Slaventijd

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Merge-arrow.svg Iemand vindt dat de inhoud van dit artikel ingevoegd zou moeten worden in slaaf. Als de tekst wordt ingevoegd, wordt dit artikel een doorverwijzing.


Slavenleven

Als je een slaaf bent heb je niets te zeggen over jezelf. Je bent eigendom van iemand en die bepaalt wat er met je gebeurd. Je komt terecht op een plantage in Zuid- Amerika/ het Indonesische eiland Batavia of in kaap de goede hoop. (nu het huidige Kaapstad).Als slaaf kreeg je ook een stempel (brandmerk).

De W.I.C.

Willem Usselincx (1567-1647) was een zakenman en de oprichter van de W.I.C. (West Indische Compagnie). Hij handelde met Suriname , want daar waren veel grondstoffen, en Amsterdam(daar woonde Willem) verdiende er veel geld mee. Om meer geld te verdienen, haalde hij slaven uit Afrika, dat heet slavenhandel. Met boten van zijn bedrijf de W.I.C. vervoerde hij de slaven naar plantages in Amerika.

Slavenhandel

Eerst voeren de Nederlanders naar Afrika daar kochten ze Afrikaanse mensen (slaven) van koningen, die een deel van Afrika bezaten. De meeste slaven werden gekidnapt, en naar de boot gebracht. Bij de boot werden ze gepakt en heen en weer geschud, om te zien of de slaaf wel gezond was, als dat zo was werden ze op de boot gezet, en voeren ze naar de slavenmarkt op Curaçao. Eenmaal op de boot begon de ellende. Vele overleden op de boot door honger en de ondragelijke stank (waardoor vele stikten). Ze hadden pijnlijke kettingen om waardoor ze vervelden. Ook dat was erg schadelijk voor de slaaf, ze hoorde mensen kreunen van de pijn, ze zagen mensen sterven. En als een al probeerde te ontsnappen door van het schip te springen dan werden ze opgevangen door netten dus op de boot was het een hele prestatie om te overleven. Als ze na vele maanden op Curaçao aankwamen werden ze gekocht door planters ( mensen die een plantage bezaten in Zuid-Amerika). Ze werden voor katoen, tabak , cacao enz. verkocht, waar je nog maar 2 euro voor betaalt. Eenmaal op de plantage moesten ze de grond bebouwen, wat nu met machines word gedaan. Ze kregen weinig te eten.

Einde van de slavernij

Aan het einde van de 18e eeuw vonden steeds meer mensen slavernij niet meer kunnen, er waren discussies maar die wonnen de slavenhouders in het begin nog vaak, dat was gestopt toen de Engelse in 1804 de slavernij verboden. Nederland was een van de laatste landen die de slavernij verbood. Dat was op 1juli 1863. Waren er ook nog leuke dingen in de slaventijd???

Liedjes uit de slaventijd

Er zijn drie kinderliedjes uit de slaventijd: En een daarvan is Jan Huygen in de ton. Dat komt van Jan Huygen van Linschoten. Hij is in 1563 in Haarlem geboren. Hij ging dood op 8 februari 1611 . Hij is dus 48 jaar geworden. Hij voer met de Portugezen mee. Hij werd later leider van de V.O.C.. Het 2e liedje is Oze wieze woze. Dat betekent: Vandaag is het kind gelukkig is het kind gered gedoopt is het dit kind is gelukkig dit kind, kinderen, kinderen. Het laatste liedje is iene miene mutte Het stukje dat na is de baas komt is er door kinderen bij verzonnen. Het stukje voor de baas betekent veel meisjes tijd om te vrijen tijd om te trouwen en veel meisjes daar beneden komt van dat de meisjes beneden in de boot sliepen. Deze liedjes zongen ze op de slavenmarkt.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Slaventijd&oldid=228140"