Advocaat

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een advocaat (letterlijk: toegevoegde stem) is een raadsman of raadsvrouw bij een rechtszaak en verdedigt jou als je verdachte bent: ergens van verdacht wordt. Bij de rechtszaak is de advocaat partijdig (op de hand van jou) en moet kijken waar het bewijs dat jij iets gedaan hebt niet deugt of te zwak is om je een bepaalde straf op te leggen. De advocaat kan er voor zorgen dat je straf minder zwaar wordt of dat je helemaal geen straf krijgt. De advocaat pleit daarom dan voor vrijspraak. Iedereen heeft het recht om zich te laten bijstaan door een advocaat.

Een advocaat in strafzaken wordt een strafpleiter genoemd.

Advocaten zijn duur

Een advocaat inhuren is ontzettend duur. Een uurloon, nu ja, honorarium heet dat in die kringen, is al gauw 150 euro. Voor ingewikkelde zaken soms nog meer. Misschien vraag je je wel eens af, hoe de eerste de beste straatrover of aanrander - als die al gepakt wordt - aan zo'n dure advocaat komt. Waar doen ze het van, zou je denken. Zo werden de criminelen die een juwelier in Den Haag hadden overvallen en doodgeschoten zelfs verdedigd door de bekende advocaten Plasman en Spong. Het uurtarief van laatstgenoemde is zelfs 400 euro. Misschien in dit geval iets minder, want advocaten nemen natuurlijk liever geruchtmakende zaken aan, dan onbeduidende klusjes. Want dat levert gratis reclame op. Dat wordt wel weer terugverdiend met andere, minder spectaculaire opdrachten.

Wie betaalt dat?

De wet in Nederland bepaalt dat verdachten gebruik kunnen maken van gesubsidieerde rechtsbijstand. Alleenstaanden kunnen daarop een beroep doen als hun jaarinkomen lager is dan 25.200 euro. Voor stellen en alleenstaanden met kind is de grens 35.600 euro. De advocaat kan dan zijn rekening bij de staat indienen. Vorig jaar kostte die gratis rechtshulp de staat liefst 495 miljoen euro!

Weetjes

  • Wist je dat er een zwarte lijst voor advocaten bestaat?
  • Advocaat is ook een lepeldrankje (geklutste eieren, suiker en brandewijn)
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Advocaat&oldid=782754"