Martin Luther King

Uit Wikikids
(Doorverwezen vanaf Martin Luther King Jr.)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Martin Luther King in 1964

Ds. Martin Luther King, geboren op 15 januari 1929 en gestorven op 4 april 1968, was een Amerikaanse zwarte dominee. Op vredelievende wijze wilde hij gelijke rechten voor Zwarte Amerikanen die tot aan de jaren '60 slecht werden behandeld in het zuiden van de VS. Hij wilde dat doen zoals zijn grote voorbeeld Mahatma Gandhi uit India.

Jeugd

Martin Luther King werd op 15 januari 1929 geboren in Atlanta.

Martin Luther King besefte zeer vroeg dat hij anders werd behandeld vanwege zijn donkere huidskleur. In Amerika was er rassenscheiding. Dat hield in dat je als donkere persoon andere regels had dan de blanken. In de bus had je bijvoorbeeld zitplaatsen voor blanke en voor donkere mensen.

De vader van Martin Luther King kon hier niet goed tegen. Hij vond dat je donkere mensen niet als slaaf of mindere persoon mocht behandelen. Zo werd Martin Luther King thuis ook opgevoed.

Toen Martin Luther King samen met zijn vader schoenen wilde gaan kopen moesten ze in een aparte ruimte voor donkere mensen gaan zitten. Zijn vader weigerde dit. Hij pakte Martin Luther King bij de hand en ging weg zonder schoenen te kopen. Dat is Martin Luther King nooit vergeten.

Een andere gebeurtenis die veel indruk op Martin Luther King heeft gemaakt, was toen hij een keer met zijn lerares de bus nam. Op een bepaald moment stapten er blanke passagiers in. Martin en zijn lerares moesten van de buschauffeur hun plaats afstaan. Martin Luther King wilde eigenlijk niet opstaan, maar zijn lerares zei dat de wet dit voorschreef. Ze stonden op en moesten de hele weg naar huis, ongeveer 200 km. Martin Luther King was zo kwaad dat hij die nacht nooit zou vergeten.

Martin Luther King las veel over het geloof, hij was een goede leerling.

Voordat Martin Luther King naar het college ging verdiende hij een centje bij in Connecticut op een tabaksplantage. Hij was verbaasd dat je in Connecticut overal kon gaan en staan, zelf als donkere persoon. Toen hij 15 jaar was ging hij sociologie studeren in het Morehouse College. Het was een goede school voor hem. De leerlingen werden aan het denken gezet om oplossingen te zoeken voor het rassenprobleem. Op Morehouse kwam hij erachter dat hij graag dominee wilde worden. Hij wilde de mensen laten inzien hoe oneerlijk racisme en discriminatie zijn.

Na het Crozer Instituut ging hij in 1951 nog verder studeren in Boston om dan dominee te kunnen worden. Als dominee wilde hij de mensen net als Gandhi tot geweldloos verzet laten komen.In 1953 trouwde Martin Luther King met Coretta Scott. Zij kregen 4 kinderen. In 1954 werd Martin Luther King dominee bij de kerk van de Baptisten in Montgomery. Er was daar veel rassenhaat en Martin Luther King vond dat hij juist daar voor de rechten van de donkere bevolking moest opkomen.

 

Huwelijk en kinderen

In 1953 trouwde Martin Luther King met muzikante Coretta Scott. Samen kregen ze 4 kinderen: Martin Luther King III, Yolanda King (overleden aan een hartaanval in 2007, 51 jaar geworden), Dexter Scott King en Bernice King.

Opkomst

King studeerde theologie en werd predikant bij de kerk. Dit gaf hem de gelegenheid bij het prediken op te roepen te staken met rassenhaat. In Montgomery, Alabama, predikte King en bracht een burgerrechtenbeweging in een stroomversnelling.

Op 1 december 1955 weigerde een Afro-Amerikaanse vrouw, Rosa Parks, een plaats in de bus af te staan aan een blanke Amerikaan. Volgens de wet was het verboden voor zwarte mensen voor in de bus te zitten - zij moesten achter plaats nemen. De (blanke) politie werd gebeld en zette Parks uit de bus. De zwarte gemeenschap in Montgomery, onder leiding van King zelf, begonnen met een soort van "boycot" op het rijden met de bus. Zij bereikten een belangrijke overwinning toen zwarten nu ook voor in de bus mochten zitten. King werd zodoende bekend in het land. Opmerkelijk was dat King niet demonstreerde met geweld. Door zijn geweldloze houding kon de overheid hem "niets maken" en werd hij in de Zuidelijke staten enorm gehaat.

Hoogtepunt

Op 28 augustus 1963 hield Martin Luther King wederom een toespraak, die bezocht werd door meer dan 250.000 Amerikaanse staatsburgers. Hij vond dat zwarten gelijkwaardig waren aan blanken en hield vol dat zij rustig in gelijkwaardigheid konden leven. In datzelfde jaar hield King een toespraak, genaamd: I have a dream. Hij refereerde aan de Amerikaanse droom. Centraal staat in deze droom de gedachte die wie hard werkt veel kan bereiken. Maar volgens King moet dan iedereen wel gelijke kansen krijgen en gelijk behandeld worden. Deze toespraak maakte King wereldberoemd en wordt door vele mensen vandaag de dag nog aangehaald.

Aanhalingsteken openen Ik, Martin Luther King heb een droom, dat er een dag zal komen dat dit land zal opstaan en de ware betekenis van haar motto [de lijfspreuk van de VS] zal naleven. "Wij vinden de volgende waarheden vanzelfsprekend: dat alle mensen gelijk zijn geschapen. Ik heb een droom, dat er een dag zal komen dat op de rode heuvels van Georgia de zonen van voormalige slaven en de zonen van voormalige slavenhouders gezamenlijk aan de tafel van broederschap zullen aanschuiven. Ik heb een droom, dat zelfs in de staat Mississippi, een staat die wordt verstikt door onrecht en onderdrukking, zal veranderen in een oase van vrijheid en gerechtigheid. Ik heb een droom, dat er een dag zal komen dat mijn vier jonge kinderen in een land zullen leven waar zij niet worden beoordeeld op hun huidskleur, maar naar de waarde van hun karakter. Vandaag heb ik een droom!
— Martin Luther King, 1963
Aanhalingsteken sluiten

In 1964 kreeg King, vanwege zijn actieve hulp op het gebied van Mensenrechten, de Nobelprijs voor de Vrede toegekend. Op 6 augustus 1965 ondertekende president Lyndon B. Johnson een wet die de meeste van Kings eisen met betrekking tot gelijkwaardigheid inwilligde.

Op 4 april 1967, vlak voor zijn dood, bracht King naar voren dat de Verenigde Staten hun positie in de Vietnamoorlog moesten veranderen.

Zijn dood

Op 4 april 1968 werd King doodgeschoten op het balkon van het hotel, waarin hij verbleef. De moord op King veroorzaakte onrust in de Verenigde Staten. Duizenden mensen gingen de straat op. Uit onderzoek bleek dat de vermoedelijke moordenaar James Earl Ray was. Ray werd veroordeeld tot 99 jaar celstraf. hij stierf in een gevangenis in 1998. Aan zijn schuld wordt getwijfeld. In 1999 won de familie van King een juryrechtszaak in Memphis tegen Loyd Jowers, die beweerde dat hij de moord voor een maffiafiguur had gepleegd. Veel deskundigen waren echter niet overtuigd door het vonnis en in 2000 werd, na een onderzoek van 18 maanden, geconcludeerd dat er geen bewijsmateriaal tegen Jowers was.

Videoclip

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Martin_Luther_King&oldid=758605"