Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!
Flag of Ukraine.svg Op WikiKids vindt tot en met 31 maart een project over Oekraïne plaats. Help jij ook mee? Flag of Ukraine.svg
Stem nu op: Euro

Portaal:Monarchie

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Portaal Projectpagina Inschrijving
PortaalMonarchie.png

25px Welkom op het portaal van de Monarchie! 25px

Portaal:Monarchie is een portaal dat zich speciaal op koningshuizen, koninklijke families, vorsten, etc. Eigenlijk alles wat met monarchie te maken heeft.

Een monarchie is van oorsprong een regeringsvorm waarbij één persoon, de monarch, de macht heeft. Dit kan een koning, keizer, paus, farao, sultan of nog wat anders zijn (zie 'Titels'). Vaak is deze macht erfelijk en is er dus sprake van een dynastie. Tegenwoordig zijn er ook veel monarchieën waarin de monarch wel nog steeds het staatshoofd is, maar de macht moet delen met een parlement, zich moet houden aan een grondwet en soms zelfs alleen maar een symbolische taak heeft.

In de geschiedenis zijn er een hoop monarchieën geweest. Denk maar eens aan Oostenrijk-Hongarije, Rusland en Griekenland. Tegenwoordig bestaan er nog steeds monarchieën. Voorbeelden hiervan zijn Nederland, België, het Verenigd Koninkrijk, Marokko en Brunei. Lees verder


Nederland is een koninkrijk. De huidige koning van Nederland is Willem-Alexander. Hij is niet alleen koning van Nederland, maar ook van Aruba, Bonaire, Sint Maarten, Saba, Sint Eustatius, Curaçao. Hij regeert samen met zijn vrouw Maxima. Het huis dat is Nederland regeert is het huis van Oranje-Nassau. Nederland heeft voor Willem-Alexander nog 6 andere koningen en koninginnen gehad.


Handige links:

België is een koninkrijk. De huidige koning is Filip I, samen met zijn vrouw Mathilde regeert hij. Het huidige huis van België is het Huis van België of Huis Saksen-Coburg en Gotha. België heeft voor Filip 6 andere koningen gehad. Filip werkt in het Koninklijk Paleis van Brussel, net als elke koning van België. Filip en Mathilde hebben 4 kinderen samen.


Handige links:

25px Monarchieën 25px

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Portaal:Monarchie&oldid=655699"