Rijdende winkel: verschil tussen versies

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
k (→‎Geschiedenis: replaced: onder anderen → onder andere)
k (Link naar doorverwijspagina Bus gewijzigd in Autobus met DisamAssist)
 
Regel 1: Regel 1:
 
[[Bestand:Srv_engelen.jpg|right|300px|thumb|Een voorbeeld van een rijdende winkel]]
 
[[Bestand:Srv_engelen.jpg|right|300px|thumb|Een voorbeeld van een rijdende winkel]]
Een '''rijdende winkel''' is een kleine [[supermarkt]] die in een [[vrachtwagen]] of [[bus]] gevestigd is. In plaats van naar de winkel gaan, komt deze winkel dus naar jou toe. Een rijdende winkel rijdt één of meerdere keren per door buurten heen. Buurtbewoners kunnen daardoor in hun eigen straat boodschappen zijn. Zeker in buurten met veel ouderen zijn vaak rijdende winkels. Ouderen kunnen immers slechter ter been zijn, waardoor een rijdende winkel makkelijker is.
+
Een '''rijdende winkel''' is een kleine [[supermarkt]] die in een [[vrachtwagen]] of [[Autobus|bus]] gevestigd is. In plaats van naar de winkel gaan, komt deze winkel dus naar jou toe. Een rijdende winkel rijdt één of meerdere keren per door buurten heen. Buurtbewoners kunnen daardoor in hun eigen straat boodschappen zijn. Zeker in buurten met veel ouderen zijn vaak rijdende winkels. Ouderen kunnen immers slechter ter been zijn, waardoor een rijdende winkel makkelijker is.
   
 
Ook kan een rijdende winkel handig zijn voor verse of vergeten boodschappen.
 
Ook kan een rijdende winkel handig zijn voor verse of vergeten boodschappen.

Huidige versie van 2 apr 2024 om 14:29

Een voorbeeld van een rijdende winkel

Een rijdende winkel is een kleine supermarkt die in een vrachtwagen of bus gevestigd is. In plaats van naar de winkel gaan, komt deze winkel dus naar jou toe. Een rijdende winkel rijdt één of meerdere keren per door buurten heen. Buurtbewoners kunnen daardoor in hun eigen straat boodschappen zijn. Zeker in buurten met veel ouderen zijn vaak rijdende winkels. Ouderen kunnen immers slechter ter been zijn, waardoor een rijdende winkel makkelijker is.

Ook kan een rijdende winkel handig zijn voor verse of vergeten boodschappen.

Geschiedenis

De rijdende winkel werd populair in de jaren 1960, maar iets vergelijkbaars bestond al hiervoor. Al sinds de 19e eeuw kwamen boeren hun producten in de stad verkopen met wagen. Zo had je bijvoorbeeld de melkboer voor verse melk. Deze handelaars verkochten vaak één of enkele producten.

Deze handelaars verdwenen tijdens de jaren 1960, aangezien toen de supermarkt kwam. Mensen gingen liever één keer per week naar de supermarkt, waar ze alles in ene keer konden kopen. Op het platteland en in dorpen waren er vaak geen supermarkten. Hier ontstonden daardoor rijdende supermarkten in SRV-wagens. Op deze manier hoefde je niet helemaal terug naar de stad als je een of enkele dingen vergeten was. Later verschenen er ook rijdende winkels in buurten van steden.

De meeste rijdende winkels zijn verdwenen, aangezien zij slechts een beperkt aanbod hadden. Ook zijn er veel meer supermarkten en buurtwinkels als vroeger. Je kunt zelfs boodschappen bestellen en thuisbezorgen. Hierdoor was de rijdende winkel niet meer nodig. Tijdens de coronapandemie van 2020 ontstonden er juist weer nieuwe rijdende winkels. Dit kwam onder andere doordat mensen meer gingen thuiswerken.

Concept

De indeling van een rijdende winkel kan het beste vergeleken worden met een camper. Voorin zijn twee stoelen voor de bestuurder en bijrijder. Zij rijden door de straten en stoppen op bepaalde punten. Ook kunnen bewoners naar de wagen toelopen, aangezien rijdende winkels vaak een omroepsysteem hebben. Hierdoor weten de bewoners dat de rijdende winkel in straat is en kunnen zij naar buitenlopen. Op deze zijkanten van de wagen staan ook vaak enkele aanbiedingen en verse producten die te koop zijn.

Vaak komen mensen via de zijkant de rijdende winkel binnen. De binnenkant bestaat uit een grote open ruimte met verschillende producten. Vaak is er ook een koeling voor melk- en vleesproducten en een vriezer voor enkele diepvriesproducten. De rijdende winkel heeft meestal allerlei producten, zoals groente, fruit, aardappels, rijst, pasta, conserven, sauzen, snoepgoed, chips, koekjes en klein aanbod verzorgings- en schoonmaakproducten. Wel heeft een rijdende winkel veel minder keuze dan een normale supermarkt. Ook is er een kleiner aantal producten aanwezig. Vaak heeft een rijdende winkel ook voorraad.

Voordelen

Een rijdende winkel heeft enkele voordelen:

  • Je hoeft zelf niet naar de supermarkt te gaan, maar de supermarkt komt naar jou. De winkel komt meestal rond vaste tijden naar jouw huis toe.
  • Een rijdende winkel is handig voor ouderen, mensen die niet ver kunnen lopen, thuiswerkenden of mensen die oppassen. Ze besparen hierdoor tijd en zijn van niemand anders afhankelijk.
  • Veel mensen hebben ook een goede band met de bestuurder van de rijdende winkel. Zij komen meestal ook voor praatje tijdens het boodschappen doen.
  • Een rijdende winkel is handig voor mensen die een ding vergeten zijn of iets vers willen hebben.

Nadelen

Toch zijn er ook enkele nadelen:

  • Rijdende winkels hebben een beperkt aanbod. Hierdoor is er veel minder keuze als in een normale supermarkt.
  • Rijdende winkels kunnen ook hun (vers) aanbod wisselen, waardoor je niet van tevoren je boodschappen kan plannen.
  • Daarnaast kunnen voorraden snel opraken, aangezien er vaak slechts een paar stuks van ieder product zijn.
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Rijdende_winkel&oldid=850590"