Hendrik VIII van Engeland

Uit Wikikids
⧼vector-jumptonavigation⧽ ⧼vector-jumptosearch⧽
Henry, tussen 1537-1547

Hendrik VIII (Henry VIII) (Greenwich, Engeland, 28 juni 1491 – Londen, Engeland, 28 januari 1547) was koning Engeland tussen 1509 en 1547. Koning Hendrik VIII kwam uit het huis Tudor en is waarschijnlijk een van de bekendste koningen van Engeland. Hij was een zoon van Hendrik VII van Engeland en Elizabeth van York.

Onder de regeerperiode van Hendrik VIII scheidde de Anglicaanse Kerk zich af van de Rooms-Katholieke Kerk en zegt dat de paus corruptie is .Ook werd het koninkrijk Ierland gesticht, met de Engelse koning als koning van Ierland. Koning Hendrik VIII staat bekend in de Engelse geschiedenis om zijn zes vrouwen, waarvan hij een aantal scheidde of liet onthoofden.

Levensloop

Prins van Wales

Hendrik VIII op 18-jarige leeftijd

Hendrik werd geboren in het Palace of Placentia in Greenwich, maar groeide op in Eltham Palace. Hendrik was de tweede zoon van Hendrik VII en Elizabeth van York. Zijn ouders wilden dat hij ging werken voor de Kerk. Zijn broer, kroonprins Arthur, stierf echter in 1502 toen zijn vader nog aan de macht was. Hierdoor werd Hendrik automatisch de nieuwe kroonprins en kreeg de titel Prins van Wales.

Hendriks vader, Hendrik VII, wilde graag de vrede in Engeland bewaren en vermeed oorlog. Hij wilde de goede band met Spanje herbevestigen. In die tijd gebeurde dat door middel van huwelijken. Hendrik VII liet zijn zoon trouwen met de Spaanse prinses Catherina van Aragon. Catherina was eigenlijk voorbestemd voor zijn broer Arthur. Arthur stierf voordat hij kon trouwen met Catharina en dus trouwde Catharina met Hendrik. Hendrik was op dat moment 17 jaar oud.

Buitenlandse politiek

In 1509 werd Hendrik koning na de dood van zijn vader en werd koning Hendrik VIII. Koning Hendrik VIII wilde dat Engeland een sterke rol had in de Europese politiek. In Europa was op dat moment de Reformatie aan de gang en er was een strijd tussen Frankrijk en het huis Habsburg (dat over o.a. Spanje regeerde). Hendrik VIII bemoeide zich met deze conflicten niet, maar stortte zich wel in allerlei andere oorlogen. Hiermee kwam de bodem van de Engelse schatkist in zicht. Dit had er ook mee te maken dat Hendrik VIII een luxe levensstijl had en grote feesten en toernooien hield.

Koning Hendrik VIII en de keizer van het Heilige Roomse Rijk leggen een oorlog bij in de nabijheid van de paus.

Om de schatkist bij te vullen werden hogere belastingen geheven. Hendrik VIII zocht toenadering tot het Britse parlement en het grootste gedeelte van de Engelse bevolking stond achter hem. Hoewel de belastingen hoger werden, ging de bevolking niet achteruit. Engeland had te maken met economische groei en deze economische groei was groter dan de belastingverhoging. De economie groeide door grotere vraag naar Engelse producten in het buitenland.

In 1542 stichtte Hendrik VIII het koninkrijk Ierland, waarmee Ierland onder de Engelse troon viel. Hendrik VIII werd zelf koning van Ierland. Daarnaast voerde Hendrik VIII oorlog met Schotland.

De Anglicaanse Kerk

Koning Hendrik VIII had een zoon nodig om de toekomst van de Engelse troon veilig te stellen. Catharine van Aragon lukte het echter niet om een zoon van hem te baren. Ze had vaak miskramen of de zonen werden maar een paar jaar oud. Hendrik VIII had een dochter, maar zij mocht toentertijd niet de troon overnemen. Hendrik VIII wilde de troon niet overleveren aan een ander huis, aangezien hij een nieuwe episode van de Rozenoorlogen wilde voorkomen. Hendrik VIII wilde daarom van Catherina van Aragon scheiden. Scheidingen konden toentertijd alleen door de paus verleend worden in uitzonderlijke gevallen. Catherina van Aragon kwam uit het Spaanse koningshuis en de Spanjaarden waren goede vrienden van de Kerk en de paus. De paus weigerde koning Hendrik VIII daarom om een scheiding te verlenen.

De bisschop van Canterbury werd en is nog altijd de belangrijkste bisschop in de Anglicaanse Kerk

De koning ging toen iets controversieels doen. Hij scheidde de Engelse Kerk af van de Rooms-Katholieke Kerk. De Kerk van Engeland ging door het leven als de Anglicaanse Kerk en koning Hendrik VIII werd zelf leider van die Kerk. De koning verbrak de banden met de kerk, maar behield het grootste gedeelte van de tradities. De bisschop van Canterbury was verantwoordelijk voor het dagelijkse bestuur. Hij verleende de koning de echtscheiding van Catherina van Aragon. Later zou Hendrik VIII nog een aantal keer scheiden.

De nieuwe Anglicaanse Kerk was geen onderdeel van het protestantisme. Sterker nog, in Engeland werden de protestanten in geringe mate vervolgd. Wel nam Hendrik VIII bepaalde dingen van het protestantisme over. Zo werden kloosters gesloten en werd het celibaat afgeschaft. Hoewel de bevolking aanvankelijk niet blij was met de scheiding, hielden de protesten al snel op.

Latere jaren en zijn dood

De kist van de koning in de grafkelder van Windsor Castle

Koning Hendrik VIII had een ongezonde levensstijl. Hij at 13 maaltijden per dag en dronk een hoop bier en wijn. De koning had ernstig overgewicht en woog tijdens zijn dood maar liefst 178 kilogram. Op zijn 44e viel Hendrik VIII van een paard en raakte gewond. Hij liep toen hersenschade op, waardoor zijn gewelddadig en depressief werd. Ook kreeg hij last van migraine en de wonden aan zijn benen genazen niet. Hierdoor raakte de wonden geïnfecteerd. Door zijn gewicht had Hendrik VIII last van obesitas en door zijn ongezonde levensstijl had hij diabetes. De diabetes zorgde ervoor dat hij ook nog even zijn zicht verloor en blind werd. Ook had de koning de ziekten malaria en syfilis (de laatste is nooit met zekerheid bewezen).

De koning stierf in 1547 op 55-jarige leeftijd aan vermoedelijk een hartaanval. Hij werd in Windsor Castle begraven en opgevolgd door zijn zoon Eduard VI. Koning Hendrik VIII is nog altijd één van de bekendste koningen van Engeland.

De vrouwen van Hendrik VIII

Catherina van Aragon

Zijn eerste vrouw was Catharina van Aragon, in Engeland bekend als Catherina. Catherina was eerst getrouwd geweest met Arthur Tudor, de broer van Hendrik. Maar hij stierf 5 maanden nadat ze getrouwd waren. Hendrik bood aan met haar te trouwen, maar er was een probleem. Volgens de Bijbel mag je niet trouwen met de vrouw van je broer. Omdat Hendrik gelovig was, mocht hij dit dus niet doen. Toch gaf de paus hun de toestemming, hij zei dat ze mochten trouwen. Ze trouwden op 11 juni 1509, een paar maanden nadat hij koning was geworden. Ze kregen verschillende kinderen, waarvan er slechts één volwassen werd:

  • Doodgeboren dochter (31 januari 1510)
  • Prins Hendrik (1 januari 1511 - 23 februari 1511)
  • Doodgeboren zoon (oktober 1513)
  • Prins Hendrik (december 1514), stierf kort na geboorte
  • Prinses Maria (18 februari 1516 - 17 november 1558)
  • Dochter (10 november 1518 - 16 november 1518)

Omdat al hun zoons al vroeg stierven en Catherina hem geen kinderen meer kon geven, ging Hendrik op zoek naar een nieuwe vrouw. Dit zou nog lang duren, omdat de Rooms-Katholieke Kerk geen scheiding toelaat. Maar Hendrik had een plan. Hij wou ervoor zorgen dat de paus zijn huwelijk nietig zou verklaren. Dat betekent dat de paus zou zggen dat het huwelijk nooit echt was geweest, dan was scheiden dus ook niet nodig, omdat ze dan nooit getrouwd waren. Maar de paus weigerde dit te doen. Daarom brak Henry met de Rooms-Katholieke Kerk. Na de breuk met de Rooms-Katholieke Kerk en het stichten van de Anglicaanse Kerk, kon hij zijn huwelijk met Catherina eindelijk vernietigen. Zij was eerder getrouwd geweest met zijn broer prins Arthur en dit kon Hendrik gebruiken om het huwelijk te eindigen.

Anne Boleyn & Jane Seymour

Op 25 januari 1533 trouwde hij met Anne Boleyn. Ze kregen drie kinderen, waarvan (net als bij zijn eerste vrouw Catherina) alleen hun oudste dochter volwassen werd:

  • Prinses Elizabeth (7 september 1533 - 24 maart 1603)
  • Doodgeboren zoon (1535)
  • Doodgeboren zoon (29 januari 1536)

Het huwelijk duurde maar kort en Anne werd onthoofd op 19 mei 1536 in de Tower of London; zij was veroordeeld voor verraad. Op 30 mei 1536 trouwde hij alweer met zijn derde vrouw; Jane Seymour. Dit was een gelukkig huwelijk. Jane stond bekend als aardig en zorgde dat de band tussen Hendrik en zijn dochters Maria en Elizabeth verbeterde. Zij kregen al snel een zoon:

  • Prins Eduard (12 oktober 1537 - 6 juli 1553)

Twaalf dagen na de geboorte van haar zoon stierf Jane. Ze was de enige die een staatsbegrafenis kreeg en het was ook duidelijk dat Hendrik veel om haar gaf.

Een familieportret van Hendrik VIII. Hij zit in het midden met Jane Seymour en hun zoon kroonprinses Eduard.

Andere drie vrouwen

Het duurde drie jaar voordat hij op 6 januari 1540 hertrouwde met Anna van Kleef. Zowel Hendrik als Anna vonden elkaar maar niks en het duurde niet lang voordat het huwelijk geannuleerd werd. Anna stemde in met de nietigverklaring van het huwelijk en bleef de rest van haar leven in Engeland. Ze kreeg de titel 'de zus van de koning', twee huizen en een grote toelage elk jaar. Een groot verschil met zijn eerste vrouw, Catarina van Aragon, die de an­ni­hi­la­tie van het huwelijk niet toestond en bleef vechten; zij kreeg bijna niks.

Op 28 juli 1540 trouwde Henry met de jonge Catherine Howard. Het was weer een kort huwelijk en ze kregen geen kinderen. Catherine ging vreemd en hierna werd het huwelijk nietig verklaard op 23 november 1541. In 1542 werd ze onthoofd.

Hendrik trouwde zijn laatste vrouw op 12 juli 1543. Catherine Parr wordt beschreven als een lieve vrouw die nog een poging deed de band tussen Hendrik en zijn kinderen Maria, Elizabeth en Eduard te versterken. Ze was een hervormer en gebruikte haar invloed om de laatste stukjes van de Rooms-Katholieke Kerk uit Engeland te bannen. Ze kregen geen kinderen en toen Hendrik in 1547 stierf, was ze zijn weduwe.

 
De zes vrouwen van Hendrik VIII

Catharina van Aragon (1509-1533) · Anne Boleyn (1533-1536) · Jane Seymour (1536-1537) · Anna van Kleef (1540) · Catherine Howard (1540-1541) · Catherine Parr (1543-)

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Hendrik_VIII_van_Engeland&oldid=844376"