Robin Hood

Uit Wikikids
Versie door Nida (overleg | bijdragen) op 15 nov 2017 om 10:56
(wijz) ← Oudere versie | toon huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
⧼vector-jumptonavigation⧽ ⧼vector-jumptosearch⧽

Robin Hood is één van de bekendste volksverhalen ter wereld. Dit verhaal gaat over een vogelvrije man (iemand die niet beschermd wordt door de wet en bijvoorbeeld gewoon mag worden gedood). Deze man steelt van de rijken en geeft aan de armen. Als de troon wordt opgeëist door een andere koning, gaan de belastingen omhoog en ontstaat er armoede. Robin slaagt erin het geld terug te geven aan het volk. De boze koning lokt Robin met een boogschietwedstrijd uit zijn schuilplaats. Met zijn wereldberoemde pijldoorklievende schot weet hij niet alleen de vrouw van zijn dromen te bemachtigen, maar ook de kwaadaardige koning te verdrijven.

Verhaal

Dit verhaal begint als een goede koning (Richard Leeuwenhart) op kruistocht gaat en zijn broer (Jan Zonderland) de kroon in handen krijgt. Hij is echter een hele kwaadaardige koning.

Deze koning buit het volk uit, hij verhoogt de belasting enorm, maar Robin Hood en zijn vrienden zijn het hier niet mee eens. Ze worden vogelvrij verklaard en moeten zich verstoppen in de bossen. Daar bedenken ze een plan om de boosaardige koning tegen te werken.

Ze willen de geldkoets overvallen waarin het belastinggeld wordt vervoerd. Als de koets het kasteel verlaat en richting het bos rijdt, slaagt Robin erin het geld te pakken te krijgen. Hij verdeelt het geld onder de armen.

De kwaadaardige koning is ziedend en verzint een list om Robin Hood te kunnen arresteren. Hij schrijft een boogschietwedstrijd uit om Robin te lokken. De hoofdprijs is een kus geven aan de Vrouwe Marianne en Robin is verliefd op haar.

Uiteindelijk zijn er vier deelnemers, waaronder Robin, maar die is vermomd. De derde deelnemer schiet zijn pijl in de roos. Dan is Robin Hood aan de beurt en die splijt de pijl van de derde kandidaat in twee. Hiermee wint hij de wedstrijd.

Robin wil zijn prijs innen, maar dan gaat het mis. Vrouwe Marianne en bijna al zijn rovers worden gearresteerd. Alleen Robin weet te ontsnappen met één man, Kleine Jan (die in werkelijkheid een reus is). Zij moeten de andere mannen redden van de galg, en Robin Hood schiet het touw van de strop door zodat zijn vrienden het overleven en niet worden verhangen. Hij slaagt erin de kwaadaardige koning te pakken te krijgen en de mannen van Robin vechten tegen het leger van Jan.

De goede koning hoort wat er gebeurd is en keert direct terug naar zijn land. Hij neemt meteen de troon weer over. Robin Hood en Marianne kunnen uiteindelijk bijelkaar zijn en ze leefden nog lang en gelukkig!

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Robin_Hood&oldid=497531"