Help mee! Maak een account of meld je aan.
Weather-clear.svg Een hele fijne zomervakantie toegewenst! Weather-clear.svg
Stem nu op: PQ-17 en Victoria van het Verenigd Koninkrijk

Keizerrijk Rusland

Uit Wikikids
(Doorverwezen vanaf Russische Keizerrijk)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Keizerrijk Rusland

Русская империя
Russkaya Imperiya
Moskovische Keizerrijk
московское царство
Moskovskoye Tsarstvo
LocationRussianEmpire1914.png
Боже, царя храни !

God, behoede de tsaar!

Flag of Russia.svg
Lesser Coat of Arms of Russian Empire.svg
Hoofdstad Sint-Petersburg
Aantal inwoners 128.200.000 (1897)
Oppervlakte 21.799.825 km² (1914)
Regeringsvorm Monarchie
Keizerlijk huis Huis Romanov
Taal Russisch
Religie Russisch-orthodox
Nationale Feestdag 22 oktober - Uitroepen Keizerrijk
Munteenheid Roebel
Volkslied God, behoede de tsaar!
Voorganger
< Tsaardom Rusland
Opvolger
Unie van Socialistische Sovjet-republieken >

Het Keizerrijk Rusland (ook wel: Moskovische Keizerrijk) was een rijk tussen 1721 en 1917 met als hoofdstad Sint-Petersburg.

Onderdelen

Geschiedenis

Het Russische Keizerrijk kwam na het Tsaardom Rusland, het keizerrijk werd geregeerd door de opvolgers van Tsaar Ivan de 4e

Eigenlijk was Rusland pas vanaf 1721 een keizerrijk, maar Rusland werd al een Keizerrijk genoemd in 1682, bijna een eeuw na de dood van oud Tsaar Ivan de 4e. Maar in de ogen van Tsaar en Keizer Peter was Rusland een achterlijk en belachelijk land en hij wilde dat snel en ingrijpend veranderen. Hij maakte een aantal jaren voordat hij Tsaar werd een rondreis door Europa, waarbij hij als een spion stiekem met allerlei baantjes ervaring opdeed om zijn rijk het moderne tijdsperk in te luiden. Na een bloedige strijd om de Baltische staten en Finland ging Peter naar het vaste land om de stad Sint-Petersburg te stichten, dat meer dan 200 jaar hoofdstad bleef van het Russische Rijk.

Aan het eind van de 19e eeuw was het rijk 22.400.000 vierkante kilometer groot, wat ongeveer 16% van het totale land op aarde is. Hoewel Rusland ontstaan was in het oosten, woonden toch de meeste mensen toen in het westen van Rusland. Binnen het keizerrijk waren er twee zelfstandige landen, dat waren Polen en Finland. Na de van van Peter werden deze landen onafhankelijk en werden de andere landen onderdeel van de tijdelijke regering van ongeveer een jaar, dat daarna werd opgevolgd door de Sovjet-Unie

Invloed van familie Romanov binnen Rusland

Het Russische Rijk was een monarchie met als leider een tsaar uit de familie Romanov. Het Russisch-orthodoxe geloof was de officiële staatsreligie van Rusland. Deze werd bestuurd door de Heiligste Regerende Synode, nadat het verboden werd om een patriarch te zijn. De rangen in het rijk waren onder andere verdeeld in de Adel, de Geestelijke, de Handelsman, de Kozakken, de Boeren en de Inorodtsy (dit waren vaak mensen uit Siberië en het midden van Azië).

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Keizerrijk_Rusland&oldid=450117"