NaSk: verschil tussen versies

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
(Nieuwe pagina aangemaakt met ''''NaSk''' afkorting van '''Na'''tuur '''S'''chei'''k'''unde is een van de schoolvakken die je krijgt op de middelbare school. Vaak krijg je dit vak vanaf je 2...')
 
(Enkele verbeteringen en uitbreidingen.)
Regel 1: Regel 1:
'''NaSk''' afkorting van '''Na'''tuur '''S'''chei'''k'''unde is een van de [[schoolvakken]] die je krijgt op de [[middelbare school]]. Vaak krijg je dit vak vanaf je 2e jaar.
+
'''NaSk''' is een [[schoolvak]] op de [[middelbare school]] in [[Nederland]]. De naam is een [[afkorting]] van [[natuurkunde|'''na'''tuurkunde]] en [[scheikunde|'''s'''chei'''k'''unde]].
  +
{{beg}}
 
  +
NaSk wordt meestal in de tweede klas van de middelbare school gegeven. Op het [[vmbo]] wordt het ook in de derde en vierde klas gegeven. Op de [[havo]] en het [[vwo]] wordt het vak vanaf de derde klas in twee aparte vakken gesplitst; natuurkunde en scheikunde.
  +
  +
==Waarom NaSk?==
  +
NaSk bestaat pas sinds 1998 als één vak. Voor deze tijd werden natuurkunde en scheikunde altijd als aparte vakken aangeboden. Het probleem was dat veel leerstof in het eerste jaar hetzelfde is. Bijvoorbeeld: Informatie over [[atoom|atomen]] en [[molecuul|moleculen]] werd zowel bij scheikunde als natuurkunde uitgelegd. Om dubbele informatie en extra lesuren te voorkomen werden de vakken samengevoegd. Dit gold eerst voor alle leerlingen op het vmbo. Later werd NaSk ook ingevoerd voor havo- en vwo-leerlingen in de tweede klas. De reden was hetzelfde: In het begin is veel van de stof hetzelfde.
  +
  +
Een voordeel van NaSK als één vak is dat het zowel door leraren natuurkunde als leraren scheikunde gegeven mag worden.
  +
  +
==Per niveau==
  +
===Op het vmbo===
  +
Vaak wordt NaSk pas in de tweede klas aangeboden. Het vak wordt gevolgd door alle leerlingen in dat jaar. In de [[bovenbouw]] (derde en vierde klas) kiezen leerlingen hun profiel en bijkomende [[vakkenpakket]]. Een gedeelte van de leerlingen kan NaSk hierdoor laten vallen. NaSk is een verplicht vak in technische profielen, zoals "Bouwen, Wonen en Interieur", "Produceren, Installeren en Energie", "Mobiliteit en Transport", "Media, Vormgeving en ICT" en "Maritiem en Techniek". Bij het profiel "Groen" is NaSk een kiesbaar profielvak. In andere profielen kan NaSk als [[keuzevak]] worden opgenomen. Scholen maken hier zelf regels over.
  +
  +
In de bovenbouw bestaat een verschil tussen NaSk 1 en NaSk 2. Het verschil is als volgt:
  +
* NaSk 1 richt zich meer op [[natuurkunde]]. Er komt slechts een klein beetje scheikunde aan bod.
  +
* NaSk 2 richt zich meer op [[scheikunde]]. Er komt slechts een klein beetje natuurkunde aan bod.
  +
Voor deze twee vakken worden aparte [[schoolexamen]]s en schoolboeken gemaakt. Voor de vakken is een [[BiNaS]] nodig. Dit is een referentieboekje met afkortingen en [[formule]]s. Tijdens de meeste toetsen en het examen mag dit gebruikt worden.
  +
  +
===Op de havo en het vwo===
  +
Op de havo en het vwo wordt NaSk meestal alleen in de tweede klas aangeboden. In de derde klas worden natuur- en scheikunde als aparte vakken gegeven. In de [[bovenbouw]] bestaan natuur- en scheikunde ook als aparte vakken.
  +
 
[[Categorie:Schoolvakken]]
 
[[Categorie:Schoolvakken]]

Versie van 20 apr 2024 19:41

NaSk is een schoolvak op de middelbare school in Nederland. De naam is een afkorting van natuurkunde en scheikunde.

NaSk wordt meestal in de tweede klas van de middelbare school gegeven. Op het vmbo wordt het ook in de derde en vierde klas gegeven. Op de havo en het vwo wordt het vak vanaf de derde klas in twee aparte vakken gesplitst; natuurkunde en scheikunde.

Waarom NaSk?

NaSk bestaat pas sinds 1998 als één vak. Voor deze tijd werden natuurkunde en scheikunde altijd als aparte vakken aangeboden. Het probleem was dat veel leerstof in het eerste jaar hetzelfde is. Bijvoorbeeld: Informatie over atomen en moleculen werd zowel bij scheikunde als natuurkunde uitgelegd. Om dubbele informatie en extra lesuren te voorkomen werden de vakken samengevoegd. Dit gold eerst voor alle leerlingen op het vmbo. Later werd NaSk ook ingevoerd voor havo- en vwo-leerlingen in de tweede klas. De reden was hetzelfde: In het begin is veel van de stof hetzelfde.

Een voordeel van NaSK als één vak is dat het zowel door leraren natuurkunde als leraren scheikunde gegeven mag worden.

Per niveau

Op het vmbo

Vaak wordt NaSk pas in de tweede klas aangeboden. Het vak wordt gevolgd door alle leerlingen in dat jaar. In de bovenbouw (derde en vierde klas) kiezen leerlingen hun profiel en bijkomende vakkenpakket. Een gedeelte van de leerlingen kan NaSk hierdoor laten vallen. NaSk is een verplicht vak in technische profielen, zoals "Bouwen, Wonen en Interieur", "Produceren, Installeren en Energie", "Mobiliteit en Transport", "Media, Vormgeving en ICT" en "Maritiem en Techniek". Bij het profiel "Groen" is NaSk een kiesbaar profielvak. In andere profielen kan NaSk als keuzevak worden opgenomen. Scholen maken hier zelf regels over.

In de bovenbouw bestaat een verschil tussen NaSk 1 en NaSk 2. Het verschil is als volgt:

  • NaSk 1 richt zich meer op natuurkunde. Er komt slechts een klein beetje scheikunde aan bod.
  • NaSk 2 richt zich meer op scheikunde. Er komt slechts een klein beetje natuurkunde aan bod.

Voor deze twee vakken worden aparte schoolexamens en schoolboeken gemaakt. Voor de vakken is een BiNaS nodig. Dit is een referentieboekje met afkortingen en formules. Tijdens de meeste toetsen en het examen mag dit gebruikt worden.

Op de havo en het vwo

Op de havo en het vwo wordt NaSk meestal alleen in de tweede klas aangeboden. In de derde klas worden natuur- en scheikunde als aparte vakken gegeven. In de bovenbouw bestaan natuur- en scheikunde ook als aparte vakken.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=NaSk&oldid=853773"