Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!

Huis Tudor

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Huis Tudor
Tudor Rose.svg
De zogeheten Tudorroos is het symbool van Huis Tudor
Wapenspreuk
Stamvader Owen Tudor
Laatste heerser Elizabeth I van Engeland
Familiehoofd
Uitgestorven 1603
Afgezet in/op
Hoofdtak
Zijtak(ken)
Titel(s)
Koning van Engeland
Koning van Ierland
Portaal Portal.svg Monarchie

Huis Tudor was een adellijk huis dat over Engeland (en Wales en Ierland) heerste tussen 1485 en 1603. De stichting van Huis Tudor was het resultaat van de Rozenoorlogen. De Rozenoorlogen waren een strijd tussen huis York en huis Lancaster over het recht op de Engelse troon. Koning Hendrik VII uit het huis Lancaster won deze strijd en stichtte het nieuwe huis Tudor om de wreedheden van de Rozenoorlogen in het verleden te laten.

De Tudor-dynastie zorgde voor een hoogtepunt in de Engelse geschiedenis. Vele bekende Engelse koningen en koninginnen komen uit deze dynastie. Het huis Tudor zorgde er onder meer voor de stichting van de Anglicaanse Kerk en het koninkrijk Ierland, de gelijke rechten voor Wales en de Engelse renaissance.

Overzicht

Het huis werd gesticht door Owen Tudor, de grootvader van koning Hendrik VII. Hij was een Welshe hofmeester en Hendrik VII was tevens in Wales geboren. Onder koning Hendrik VII en Hendrik VIII kreeg Wales dezelfde rechten als Engeland. Dit betekende onder meer vertegenwoordiging in het parlement en hetzelfde rechtssysteem. Hendrik VIII scheidde de Engelse kerk af van de Rooms-Katholieke Kerk en stichtte hiermee de Anglicaanse Kerk. Toen Hendrik VIII overleed werd hij opgevolgd door Eduard VII, maar deze overleed al vrij snel. Hij stelde Jane Grey aan als de eerste vrouwelijke koning van Engeland. Jane Grey was echter maar negen dagen koningin, nadat Maria I aan de macht kwam. Zij was enorm katholiek en vervolgde protestanten. Uiteindelijk werd zij afgezet en kwam Elizabeth I aan de macht. Onder Elizabeth I vond de Engelse renaissance plaats met schrijvers als William Shakespeare en ontdekkingsreizigers als Francis Bacon.

De Tudor-dynastie kwam ten einde toen Elizabeth I kinderloos stierf. Hendrik VIII had bepaald dat de troon zou over worden gedragen aan de afstammelingen van zijn zuster Maria Tudor. Hierdoor kwam de Engelse troon in handen van de koning van Schotland. De Schotse koning Jacobus VI uit huis Stuart werd hierdoor tevens koning van Schotland. Koning Jacobus VI van Schotland werd hierdoor Jacobus I van Engeland.

Koning(inn)en

Opmerking: Jane Grey wordt op de lijst van Britse koningen meestal niet meegenomen, maar ze was officieel wel koningin (al is het voor negen dagen). Hierdoor wordt ze soms niet gezien als onderdeel van huis Tudor.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Huis_Tudor&oldid=641100"