Akko

Uit Wikikids
(Doorverwezen vanaf Akka)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Acre (Akko)

Acre - Akko Tower.jpg

Een oude toren in Akko
Land Vlag van Israël Israël
Plaats Akko
UNESCO-regio Azië en Grote Oceaan
Eigenschappen
Werelderfgoed sinds 2001
Status Niet bedreigd
Type Cultuur
Meer informatie UNESCO
Werelderfgoedlijst van UNESCO
De oude stad van uit de lucht.

Akko, Akka of Acre (Hebreeuws: עכו, Akko, Arabisch: عكّا, ʻAkkā) is een oude havenstad in het noorden van Israël. De stad ligt aan de Middellandse Zee, 23 kilometer ten noorden van Haifa. In 2003 waren er 45.600 inwoners. In de Griekse en Romeinse tijd heette de stad Ptomelaïs. Akko heeft vooral Arabische inwoners, en minder Joodse. Akko ziet er nog erg middeleeuws uit, er zijn dan ook veel oude gebouwen.

Geschiedenis

Oudheid

Op de plek van Akko woonde al 3500 jaar geleden mensen. Ook hebben de Feniciërs er gewoond.

De stad werd door de Grieken Ake genoemd wat genezing betekent. Dat kwam doordat Hercules hier kruiden zou hebben gevonden die zijn wonden genazen. Flavius Josephus noemde de stad Akre. Later werd de stad hernoemd naar Antiochia Ptomelais. Later werd dat Ptomelais. Koning Herodes I stichtte er een gymnasium en de Romeinen breidde de stad verder uit. Later ging Akko horen bij het Byzantijnse Rijk.

De tijd van de Kruistochten

Toen de Byzantijnen de stad in handen hadden bloeide de stad op. Toen keizer Herakleios werd verslagen door Khalid ibn Walid en de kalief Omar uiteindelijk Jeruzalem veroverde ging Akko naar de moslims van het Rashidum-kalifaat. Later waren de Omajjaden en Abbasiden er de baas, tot in 1104 koning Boudewijn I van Jeruzalem in de nasleep van de Eerste Kruistocht de stad veroverde. Akko bloeide weer op en werd de belangrijkste havenstad van de Levant. In 1187 werd de stad veroverd door Saladin. Guy de Lusignan probeerde de stad te bevrijden en werd geholpen door de legers van de Derde Kruistocht, onder leiding van Richard Leeuwenhart. De stad werd, aangezien Jeruzalem in handen van de moslims was, de hoofdstad van het christelijke Koninkrijk Jeruzalem. De stad kreeg de naam Saint Jean d'Acre (Sint Johannes van Akko). De stad werd hét bolwerk van de kruisvaarders en de hospitaalridders vestigden hun hoofdkantoor er. In 1291, viel de stad Akko, als laatste van de steden van de kruisvaarders, in handen van de islamitische Mammelukken geleid door Baibars. De moslims vernietigden en verwoestten de stad, opdat de kruisvaarders hem nooit meer zouden kunnen gebruiken.

De Ottomanen

In 1517 veroverde Selim I van het Ottomaanse Rijk Akko, waarna hij er niks mee deed en het nog meer verviel. Rond 1697 stonden er alleen nog wat boerderijen, een moskee en een markt. Wat later, toen de plaatselijke sjeik Jezzar Pasha was, besloot die om de stad weer op te bouwen. De stad werd versterkt en vergroot, en uiteindelijk had Akko weer iets van z'n oude glorie. De stad werd in die tijd Acre genoemd. Toen Napoleon I van Frankrijk in 1799 langs Akko wilde trekken belegerde hij de stad twee maanden, tot hij Akko, dat werd gesteund door een deel van de Engels vloot, moest opgeven. Jezzar werd opgevolgd door zijn zoon Suleiman, die wat vriendelijker tegen de mensen was. Hij werd afgezet door Ibrahim Pasha in 1831 en de stad kwam weer bij de Turken.


1918-nu

Na de Eerste Wereldoorlog gaf de Volkenbond Akko en omstreken aan de Engelsen, om daar orde op zaken te stellen. Verschillende joodse mensen zaten daar vast in de gevangenis en de Engelsen aarzelden niet om de gevangenen soms ter plekke te doden. Nadat Israël in 1947 een onafhankelijkdsoorlog begon werd op 17 mei 1948 de stad veroverd door het leger van Israël.

Als je nu in de stad bent zie je vooral Ottomaanse gebouwen. Op sommige plekken zie je nog resten van de kruisvaarders, maar de meeste resten van hen liggen onder de grond, verborgen voor nieuwsgierige ogen.

In 2001 kwam Akko op de Werelderfgoedlijst.

Bezienswaardigheden

De Ridderzaal

Onder de huidige citadel hebben archeologen ook een deel van de oude stad gevonden, meer veel hallen en een grote ridderzaal van de hospitaalridders. Als deze gebouwen goed kunnen worden blootgelegd, is er een kans dat er eer toeristen naar Akko komen.

Geboren in Akko

Externe link

Een panorama.
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Akko&oldid=740032"