Zwaluwen

Uit Wikikids
(Doorverwezen vanaf Zwaluw)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Zwaluwen (familie)
Hirundinidae

Landsvale.jpg

Leefgebied Vrijwel wereldwijd, behalve de poolgebieden
Leefomgeving divers, leven vooral in de lucht, behalve tijdens de broedtijd
Behoort tot de Zangvogels, Vogels
Portaal Portal.svg Biologie


De zwaluw of boerenzwaluw is een zangvogel. Ze zijn meestal zwartwit en hebben een staart die uitloopt in twee punten. Zoals je aan de naam kunt horen, zie je een zwaluw vooral rond boerderijen. Daar maken ze hun nest, in de schuren op een boerderij. Ze zijn ongeveer 20 cm lang. Ze kunnen tot 6 jaar oud worden. Zwaluwen wegen ongeveer 22 gram. Dat is heel erg weinig! Hierdoor kunnen ze zich snel door de lucht bewegen. Ze brengen hun dag bijna volledig door al vliegend in de lucht. Je zou dus kunnen zeggen dat de zwaluw erg graag vliegt. Ze vormen overigens een andere familie dan de gierzwaluwen, die tot de gierzwaluwen en kolibries behoren.

Foto nest zwaluw

Zwaluwen leven van vliegjes en insecten in de lucht. Ze vangen die door snel achter ze aan te vliegen. Ze zijn heel wendbaar, zodat ze de insecten goed kunnen vangen. Wanneer de vliegjes door veranderend (verslechterend) weer lager gaan vliegen, zie je de zwaluwen ook omlaag komen. Zij vormen zo als het ware een weersvoorspeller.

Elk jaar op reis

In september verlaten de zwaluwen hun broedgebied. Dit doen ze omdat het hier te koud is geworden en weinig voedsel (insecten) kunnen vinden. Onze vogels overwinteren in warmere landen, vooral in Afrika. Voor de tocht terug naar huis nemen ze rustig hun tijd. Ze vliegen ongeveer 200 km per dag. Het zijn dus echte trekvogels!

Van april tot september blijven deze volgens bij ons in het land.

Soorten in Europa

In Europa (en dus ook in Nederland en België) komen vijf zwaluwsoorten voor:

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Zwaluwen&oldid=792499"