Protestantisme

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Stromingen binnen de protestantse kerk.

Het protestantisme is een stroming binnen het christendom. Protestanten zijn verder onder te verdelen in lutheranen, calvinisten, anglicanen, zwinglianen, hussieten, anabaptisten of wederdopers, mennonieten of doopsgezinden, baptisten, methodisten, darbisten, quakers, zevendedagsadventisten, pinkstergelovigen en evangelischen.

In de zestiende eeuw ontstond er veel kritiek op de macht, rijkdom en leer van de Kerk. Protestanten werden de mensen genoemd die kritiek hadden. Ze vonden dat de priesters en pastoors goed voor zichzelf zorgden, maar niet voor de arme mensen die wel wat hulp konden gebruiken. In de bijbel stond toch dat Jezus de mensen leert om voor de armen te zorgen? De Kerk gaf dus niet het goede voorbeeld, die zorgde alleen maar voor zichzelf. Bekende protestanten waren Luther, Calvijn en Zwingli. Luther was een van de eersten die echt gingen nadenken. Door zijn 95 Stellingen van kritiek op de Kerk van 1517 is het protestantisme ontstaan als stroming. Een eerdere denker was de 15e-eeuwse Tsjech Jan Hus, die naderhand ook wel een 'protestant' is genoemd.

De protestanten waren het niet eens met hier de katholieke kerk te werk ging. Twee belangrijke protestanten zijn Maarten Luther (1483-1546) en Johannes Calvijn (1509-1564). Beiden waren zij ervan overtuigd dat het anders moest in de kerk.

Kernpunten van Luther:

-Iedereen moet de bijbel zelf kunnen lezen en daarnaar leven. De mening van de bijbel gaat boven de mening van de paus.

-Alleen het geloof zelf kan ervoor zorgen dat je in de hemel komt.

-De aflaathandel is slecht. De katholieke kerk verkocht aflaten, hiermee kon je je zonden afkopen. De kerk verdiende er veel geld mee.

-Geen rijkdom, pracht en praal zoals in de katholieke kerk te zien is.

Het protestantisme is dus een geloofsstroming binnen het katholicisme. De bijbel wordt er streng gevolgd en de kerken zijn niet of nauwelijks versierd.

De protestanten waren het dus niet eens met de katholieke kerk. De katholieke kerk was niet blij met de protestanten en namen drastische maatregelen. Zij gingen de protestanten vervolgen. De protestanten waren woest en begonnen met een ware beeldenstorm. Protestanten door heel Nederland heen gingen naar katholieken kerken om daar alle versiering kapot te maken

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Protestantisme&oldid=664111"