Richard I van Engeland

Uit Wikikids
(Doorverwezen vanaf Richard Leeuwenhart)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Richard Leeuwenhart

Richard I van Engeland, beter bekend als Richard Leeuwenhart (Oxford, 8 september 1157 – Châlus bij Limoges, 6 april 1199) was koning van Engeland tussen 1189 en 1199. Richard I kwam uit het Huis Plantagenet. Hij nam deel aan de derde Kruistocht. Het was een van de weinige kruistochten die niet uitliepen op een grote mislukking. Hij wist enkele delen van het veroverde Beloofde Land terug te veroveren, maar Jeruzalem bleef in de handen van Saladin.

Hij was de zoon van koning Hendrik II en Eleonora van Aquitanië. Hendrik II gaf al zijn zonen verschillende posten in Frankrijk. Richard I werd op deze manier in 1172 hertog van Aquitanië, een groot gebied in het zuidwesten van Frankrijk dat onder de Engelse troon viel. Richard I kwam met hulp van zijn broers in opstand tegen zijn vader. Ook kwam hij in opstand tegen broer, de hertog van Maine. De hertog van Maine was de eigenlijke troonopvolger van Hendrik II, maar hij overleed vóór Hendriks overlijden. Hierdoor werd Richard I de nieuwe troonopvolger. Richard werd uiteindelijk in 1189 tot koning van Engeland gekroond.

Richard I werd tijdens de strijd tegen zijn vader gesteund door de kroonprins van Frankrijk, de later Filips II. Toen Filips II in 1180 koning werd, begon hij een strijd met Richard I. Tijdens de derde Kruistocht sloten ze een vriendschapsverdrag. Richard I, Filips II en de Duitse keizer Frederik I Barbarossa voerden de kruistocht, die erg succesvol was. Hoewel Jeruzalem niet van de moslims bevrijd werd, wist Richard I wel veel gebied van de islamitische heerser Saladin te winnen en christelijke pelgrims mochten voortaan Jeruzalem weer binnen. In 1191 veroverde Richard I het eiland Cyprus en trouwde met Berengaria van Navarra. Dit huwelijk bleef kinderloos. Uiteindelijk werd Richard na de derde kruistocht door de Oostenrijkse aartshertog Leopold VI gevangengenomen. Tijdens zijn afwezigheid spande de Franse koning samen met zijn broer, de latere koning Jan zonder Land. Keizer Hendrik IV zorgde er uiteindelijk voor dat Richard I vrij kwam.

Bij zijn terugkomst in Engeland wist Richard I zijn broer Jan zonder Land te onderwerpen. Hij voerde oorlog met Frankrijk toen de Franse koning de Engelse gebieden op het vasteland wilde innemen. Bij één van deze gevechten werd Richard I door een pijl in zijn schouder getroffen. Uiteindelijk overleed Richard I hier aan in 1199. Hij werd opgevolgd door zijn broer Jan zonder Land.

Hoewel Richard I koning van Engeland was, sprak hij amper Engels. Net als de andere koningen toen sprak hij Frans. In totaal verbleef Richard I maar een halfjaar in Engeland. Dit is bijzonder, aangezien Richard I erg populair was in Engeland. Hij verkreeg de titel leeuwenhart voor zijn moed tijdens de kruistocht en is op de dag van vandaag nog één van de bekendste en populairste Engelse koningen.

Videoclip


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Richard_I_van_Engeland&oldid=664786"