Zwanen

Uit Wikikids
(Doorverwezen vanaf Zwaan)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Zwanen
Cygnus cygnus

Bewicks.swan.2.arp.750pix.jpg

Leefgebied Vier (of vijf) soorten komen voor op het noordelijk halfrond , één soort is gevonden in Australië
Leefomgeving gematigde streken, water
Behoort tot de Eendachtigen (Anseriformes), Vogels
Portaal Portal.svg Biologie

De zwaan is een watervogel. Deze diersoort komt wereldwijd voor.

Uiterlijk

Een zwaan wordt vaak omschreven als elegant. Dat is een zwaan ook. Ze hebben een lange slanke nek en mooie witte veren. Maar ze worden niet zo prachtig geboren. Jonge zwanen zijn namelijk grauw en grijs. De zwanen zijn de grootste bestaande leden van de watervogels-familie Anatidae, en behoren tot de grootste vliegende vogels. De grootste levende soorten, waaronder de knobbelzwaan, de trompetterzwaan en de wilde zwaan, kunnen een lengte bereiken van meer dan 1,5 m en meer dan 15 kg wegen. Hun spanwijdte kan meer dan 3,1 m zijn. De Australische zwarte zwaan (Cygnus atratus) is volledig zwart behalve de witte slagpennen op zijn vleugels. De Zuid-Amerikaanse zwarthalszwaan heeft een wit lichaam met een zwarte nek.

Sprookjes en vertellingen over zwanen

Het sprookje Het Lelijke Eendje is een bekend sprookje. Het gaat over een zwaan die door een eend is uitgebroed. Zijn 'broertjes en zusjes' zijn mooi geel en vinden hem lelijk. Maar ze weten niet dat hij eigenlijk een zwaan is. Als hij volwassen is, is hij mooier dan de eendjes.

Nog veel bekender is Het Zwanenmeer. Dat is een ballet. Ook heel bekend is de muziek over een zwaan in het Dierencarnaval (Carnaval des Animaux) van de Franse componist Camille Saint-Saëns.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Zwanen&oldid=792326"