Hockey: verschil tussen versies

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Regel 36: Regel 36:
   
 
== benodigheden ==
 
== benodigheden ==
voor hockey heb je veel spullen nodig zoals een bitje een stick, scheenbeschermers,(als je bij een club speelt natuurlijk een club tenue)en een bal. De keeper heeft nog veel meer nodig zoals klompen, legguards, (als je elftal speelt een broek), bodyprotector, handschoenen een helm en als je echt hoog speelt armbeschermers. Ook bestaat er voor keepers een speciale keerpersstick, dit is een stick die bij de overgang naar de haak een extra 'bocht' heeft waardoor je als keeper de bal beter kan stoppen.
+
voor hockey heb je veel spullen nodig zoals een bitje een stick, scheenbeschermers,(als je bij een club speelt natuurlijk een club tenue)en een bal en soms een handschoentje vor je hand. De keeper heeft nog veel meer nodig zoals klompen, legguards, (als je elftal speelt een broek), bodyprotector, handschoenen een helm en als je echt hoog speelt armbeschermers. Ook bestaat er voor keepers een speciale keerpersstick, dit is een stick die bij de overgang naar de haak een extra 'bocht' heeft waardoor je als keeper de bal beter kan stoppen.
   
 
== Alle hockeyclubs van Nederland ==
 
== Alle hockeyclubs van Nederland ==

Versie van 30 okt 2008 11:03

Hockey is een balsport. Je slaat de bal met een stick vooruit. Je kunt al jong met hockey beginnen. Je hebt ook een bitje nodig en scheenbeschermers zijn verplicht.

Je moet ook selectie hockeyen. Om te kijken in welk team je komt. Dan moet je allemaal oefeningen doen en gaan ze opschrijven wat je plus en min punten zijn. Dan gaan ze de teams in delen!



Hockey

Hockey is een hele leuke sport. Je Kunt het samen doen bij een hockeyclub of alleen in de tuin.Je kan al vanaf dat je zes jaar bent op een hockeyclub gaan spelen. Je begint dan meestal in een hockeyschooltje daar leer je de eerste dingen. Daarna ga je naar de F dat is voor kinderen van 6 en 7 jaar. Daarna naar de E dat is voor kinderen van 8 tot 10 jaar. dan naar de D dat is voor kinderen van 10 tot 12 jaar en zo gaat het verder tot de A en dan heb je ook nog de senioren.de senioren spelen niet vaak een wedstrijd.en als ze een wedstrijd spelen is het vriendschappelijk en niet zo lang.

De F-jes

als je in de F-jeugd zit dan is het nog niet heel belangrijk of je wint of verliest dan gaat het erom dat je goed leert hockeyen. zodat het in de komende jaren veel plezier aan kunt beleven. in de f-jes speel je 3 tegen 3. je speelt zonder keeper.je hebt wel 2 doeltjes dat is lekker makkelijk om te scoren. meestal word je dan gesplitst in teams van 3.

De E-jes

als je in de E-jeugd zit speel je wedstrijdjes op een kwart van een normaal veld. Je speeld 6 Tegen 6 dus 5 spelers en 1 keeper. meestal heb je dan nog geen vaste keep in het begin wissel je telkens om te kijken wie het leuk vind om te gaan keepen.

De D-jes

In de D word het spel bij sommige wedstrijden erg serieus genomen. je hebt meestal ook al wel een vaste keep en de uitslagen komen op de standenmotor te staan. je hebt D-8tallen die spelen op een half veld en je hebt D-elftallen die spelen op een heel veld. in de d speel je 8 tegen 8 of 11 tegen 11 (heel veld).

De A,B en C-jes

In deze teams word het serieus hockey. Je speelt speelt elftal en er moet gewonnen worden. je hebt een vaste keep en de meeste spelers/speelsters al een vaste plek.


De Senioren

In de senioren heb je tophockey heren 1 en dames 1 van je eigen club. Maar ook bijvoorbeeld dames 6 dat is een senioren-team dat op een lager niveau speelt dan de D1 of H1. Het aantal seniorenteams hangt af van de grootte van de club. Als je na de senioren nog door wil spelen kan dit, als je 35 jaar bent moet je naar de veteranen.

benodigheden

voor hockey heb je veel spullen nodig zoals een bitje een stick, scheenbeschermers,(als je bij een club speelt natuurlijk een club tenue)en een bal en soms een handschoentje vor je hand. De keeper heeft nog veel meer nodig zoals klompen, legguards, (als je elftal speelt een broek), bodyprotector, handschoenen een helm en als je echt hoog speelt armbeschermers. Ook bestaat er voor keepers een speciale keerpersstick, dit is een stick die bij de overgang naar de haak een extra 'bocht' heeft waardoor je als keeper de bal beter kan stoppen.

Alle hockeyclubs van Nederland

Assen/HVA, Coevorden, Daring, Dash, Eelde, Eemsmond, Emmen, GCHC, GHBS, Groninger Studs, de Graspiepers, Groningen, Harlingen,\ H.c. Scoop HCSO, de Hondsrug, Hoogeveen, Leeuwarden, Lemmer, Quick Stick, Roden, Sneek, Steenwijk, Westerkwartier, Winschoten, Winsum, Almelo, Apeldoorn, Apeliotes, Ares, Arnhem, Avanti, Bemmel, Beuningen, Bully, Dalfsen, Deventer, Dieren, Doetinchem, Drienerlo, Druten, Ede, EHV, Epe, Flevoland, Goor, Haackey, Hardenberg, Hattem, HCHN, HCM, Holten, Kampen, de Kromhouters, Lochem, de Meeuwen, Meppel, de Mezen, Nijmegen, Nunspeet, Ommen, Oosterbeek, PW, QZ, Salland, Tempo '41, Twente, Union, Upward, Wageningen, Westerduiven, Wychen, Zevenaar, Zutphen, Zwolle, Abcoude, Alkmaar, Alliance, Amstelveen, Amsterdam, AMVJ, Athena, Bennebroek, Bloemendaal, Castricum, FIT, Haarlem, HBS, Heerhugowaard, Hermes, HIC, Hoorn, Hurley, de Kikkers, de Kraaien, Magnus, Mijdrecht, Myra, Overbos, Pinoke, Purmerend, Qui Vive, de Reigers, Rood-Wit, Saxenburg, Strawberries, de Terriers, VVV, Xenios, Zandvoort, Alecto, Alkemade, Alphen, Asvion, Barendrecht, Berkel en Rodenrijs, Bleiswijk, Bodegraven, Capelle, Cartouche, Catwyck, Craeyenhout / HBS, Derby, Dopie, Dordrecht, DSHC, Evergreen, Forcial, Forescate, Gouda, Groen Geel, HDM, HDS, HGC, Hisalis, Hoekschewaard, Hudito, Kieviten, Klein Zwitserland, Krimpen, Leiden en Oegstgeest, Leidse Studs, Leonidas, Nieuwkoop, Noordwijk, Ommoord, Pijnacker, Pollux, Rapid, Ring Pass, Roomburg, Rotterdam, Rijswijk, Schoonhoven, Souburgh, Spijkenisse, Spirit, Tempo '34, Victoria, Voorhout, Voorne, Waddinxveen, Wateringse Veld, Westland, de IJssel, Ypenburg, Zoetermeer, Almere, Amersfoort, Baarn, Barneveld, Culemborg, Doorn, Dorsteti, Eemvallei, Fletiomare, Geldermalsen, Gooische, Haaskamp, Hilversum, Hoevelaken, Holestick, Houten, Huizen, Kampong, Keramikos, Laren, Leerdam, Lelystad, Leusden, Loenen, Maarn, Maarssen, Montfoort, Muiderberg, Naarden, Nieuwegein, Nijkerk, Phoenix, Schaerweijde, SCHC/Stichtse, Shinty, Soest, Spandersbosch, Spitsbergen, USHC, Vianen, Voordaan, Weesp, Woerden, IJsseloever, Zeewolde, Bakel, Basko, Berkel-Enschot, Berlicum, Best, Blerick, Boekel, Bommelerwaard, Boxmeer, Breda, Concordia, DES, Den Bosch, Den Dunc Hercules Combinatie, Deurne, de Dommel, Don Quishoot, Drunen, DVS, Eersel, Eindhoven, EMHC, Etten-Leur, Forward, Geel Zwart, Geldrop, Gemert, Gilze Rijen, Goes, Goirle, Grave, HCAS, Heerlen, Heesch, Heeze, Helden, Helmond, Hilvarenbeek, de Hopbel, Hockeer, HOCO, HOD Valkenswaard, Horst, Kerkrade, Liberty, Liempde(HCL), Maastricht, Meerssen, MEP, Middelburg, Mierlo, Mill, Mistral, MOP, Nuenen, Nuth, Sint-Oedenrode, Oirschot, Olympia, Oranje Zwart, Oss, Oudenbosch, de Pelikaan, Prinsenbeek, Push, Rapide, Rosmalen Scoop, SHOT, Sjinborn, HTC Son, Tegelen, Teteringen, Tempo, Tilburg, Uden, Udenhout, Venlo, Venray, Vlijmen, Vlissingen, Waalwijk, de Warande, Weert, Were Di, Zevenbergen, Zundert, Zwart-Wit,


spelregels

de belangrijkste regel is dat je de bal niet moet aanraken met je voet. als je dat doet krijg je een vrije slag. dat lijkt een beetje op een vrije trap maar dan voor hockeyers. en strafbal is een soort penelty je krijgt niet zo snel een strafbal alleen, als het een zwaren overtrening is, mestalk rijg je een strafcorner dat is dat je hem van de achterlijn aangeeft, dan stopt iemand hem op kop cirkel dan legt hij of zij hem op zij en dan geeft iemand heen hele harde slag. je kan ook de bal duwen, dan kan de bal wel honderd vijftig kilometer per uur gaan. als je de bal opzetelijk over de achterlijn speeld dan krijg jij een strafcorner tegen. in de F dat zijn kinderen die er nog 1 jaar opzitten zijn de regels niet zo streng. dat komt omdat ze nog een beetje moeten wennen aan het hockeyen. in de E letten ze meer op dat je de bal niet met je voet raakt. uiteindelijk in de D zijn de regels iets trenger, als je daar de bal met je voet raakt laten ze het spel niet door spelen dan is het gewoon een vrije trap. uiteindelijk ga je steeds een stukje hoger en dus komen er ook regels bij.

toernooien

als je kampioen bent dan speel je sowiso europa cup 1 als je tweede wordt dan speel je europa cup 2. de nummers 1 2 en 3 spelen EHL euro hockey league. dat is een toernooi voor alle nummers 1 2 en 3 van europa het is een zeer groot evenenment. als je in het nederlands team zit kan je het wk en het ek spelen en daarna de olympische spelen. het grootste evenenment is het wk daar speeld bijna de helle wereld. daarna heb je de europa cup 1 en 2 de europa cup 1 is voor alle nummers een van europa en de europa cup 2 is voor alle teams die 2 zijn geworden. er zijn ook toernooien voor de jeugt. die toernooien zijn voor de e,d,c,b en de a. bij de e toernooien krijg je vaak een kleine beker,een gratis bakje patat of anderen kleine dingen. bij de d toernooien krijg je een normalen beker,of een grote taart die je met je team kan delen. bij de c,b en a toornooien krijg je altijd een grote beker.

Trainingen

Natuurlijk moet je om beter te worden ook goed trainen. Een hockeytraining kan bestaan uit verschillende soorten oefeningen en spellen. Bijvoorbeeld: Passen, dribbelen, balcontrole, Tactiek, Spelletjes, Conditie (atletische training), keepers, verdedigen, aanvallen en scoren op doel.je moet meestal aan het begin van de training eerst warmlopen en daarna overslaan en daarna oefeningen.

Passen

Als je de bal naar elkaar over speeld dan heet dat een pass (dit spreek je uit als paas). Je kunt ook een pass aan iemand geven en hem dan terug krijgen, dit heet een 1-2tje.je hebt verschillende passen:slaan,poochen,flatsenen de schuifslag.

Dribbelen

Je wilt met de bal ergens naar toe lopen natuurlijk, dus als je met de bal aan je stick ergens heen rend, dan heet dat dribbelen. Als je met een lange dribbel een paar tegenstanders uitspeeld, dan heet dat een solo actie.

De spelregels van hockey!!!

Je mag niet met bol spelen.

Bol is met de bolle kant van de stick.

Als je dat wel doet is dat een overtreding en mag de tegenpartij de bal.

En al raakt de bal je voet, dan heet dat sjoet.

En dan mag weer de anderen ploeg de bal.

Maar al maak je sjoet in de cirkel om het doel dan is het strafcorner.

En al speel je de bal over de lijn mag de tegenpartij de bal op de zelfde plaats waar die uit ging uitnemen.

als de tegenstander de bal over de achterlijn speelt mag jou partij de bal op de randcircel uitnemen.

maar als de keeper de bal uitspeelt is het een langecorner.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Hockey&oldid=67002"