Afsluitdijk

Uit Wikikids
⧼vector-jumptonavigation⧽ ⧼vector-jumptosearch⧽
Afsluitdijk
Afsluitdijk vanuit de ruimte

De Afsluitdijk is een belangrijke waterkering en verkeersweg. De Afsluitdijk is 32 kilometer lang en sluit het IJsselmeer af van de Waddenzee. Daarom heet de Afsluitdijk zo. De verkeersweg is deel van de Rijksweg 7 en verbindt Friesland met Noord-Holland.

De Afsluitdijk is onderdeel van Zuiderzeewerken. In 1927 is begonnen met de aanleg ervan en in 1932 is het afgemaakt. Een jaar later was de weg klaar en werd die opengesteld voor verkeer.

Geschiedenis

Voorgeschiedenis

In 1886 richtte een aantal mensen de Zuiderzeevereniging op. Deze vereniging moest onderzoeken of het maken van de latere Zuiderzeewerken haalbaar was, zodat de gevaarlijke Zuiderzee kon worden afgesloten. Cornelis Lely leidde dit onderzoek. In 1891 maakte hij het eerste ontwerp voor de afsluiting en inpoldering. In 1913 stelde Lely zich verkiesbaar als Minister van Waterstaat. Hij is dat ook geworden. In het verkiezingsprogramma stond al iets over de werken. Ondanks de protesten, onder meer van de vanuit de visserij. Maar na de hongersnood van 1916 en de watersnoodramp van 1916 werd er begonnen met het megaproject.

Ontwerpfase

Voor de aanleg en het ontwerp van de Afsluitdijk werden voor nu eenvoudige technieken gebruikt. Ze hadden toen nog geen computers of meetapparatuur. Alle sluizen en dijklichamen werden eerst op schaal gebouwd. Toch is er nog steeds belangstelling wereldwijd voor de Zuiderzeewerken en het durvende project. Hierdoor werd Nederland groot op het gebied van de waterbouwkunde.

Het originele ontwerp voor de dijk stelde voor dat de dijk niet bij Cornwerd zou komen te liggen, maar bij Piaam. Maar het bleek dat er bij de kust bij Piaam veel last was van storm en ook was de ondergrond daar niet ideaal voor de dijk. De commissie Lorentz raadde dus aan om de dijk wat noordelijker te leggen.

Aanleg

Voordat de Afsluitdijk werd aangelegd werd in juni 1920 de Amsteldiepdijk of Kleine Afsluitdijk aangelegd. Deze Dijk loopt van de kust van Noord-Holland naar het voormalige eiland Wieringen. Tijdens de bouw werd een nuttige ervaring opgedaan. Deze kwam van pas tijdens de bouw van de echte Afsluitdijk. Met de aanleg van Afsluitdijk zelf werd pas begonnen in juni 1927. Er werd op 4 locaties begonnen:

  1. Aan de kust van Friesland
  2. Aan de kust van Noord-Holland
  3. Het werkeiland Breezand
  4. Het eiland Kornwerderzand

Eerst werd bij de bouw van de dijk begonnen met keileem neer te leggen. Aan dit materiaal was een overschot in Noord-Nederland. Uiteindelijk werd er een fundering gebouwd op zinkstukken en deze werd naar beneden gebracht met stenen.

20ste eeuw

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd er een belangrijke veldslag uitgevochten op de Afsluitdijk: de Slag om de Afsluitdijk. Ook tijdens de watersnoodramp van 1953 kreeg de Afsluitdijk het zwaar te verduren, maar hij brak niet.

Externe links


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Afsluitdijk&oldid=838069"