Fenomenologie: verschil tussen versies

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
(In dit geval beter met dubbelepunt, anders lijkt het dat drie verschillende dingen als fenomenen worden opgesomd.)
(verdere red.)
Regel 1: Regel 1:
'''Fenomenologie''' is een filosofische stroming uit de vroege 20e eeuw, gesticht door [[Edmund Husserl]]. Hij wilde van [[filosofie]] een [[Empirisme|empirische]] discipline maken. Fenomenologie is de studie van "fenomenen": van dingen zoals ze verschijnen in onze [[ervaring]], of de manieren waarop we dingen ervaren.
+
'''Fenomenologie''' is een filosofische stroming uit de vroege 20e eeuw, gesticht door [[Edmund Husserl]]. Hij wilde van [[filosofie]] een [[Empirisme|''empirische'']] discipline maken. Dit betekent dat alle [[kennis]] uit [[ervaring]] moet komen.
   
Fenomenologie onderzoekt wat er achter de [[ervaring]]en van mensen zit. Zo worden bijvoorbeeld [[waarneming]]en, [[gedachte]]n, [[herinnering]]en en [[fantasie]]ën onderzocht. Er wordt gekeken naar hoe mensen dit in hun dagelijks leven ervaren. De uiteindelijke bron van alle betekenis en waarde is bij de fenomenologie dus de ervaring van de mens.
+
Fenomenologie is dus de studie van "fenomenen": van dingen zoals ze verschijnen in onze ervaring, of de manieren waarop we dingen ervaren. Zij onderzoekt wat er achter de ervaringen van mensen zit. Zo worden bijvoorbeeld [[waarneming]]en, [[gedachte]]n, [[herinnering]]en en [[fantasie]]ën onderzocht. Er wordt gekeken naar hoe mensen dit in hun dagelijks leven beleven. De uiteindelijke bron van alle betekenis en waarde is bij de fenomenologie dus de ervaring van de mens.
   
   

Versie van 17 nov 2022 13:40

Fenomenologie is een filosofische stroming uit de vroege 20e eeuw, gesticht door Edmund Husserl. Hij wilde van filosofie een empirische discipline maken. Dit betekent dat alle kennis uit ervaring moet komen.

Fenomenologie is dus de studie van "fenomenen": van dingen zoals ze verschijnen in onze ervaring, of de manieren waarop we dingen ervaren. Zij onderzoekt wat er achter de ervaringen van mensen zit. Zo worden bijvoorbeeld waarnemingen, gedachten, herinneringen en fantasieën onderzocht. Er wordt gekeken naar hoe mensen dit in hun dagelijks leven beleven. De uiteindelijke bron van alle betekenis en waarde is bij de fenomenologie dus de ervaring van de mens.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Fenomenologie&oldid=747425"