Videokaart

Uit Wikikids
(Doorverwezen vanaf GPU)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een videokaart, of grafische kaart, regelt de besturing van het beeldscherm. De videokaart hoort bij de interne hardware van elke pc. Videokaarten zijn in te delen in twee soorten; geïntegreerd en op een aparte kaart.

Een videokaart

Geïntegreerd

Een videokaart kan tegenwoordig in het Moederbord geïntegreerd zijn, het is dan onderdeel van de grootste printplaat van de computer. De berekeningen voor het beeld worden dan verricht door de CPU. Het grootste voordeel van deze soort videokaart is de prijs. Een tweede voordeel van deze soort videokaart is dat er minder stroom verbruikt wordt en er minder warmte vrijkomt. Een groot nadeel is dat de CPU in dit geval heel veel werk moet doen.

Aparte kaart

Een videokaart kan ook een aparte kaart, een aparte printplaat zijn die je in het moederbord klikt. Een dergelijke videokaart is voorzien van een GPU. Dit is een afkorting voor Graphics Processing Unit. Dit kan je in het Nederlands vertalen als Grafische Verwerking Eenheid. Net als een CPU kan de GPU berekeningen uitvoeren. De CPU is ontwikkeld om de meest ingewikkelde berekeningen zo snel mogelijk uit te voeren. De GPU is ontwikkeld om zoveel mogelijk simpele berekeningen tegelijk uit te voeren. Berekeningen voor het weergeven van een driedimensionaal beeld zoals in games bestaat uit heel veel 'simpele' berekeningen. In een computer met een aparte videokaart of GPU schuift de CPU grafische berekeningen door naar de GPU waardoor de CPU minder werk hoeft te doen.

Twee merken GPU's

Er zijn twee bedrijven die GPU's maken. Nvidia en AMD. Nvidia is vaak duurder maar sneller. AMD is vaak goedkoper maar langzamer.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Videokaart&oldid=599874"