Portaal:Monarchie

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Portaal Projectpagina Inschrijving

PortaalMonarchie.png

Heraldic Imperial Crown of Russia.svg Welkom op het portaal van de Monarchie! Heraldic Imperial Crown of Russia.svg

World Monarchies.svg

Portaal:Monarchie is een portaal dat zich speciaal op koningshuizen, koninklijke families, vorsten, etc. Eigenlijk alles wat met monarchie te maken heeft.

Een monarchie is van oorsprong een regeringsvorm waarbij één persoon, de monarch, de macht heeft. Dit kan een koning, keizer, paus, farao, sultan of nog wat anders zijn (zie 'Titels'). Vaak is deze macht erfelijk en is er dus sprake van een dynastie. Tegenwoordig zijn er ook veel monarchieën waarin de monarch wel nog steeds het staatshoofd is, maar de macht moet delen met een parlement, zich moet houden aan een grondwet en soms zelfs alleen maar een symbolische taak heeft.

In de geschiedenis zijn er een hoop monarchieën geweest. Denk maar eens aan Oostenrijk-Hongarije, Rusland en Griekenland. Tegenwoordig bestaan er nog steeds monarchieën. Voorbeelden hiervan zijn Nederland, België, het Verenigd Koninkrijk, Marokko en Brunei. Lees verder

Gekoppelde portalen:

Farm-Fresh bullet terug.pngTerug naar PIM-systeem


Crown of Saint Edward (Heraldry).svg Belangrijke artikelen Crown of Saint Edward (Heraldry).svg

Nederland is een koninkrijk. De huidige koning van Nederland is Willem-Alexander. Hij is niet alleen koning van Nederland, maar ook van Aruba, Bonaire, Sint Maarten, Saba, Sint Eustatius, Curaçao. Hij regeert samen met zijn vrouw Maxima. Het huis dat is Nederland regeert is het huis van Oranje-Nassau. Nederland heeft voor Willem-Alexander nog 6 andere koningen en koninginnen gehad.


Gouden koets.jpg

Handige links:

België is een koninkrijk. De huidige koning is Filip I, samen met zijn vrouw Mathilde regeert hij. Het huidige huis van België is het Huis van België of Huis Saksen-Coburg en Gotha. België heeft voor Filip 6 andere koningen gehad. Filip werkt in het Koninklijk Paleis van Brussel, net als elke koning van België. Filip en Mathilde hebben 4 kinderen samen.


Belgian King Philippe and Queen Mathilde.JPG

Handige links:

Rangkronen-Fig. 21.svg Monarchieën Rangkronen-Fig. 21.svg

Achter sommige Monarchieën zie je Lijst staan. Hier vind je een overzicht van alle staatshoofden van dat land. Soms kan het laden van die pagina even duren.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Portaal:Monarchie&oldid=823253"