Abchazen

Uit Wikikids
Versie door Rots61 (overleg | bijdragen) op 5 nov 2022 om 18:49
(wijz) ← Oudere versie | toon huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De Abchazen zijn een volk die voornamelijk in Georgië wonen. De Abchazen zijn een meerderheid in Abchazië, wat ook naar de Abchazen vernoemd is. De Abchazen wonen ook in Rusland, Turkije, Kazachstan en Oekraïne. In Turkije woont er een hele grote groep Abchazen bij elkaar. In het Turkse dorp Adzjoebzja zijn er Abchazen die in de negentiende eeuw met voormalige slaven gingen trouwen. Hun nakomelingen heten Afro-Abchazen. De Abchazen zijn verwanten van de Abazanen.

De Abchazen hebben een eigen taal, namelijk het Abchazisch. Ook spreken er veel Abchazen Russisch, Turks of Georgisch. De meeste Abchazen hebben als godsdienst het soennisme (stroming in de islam) of de Russisch-orthodoxe Kerk. In de zesde eeuw werd het christendom ingevoerd als officiële godsdienst in het Byzantijnse Rijk (het oosten van het Romeinse Rijk). Hierdoor werden veel Abchazen christenen. Later veroverden de Adygeërs het Byzantijnse Rijk in de 16de eeuw. De Adygeërs waren Soennitisch, dus veel Abchazen namen dit weer over.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Abchazen&oldid=744646"