Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!
Weather-clear.svg Een hele fijne zomervakantie toegewenst! Weather-clear.svg

World Wide Web

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

World Wide Web (het wereldwijde web), (afgekort: WWW) is het systeem waarmee je pagina's met informatie kunt vinden via URL's. Hyperlinks verbinden de verschillende pagina's. De HTTP-techniek zorgt ervoor dat de informatie via het wereldwijde web worden verstuurd. Je gebruikt een browser om de pagina's met informatie te bekijken. De webpagina's staan op webservers. Het is niet hetzelfde als het internet maar het maakt er wel gebruik van.

URL

URL is een afkorting en staat voor Uniform Resource Locator. Een URL wordt ook wel webadres genoemd. Een voorbeeld van een URL is www.kennisnet.nl. Die URL (of webadres) is als volgt opgebouwd:

  • www=WorldWideWeb
  • kennisnet=de naam van de website
  • nl=afkorting van Nederland, het geeft aan dat de website Nederlands is

Hyperlinks

Een hyperlink is een aanklikbare tekst of plaatje waarmee je van de ene pagina naar de andere pagina kunt gaan. De code om een hyperlink te maken is <a href="http://www.kennisnet.nl>Kennisnet</a>. Achter href=" begint het adres waar naar gelinkt moet worden. Het woord tussen >...</a> is het woord dat verschijnt op de webpagina. Meestal is zo'n woord onderstreept en kun je er klikken.

HTTP

HTTP staat voor Hypertext Transfer Protocol. HTTP is een aantal afspraken die ervoor zorgen dat webpagina's op de goede manier opgehaald worden van webservers.

Browser

Het programma waarmee je webpagina's kunt bekijken. Er zijn verschillende soorten browser. Bijvoorbeeld Chrome, Firefox en Edge en Safari.

Webserver

Een webserver is een computer en de software die is verbonden met het internet. Met behulp van de afspraken die zijn gemaakt via HTTP regelt deze computer dat webpagina's kunnen worden opgehaald door gebruikers en dat webpagina's op het internet kunnen worden gezet.

Accessories-text-editor.svg
Dit artikel is een beginnetje. Je wordt uitgenodigd op bewerk te klikken om dit artikel aan te vullen.

Meer informatie over dit onderwerp vind je hier:
Tekst: WikipediaGoogle
Afbeeldingen: Wikimedia Commons (oud)• WikiKids Beeldbank
Clipjes: SchoolTV BeeldbankYouTube

Accessories-text-editor.svg
Dit artikel is een beginnetje.
Maak een account aan en help mee!
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=World_Wide_Web&oldid=667866"