Schoonmaakmiddel

Uit Wikikids
Versie door Mike1023 (overleg | bijdragen) op 14 apr 2024 om 12:49 (Er bestaat ook een waarschuwingssymbool voor "gassen onder druk". Dit wordt volgens de NVWA door gasflessen gebruikt en dus niet voor schoonmaakmiddelen, waardoor deze niet is opgenomen.)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Schoonmaakmiddelen

Een schoonmaakmiddel is een reinigingsmiddel voor huishoudelijk gebruik. Dat kan zijn in de vorm van een vloeistof, een blok of een poeder. Vaak hebben deze middelen een vetoplossende werking. Toch vragen sommige schoonmaakklussen om een specifiek middel om de te reinigen plek schoon te krijgen.

Vaak zijn deze middelen min of meer giftig of zelfs bijtend (bijvoorbeeld in de ogen of bij inslikken) en moeten zeker weggehouden worden bij kinderen. In de industrie gebruiken ze nog zwaardere middelen, die ook vervuilend zijn voor het milieu.

Veiligheid

Bewaren

Schoonmiddelen worden vaak in pakken en flessen bewaard. Deze middelen worden vervolgens op een koele, veilige plek bewaard. Meestal is dit een schoonmaakkast of het keukenkastje onder de gootsteen. Schoonmaakmiddelen dienen nooit naast eten of servies bewaard te worden. Er bestaat namelijk een kans dat schoonmaakmiddelen omvallen. Hierdoor kan het in eten terechtkomen, waardoor het ingeslikt of opgegeten kan worden.

Veel schoonmiddelen hebben een kindersluiting. Dit is een dop die op een speciale manier opengemaakt moet worden. Kleine kinderen kunnen hierdoor de flessen een stuk moeilijker openmaken. Schoonmaakmiddelen dienen altijd weggelegd te worden voor (kleine) kinderen en huisdieren. Hierdoor bewaren veel ouders hun schoonmiddelen in een afgesloten kast.

Gevaarsymbolen

Op de achterkant van schoonmaakmiddelen staat een beschrijving voor het gebruik. Ook staan de eventuele gevaren aangegeven met gevaarsymbolen. Hieronder zie je enkele van deze gevaarsymbolen

Schoonmaakmiddelen dienen dus altijd met zorg te worden gebruikt. Hierdoor is het belangrijk dat alleen volwassenen het gebruiken. Ook moeten volwassenen de gebruiksaanwijzing lezen. Ook is het belangrijk om nooit schoonmaakmiddelen te mengen, aangezien er dus giftige dampen kunnen ontstaan.

Gezondheidsgevaren

Sommige schoonmaakmiddelen zijn bijtend, waardoor zij brandwonden kunnen veroorzaken op de huid. Ook kunnen zij schade veroorzaken als zij in contact komen met de ogen of slijmvliezen. In deze gevallen worden plekken meestal een lange tijd uitgespoeld met lauw water. Ook is het aan te raden om een huisarts te bellen. In ernstige gevallen dient het alarmnummer gebeld te worden.

In het geval van inslikken kunnen er grote gevaren voor de gezondheid ontstaan. Schoonmaakmiddelen dienen hierdoor altijd uit de buurt van (jonge) kinderen en huisdieren te worden gehouden. Mocht een kind toch een schoonmaakmiddel inslikken kan dit grote problemen opleveren. De behandeling voor ieder schoonmaakmiddel is anders. Hierdoor dient altijd de huisarts of (in erge gevallen) het alarmnummer (112) gebeld te worden. Het is ook belangrijk om door te geven welk middel is ingeslikt.

Naast inslikken kan ook inademen leiden tot vergiftiging. Het kan leiden tot irritatie en schade aan de luchtwegen en longen. Dit kan in erg geval leiden tot braken, duizeligheid en het verlies van bewustzijn. In dit geval dient een huisarts of (in een erg geval) het alarmnummer gebeld te worden. Ook is het belangrijk de ruimte te verlaten en/of te ventileren. De giftige dampen kunnen namelijk nog aanwezig zijn.

Soorten schoonmaakmiddelen


Bronnen

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Schoonmaakmiddel&oldid=852444"