rechterhand vast en als je links bent met je linkerhand. Een echte bowler gebruikt 4 stappen. De eerste stap zet hij met het been dat het dichtst bij de bal is en dan zwaai je gelijk de bal tegelijk naar voren. Als je het goed doet kom je ook goed uit.

Puntentelling

Elke speler heeft 10 beurten. Elke beurt mag de speler 2 keer een bal gooien, maar er is een uitzondering. Als je in 1 beurt al alle 10 de pins om krijgt, heb je een stike. Dan mag je geen tweede bal gooien. Je krijgt dan wel 10 punten en bij de volgende beurt worden dan de punten van alle 2 de worpen verdubbeld. Als je alle 10 de pins om krijgt in 2 beurten, heb je een spare. Dan krijgt je ook 10 punten alleen bij de volgende beurt wordt alleen de eerste worp verdubbeld. Snap je? Verder is elke pin 1 punt waard. Dus als je de eerste worp er 7 om krijgt en de tweede worp er 2, heb je in die beurt totaal 9 punten.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Bowlen&oldid=716318"