Hendrik III van Engeland

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Koning Hendrik III

Hendrik III, soms ook Hendrik van Winchester genoemd, (Winchester, 1 oktober 1207 – Westminster, 16 november 1272) was koning van Engeland tussen 1216 en 1272. Hendrik III kwam uit het huis Plantagenet.

Hij was de zoon van koning Jan zonder Land en zijn vrouw Isabella van Angoulême. Toen zijn vader overleed in 1216 werd hij koning van Engeland. Hendrik III was toen slechts negen jaar oud. Hij werd gekroond in de kathedraal van Glouchester, maar werd in 1220 opnieuw gekroond op verzoek van de paus. De paus wilde dit, aangezien de kroning niet geheel volgens de regels van de kerk zou hebben plaatsgevonden. Tot 1227 zouden regenten voor Hendrik III regeren. De paus werd de voogd van Hendrik III. Hierdoor nam de invloed van de kerk in Engeland toe. Vanaf 1227 regeerde Hendrik III zelf en waren de regenten niet meer nodig.

Hendrik III trouwde met Eleonora van Provence. Samen kregen ze negen kinderen. De Engelse adel was niet erg blij met Hendrik III. Hij hield zich niet altijd aan de Magna Carta en liet zich omringen door "vreemde raadgevers". Ook begon hij met het heffen van de kerkelijke belastingen, waar de adel op tegen was. Hendriks buitenlandse politiek was geen succes. Hij kwam in conflict met zijn zwager, Simon V van Monfort. De adel was van mening dat de buitenlandse politiek te veel geld kostte en wilde meer invloed. De koning ondertekende de Oxford Provisions. Toen hij zich hiertegen met behulp van de paus in 1261 verzette, brak een burgeroorlog uit.

Tijdens de slag van Lewes werd Hendrik III gevangengenomen door Simon V van Montfort. Zijn zoon Eduard I wist de rebellen echter te verslaan en Simon V van Monfort kwam in de slag van Evesham om het leven. Hiermee was de burgeroorlog opgelost en Hendrik III bleef tot zijn dood in 1272 op de troon. Zijn zoon Eduard I regeerde echter voor hem en werd ook de koning van Engeland na zijn dood.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Hendrik_III_van_Engeland&oldid=688353"