Oosterscheldekering: verschil tussen versies

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Regel 8: Regel 8:
   
   
[[Afbeelding:De_Bewerkte_Oosterscheldekering.GIF|thumb|Daar is de Oosterscheldekering]]
+
[[Afbeelding:De_Bewerkte_Oosterscheldekering.GIF]]
  +
   
 
Bij eb en vloed kan er gewoon water in- en uit de Oosterschelde stromen.
 
Bij eb en vloed kan er gewoon water in- en uit de Oosterschelde stromen.

Versie van 29 jan 2007 14:49

De Oosterscheldekering.

De Oosterscheldekering is het grootste en duurste deel van de deltawerken. Het werd tussen 1976 en 1986 gebouwd. Het wordt ook wel het achtste wereldwonder genoemd. Het is bedoeld om te zorgen dat er nooit meer zo’n watersnoodramp komt zoals in 1953. De Oosterscheldekering is wel 9 km lang. Jaarlijks komen er duizenden toeristen van over de hele wereld kijken naar dit Nederlandse meesterwerk.


Om er voor te zorgen dat de Oosterscheldekering niet verzakt, hebben ze voordat ze gingen bouwen matten op de plaats gelegd waar de Oosterscheldekering gebouwd werd. Daarna zijn ze met een schip de zee op gegaan om grote betonnen palen neer te zetten. Daar hebben ze de Oosterscheldekering op gebouwd. Daarna hebben ze de schuifdeuren gebouwd die automatisch open- en dicht kunnen bij extra hoog water.


                  Bestand:De Bewerkte Oosterscheldekering.GIF


Bij eb en vloed kan er gewoon water in- en uit de Oosterschelde stromen. Alleen bij stormvloed wordt de kering gesloten. Als de kering moet sluiten gaan er twee ijzeren schuifdeuren dicht, zodat het land beschermd wordt tegen het water.


In New Orleans was de orkaan Kathrina nu gaat hetzelfde bedrijf die de Oosterscheldekering heeft gebouwd daar ook een dam maken. Door het succes van de Nederlandse deltawerken krijgen Nederlandse bedrijven overal in de wereld opdrachten om laagland te beveiligen.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Oosterscheldekering&oldid=14783"