Adder

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Adder
Vipera berus

ViperaBerusMale.JPG

Niet bedreigd
Leefgebied Europa en Azië
Leefomgeving Bossen, bosranden, graslanden, rotsachtige streken en heidegebieden
Behoort tot de Adders
Portaal Portal.svg Biologie

Uiterlijk

Een adder (Vipera Berus) is een slang die in heel Europa voorkomt. De adder is een vrij kleine slang die een lichaamslengte bereikt van ongeveer 50 tot 70 centimeter met een maximale lengte van 80 centimeter. Het dier heeft een zigzagpatroon op de rug.

Leefgebied

De adder leeft voornamelijk in bossen, graslanden en draslanden, zoals moerassen, vennen en veengebieden. De omgeving waar een adder het liefst wilt zijn bestaat over het algemeen uit vochtige omgevingen, met voldoende schuilplaatsen bestaande uit bijvoorbeeld rotsen of bomen. De adder is meestal bij het water te vinden.

Giftig

De adder is giftig en kan ook voor mensen gevaarlijk zijn. Gelukkig gaan er bijna nooit echt mensen dood door een adderbeet.

Deze slang is de enige giftige slang die in het wild voorkomt in België en Nederland.

Voedsel

Adders eten voornamelijk kleine knaagdieren en kleine vogels.

Vervelling

De adder vervelt enkele keren per jaar. De eerste vervelling vindt vlak na de winterslaap plaats

Natuurlijke vijanden

Vooral als adders jong zijn hebben ze veel natuurlijke vijanden. Hun vijanden zijn: zoogdieren (egel, bunzing, vos, das en wild zwijn), roofvogels en de gladde slang.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Adder&oldid=822157"