Sykes-Picotverdrag

Uit Wikikids
Versie door Piet118 (overleg | bijdragen) op 12 sep 2020 om 07:02 (verbetering)
(wijz) ← Oudere versie | toon huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
⧼vector-jumptonavigation⧽ ⧼vector-jumptosearch⧽
Plan voor verdeling van Ottomaans gebied tussen Engeland en Frankrijk. Getekend door de onderhandelaars Mark Sykes en François Georges-Picot, 8 May 1916.

Het geheime verdrag tussen de Engelsen en de Fransen. Ze wilden allebei gebieden van het Ottomaanse rijk gaan veroveren. Ze wilden geen ruzie met elkaar. Daarom spraken ze van tevoren af hoe ze het gebied zouden gaan verdelen. Zo ontstond op 16 mei 1916 Sykes-Picotverdrag. Deze afspraak werd wel bekend gemaakt aan de regeringen van de USA(Amerika) en Rusland. Voor de rest van de wereld werd de afspraak verborgen. Ze hadden al afspraken met Arabische Vrijheidsstrijders gemaakt. Die hadden ze het hele Arabische gebied beloofd voor een eigen staat. Ze moetsen dan wel voor hen vechten tegen het Ottomaanse rijk. Ze wilden niet, dat de Arabieren achter dit bedrog zouden komen. Daarom moest het verdrag geheim blijven.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Sykes-Picotverdrag&oldid=628416"