Amazië

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Amazië is een toekomstig supercontinent. Het is niet zeker of het supercontinent ook echt gevormd wordt. Pangea Ultima is een andere optie als toekomstig supercontinent. Als Amazië er ooit komt duurt dat nog wel 250 miljoen jaar. Vroeger was er ook een supercontinent, dat heette Pangea.

Ontstaan

Pangea bestond ongeveer 250 miljoen jaar geleden. Abraham Ortelius was een kaartenmaker. Hij vond dat de continenten als puzzelstukjes in elkaar leken te passen. Wanneer je kijkt naar Zuid-Amerika, lijkt dat zo tegen Afrika aan te passen. Dat bedacht hij al in 1570. Uiteindelijk is pas in het begin van de 20e eeuw bewezen Pangea echt bestaan heeft. Ze hebben zelfs ontdekt dat er ooit voor Pangea nog meer supercontinenten zijn geweest. Bijvoorbeeld Rodinia.

Pangea brak ooit uit elkaar door platentektoniek. Door die platentektoniek kunnen de continenten ook weer naar elkaar toeschuiven. Hoe Amazië in de toekomst gevormd wordt is onderzocht door twee wetenschappers. Zij denken dat Amazië rondom de noordpool gevormd gaat worden. Alle continenten die wij nu los kennen, schuiven langzaam naar elkaar richting de noordpool. Behalve, Zuid-Amerika en Antarctica. De wetenschappers denken dat deze twee continenten op hun plek blijven. Dat komt omdat ze tegengehouden worden door hotspots. Dat zijn plekken op aarde waar lava uit de aarde door de aardkorst komt. Er ontstaat dan een extra stukje korst. Omdat de lava afkoelt. Hierdoor houden die extra stukjes korst Zuid-Amerika en Antarctica tegen.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Amazië&oldid=530780"