4 tegen Z

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

4 tegen Z is een tv-programma op zender Ketnet. Dit is een Duitse avonturenserie voor kinderen.

Personages

De goede in het programma:

De slecht in het programma:

Het verhaal

Let op!
Hieronder staat de samenvatting van een verhaal. Soms is het niet leuk als je al weet hoe het verhaal afloopt!

De stad Gent wordt bedreigd. Sinds eeuwen probeert de duistere meester Zanrelot de stad in zijn macht te krijgen. En Gent is nog maar het begin. De slechte Zanrelot wil alles op de hele wereld in zijn macht krijgen. Hij begint met Gent. Alle schoonheid in de wereld moet weg: Kleuren, lach, liefde, muziek: Gewoon alles moet eraan van Matreus en Zanrelot. Tot nu toe is alles nog goed gegaan. De laatste eeuwen hebben de wachters het plan om Zanrelot kunnen tegenhouden. Wanneer tante Hedda, de laatste wachter, sterft. Gelukkig zijn de magische krachten van tante Hedda bij het overleiden gegaan op haar neefjes en nichtjes, Karo, Leonie, Otti en Pinkas. Zij moeten de strijd tegen Zanrelot verder maken. Samen met hun ouders, die van hun avonturen helemaal niets weten omdat hun kracht anders verloren gaat, verhuizen ze naar het huis van hun overleden tante. Ze beleven er spannende en gevaarlijke avonturen in hun strijd tegen het kwade, ( dus Zanrelot en Matreus ). Zanrelot is de oom van Matreus. Samen willen ze met Zanrelots kracht de wereld vernietigen. Zanrelot kan met de Macht-O-Meter zijn kracht bekijken in procenten.

De wachters hebben een teamspirit:

Tegen de duisternis en nijd,
Voor vrede en rechtvaardigheid,
Zullen ze vechten de magische kwartet,
Want wij zijn 4 tegen Z

De onderwereld

In de serie zogenaamd leven en wonen Zanrelot en Matreus in de onderwereld waar hun rijk staat. De wachters kunnen via de zogenaamde poort, dat eigenlijk de spiegel in de keuken is bij het huis van de wachters. Ze komen dan bij een gang uit. Hun rijk in de onderwereld is onderverdeeld in verschillende kamers zoals de zielenkamer. Als Zanrelot en Matreus uit de onderwereld gaan gaan ze dan wel met de boot op zee. Deze magiër was vroeger bevriend met Jona. Jona is de Jona is de neef van Matreus en Matreus is de neef van Jona. Zanrelot heeft Jona betoverd dat hij slecht werd, maar Jona is er later achter gekomen dat Zanrelot hem betoverd had, dus is hij voortaan voor de wachters. Dus vroeger zat Jona ook altijd in de onderwereld.

Spreuken

Deze spreuken voor de wachters gebruiken ze in de serie:

  • Reparatie van het boek: "Liberi Bundare"
  • De magie van het vergeten: "Amnesie Amnesiorum"
  • De bewaker bij de reanimatie ban van magische wezens: "Ritarda Advensis Retrisca Phytonga"
  • Het codewoord voor de sluis in Hamburg: "Abracacima"
  • De magie mug zwerm: "Folostos Retura"
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=4_tegen_Z&oldid=346619"