Radioactief afval

Uit Wikikids
(Doorverwezen vanaf Kernafval)
⧼vector-jumptonavigation⧽ ⧼vector-jumptosearch⧽
Opslag van radioactief afval in COVRA

Radioactief afval is afval dat ontstaat bij het maken van kernenergie. Dit afval geeft heel veel (radioactieve) straling, die heel gevaarlijk is voor mens en dier. Deze straling blijft nog duizenden jaren actief. Daarom moeten we het heel veilig zien op te bergen. Maar omdat we niet weten hoe het met de aarde gaat in de komende duizenden jaren (aardbevingen, overstromingen e.d.), is de juiste plaats van het afval moeilijk te bedenken. Veelal stoppen we het nu diep in de grond. Bijvoorbeeld in oude mijnen.

Er zijn extreem vele stappen nodig om kernenergie te produceren. Bij elke stap blijft er een klein beetje kern afval over. Dit afval is radioactief en giftig. Het radioactief afval is zo gevaarlijk, dat geen mens er ooit dichtbij kan komen zonder dat het afval is afgeschermd door isolerende lagen, zoals beton.

Kernafval bestaat steeds uit een mengsel van verschillende radioactieve stoffen en blijft een lange tijd bewaard in betonnen vatten. Mensen en dieren mogen er niet mee in aanraking komen. het moet totaal geïsoleerd zijn van de omgeving. Want ook als het in het grondwater of in de bodem terechtkomt zullen mens en dier uiteindelijk radioactief worden besmet en kunnen ze ernstig ziek worden.

Ze doen dit afval in reactor vatten. Nadat het afval hier is afgekoeld gaat het na grote containers, dit is de COVRA. Een gebouw naast de kerncentrale in Zeeland. Het is besloten dat het hier 100 jaar kan blijven staan. Zo hopen dan ze er dan een andere oplossing voor hebben gevonden. De tijd zal het leren!

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Radioactief_afval&oldid=770295"