Ziekte van Kawasaki

Uit Wikikids
Versie door Mike1023 (overleg | bijdragen) op 24 sep 2022 om 17:19
(wijz) ← Oudere versie | toon huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Esculaap.svg
Gezondheidsklachten?

Ga naar een dokter of huisarts! Volg geen adviezen over gezondheidsklachten van het internet op.

De ziekte van Kawasaki is een zeer zeldzame ziekte. Bij deze ziekte raken de middelgrote bloedvaten door heel het lichaam ontstoken. Een Japanse arts genaamd Tomisaku Kawasaki beschreef de ziekte als eerste, waardoor deze ziekte naar hem is vernoemd.

Oorzaken van deze ziekte

De ziekte wordt waarschijnlijk veroorzaakt door een bacterie, virus of erfelijkheid. Het heeft ook te maken met een overactief immuunsysteem met erfelijkheid. Er wordt gedacht dat mensen met afwijkingen in het ITPKC-gen en chromosoom 19 mogelijk vatbaarder zijn voor de ziekte van Kawasaki. Er is actueel een onderzoek gaande met de associatie tussen het nieuwe coronavirus SARS-CoV-2 en de ziekte van Kawasaki, want er zijn actueel op 15 mei al 20 kinderen met deze ziekte gemeld waarvan 11 kinderen positief zijn getest op SARS-CoV-2. Vooral kinderen worden getroffen door deze ziekte, volwassenen ook maar in veel mindere mate.

Symptomen

  • Zeer hoge koorts, in veel gevallen boven de 40 graden en die koorts is resistent voor medicijnen.
  • De lymfeklieren zwellen op in de hals.
  • Huiduitslag en de slijmvliezen verkleuren tot een rode kleur.
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Ziekte_van_Kawasaki&oldid=732458"