Dit artikel is bekroond met een WikiKids Award!

Moskou

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De locatie van Moskou in Europa.
Kremlin bij zonsondergang

Moskou, Grad Moskov, Moskva, Mas of Más (Russisch: Москв/Москва/Moskva, Engels: Moscow, Hanzi: 莫斯科, Frans: Moscou, Duits: Moskau en Macedonisch: Московскaя) is de hoofdstad van Rusland. Ook is Moskou de allergrootste stad van heel het continent/werelddeel Europa en de 7e grootste stad van de hele wereld. De stad is het commerciële, financiële, economische, culturele, politieke en educatieve centrum van Rusland. Ook speelt de bekende voetbalclub CSKA Moskou in Moskou haar wedstrijden. Moskou heeft een oppervlakte van 2.511 km². De stad had 11.979.529 inwoners in 2013. De huidige burgemeester van Moskou is Sergej Sobjanin. Moskou ligt in het Centraal Federaal District.

Geografie

Moskou ligt ten oosten van het Midden-Russische Plateau en ten westen van het Mestsjora Laagland. Ook ligt het in het westen van Rusland, dus in Europa. Moskou ligt aan de oevers van de rivier de Moskva. In de stad zijn wel 49 bruggen over deze rivier. De rivier stroomt tussen twee hele grote rivieren in Rusland: de Wolga (Volga) en de Oka. Het hoogste punt van Moskou is Teplostanskaya wat zo'n 255 meter is. Rond het Kremlin zijn vele symmetrische en ronde wegen. Ze lijken op ringen. De eerste ring en binnenste ring heet de Boulevard Ring. Door Moskou stroomt ook een zijrivier van de Moskva, genaamd de Yauza.

Klimaat

Moskou heeft een landklimaat. Jaarlijks val er tussen de 500 en de 800 mm regen. In Moskou kan het in de maand januari erg koud worden, soms wordt het zelfs overdag niet warmer dan -10 graden. In de zomer is de gemiddelde temperatuur 20 graden. De hoogste temperatuur die er ooit geweest is in Moskou, is 36,8 graden. De laagste temperatuur die er ooit geweest is in Moskou, is -42,2 graden. De zomers in Moskou zijn kort, daarentegen zijn de winters erg lang. Tijdens de maand december komt de zon pas om 9 uur 's ochtends op en gaat hij 's middags alweer om half drie onder.

Maand Januari Februari Maart April Mei Juni Juli Augustus September Oktober November December Totale jaar
Gemiddelde maximale temperatuur (in °C) -4,6 -3,1 2,3 11,1 18,1 22,2 23,4 21,4 15,2 8,2 0,6 -3,0 9,3
Gemiddelde minimale temperatuur (in °C) -10,5 -9,9 -5,0 2,2 7,3 11,9 13,6 12,0 6,9 2,2 -3,9 -7,9 1,6
Gemiddelde neerslag (in mm) 46 36 33 38 52 84 90 80 67 66 60 53 705


De naam "Moskou"

Moskou is vernoemd naar de rivier de Moskva. De oorsprong van de naam Moskou is nog niet helemaal bekend. Een mogelijke bron van de naam Moskou is het Meryaanse woord "Moskva" wat duister, troebel of donker betekent. Het Merya is een uitgestorven Fins-Oegrische taal.

Geschiedenis

Prehistorie

Het oudste bewijs van menselijke bewoning in het grondgebied van wat nu Moskou is, dateert al uit de steentijd. Hier waren 2 speciale culturen: de Fatyanovskaya-cultuur en de Dyakovskaya-cultuur. Vele oude civilisaties zijn gevonden rond het Kremlin, het park van Moskou en een aantal heuvels in Moskou.

Middeleeuwen

Tijdens de middeleeuwen werd het gebied waar Moskou nu ligt, bewoond door Slavische stammen: de Vyatichi-stam en de Krivichi-stam. In 1156 werd Moskou gesticht door prins Joeri Dolgoroeki van Rostov. De Mongolen uit Azië hadden Azië bijna al helemaal veroverd. Ze trokken naar Europa om nog meer land te veroveren. Toen ze in Moskou kwamen, werd Moskou erg veel verwoest. Moskou hoorde vanaf toen bij het Mongoolse Rijk. Daarna herstelde Moskou en Moskou werd de hoofdstad van het Vladimir-Suzdal-vorstendom. Moskou ontwikkelde goed en werd welvarend. Het werd zelfs bekend als Groothertogdom Moskou. De inwoners van Moskou, genaamd Moskovieten, moesten belasting betalen aan de Mongolen. Vanaf 1300 kwamen er veel vluchtelingen uit Rusland naar Moskou toe om te wonen. Onder prins Dmitri Donskoj werd Moskou in 1380 bevrijd van de Mongolen. Tijdens de regeerperiode van koning Ivan III werd Moskou de hoofdstad van een heel rijk genaamd Rusland.

16e eeuw - 18e eeuw

In 1571 werd Moskou aangevallen door Krim-Tataren. Krim-Tataren zijn een Mongools volk dat vooral woont op het Oekraïense schiereiland Krim. Van het jaar 1610 tot en met het jaar 1612 werd Moskou veroverd door de unie tussen Polen en Litouwen. In 1703 werd Moskou voor een lange tijd niet meer de hoofdstad van Rusland. De hoofdstad werd Sint-Petersburg wat toen Leningrad heette. Sint-Petersburg werd gesticht door tsaar Peter de Grote.

Strijd tegen Napoleon

De Frans Napoleon Bonaparte viel Moskou aan in het jaar 1812. Moskou werd verwoest. Napoleons leger slaagde er niet in Moskou te veroveren. Dat kwam door de strenge winter van dat jaar. De soldaten van Napoleon hadden ook veel honger.

20e eeuw

De eerste officiële burgemeester van Moskou werd Alexander Adrianov in januari 1905. In Rusland waren geen tsaren (koningen) meer. Dat kwam door de Russische Revolutie. Die was succesvol geslaagd door Vladimir Lenin, Rusland werd communistisch. Moskou werd weer de hoofdstad van Rusland, wat veranderde in de Sovjet-Unie (afkorting hiervan is USSR). Sint-Petersburg mocht niet meer de hoofdstad zijn, omdat het te dicht bij de grens met Finland en Estland ligt. In de Tweede Wereldoorlog werd Moskou aangevallen door de Duitsers, maar de Duitsers verloren. Deze strijd heette Operatie Typhoon. Operatie Typhoon was een onderdeel van de grote invasie Operatie Barbarossa. Operatie Barbarossa was een strijd die de Baltische Staten, Wit Rusland en Rusland probeerde te plunderen. Moskou had een hele belangrijke spoorlijn (nu nog steeds) naar Leningrad (beter bekend als Sint-Petersburg) en Kiev (Oekraïne). Na de Tweede Wereldoorlog werden Rusland en een paar andere landen vrienden met elkaar. Er was een wapenstilstand tussen de communistische staten en de landen die het Westen volgden. Rusland stond aan de kant van de communistische staten en de Verenigde Staten aan het Westen. De landen hadden veel conflicten en ruzie over de economie en politiek. Daarom gingen ze oorlog tegen elkaar voeren in kleinere landjes. Deze gezamenlijke mini-oorlogen en conflicten werden de Koude Oorlog genoemd. Vele astronauten uit de Verenigde Staten en Rusland hielden een wedstrijd in het heelal. De Amerikaan Neil Armstrong bereikte als eerste de maan. De Rus Joeri Gagarin maakte als eerst een ruimtereis. Joeri Gagarin woonde in Moskou. Zo kwamen er allemaal wedstrijdjes wie won. In 1980 werden de Olympische Spelen gehouden in Moskou. In 1991 viel de Sovjet-Unie uit elkaar.

Bevolking

Het wapen van Moskou

Al eeuwenlang is Moskou de grootste stad van Rusland. Zo'n 86,4 % van de bevolking in Moskou is etnisch (is oorspronkelijk) Russisch. Moskou heeft een laag geboortecijfer en een hoog sterftecijfer. Ongeveer per jaar daalt de bevolking van Moskou zo'n 700.000 inwoners door ziektes zoals: Aids. De laatste jaren wordt het geboortecijfer steeds lager. Moskou trekt gelukkig nog veel immigranten, vanwege de hoge economie. Het bestuur van Moskou doet erg streng tegen homo's en lesbiennes. Moskou is de stad met 's werelds meeste miljardairs en multimiljonairs. In 2004 had het 33 miljardairs/multimiljonairs. New York was toen tweedes, met 31 miljardairs/multimiljonairs.

Bevolkings-tabel van Moskou
Jaartal Aantal inwoners
1926 2.101.200
1939 4.609.200
1959 6.133.100
1979 8.142.200
1989 8.972.300
2002 10.383.000
2009 10.524.400

Bestuurlijke indeling

Kaart van de districten in Moskou
Administratieve districten Russische naam Inwoners (2005)
Noordelijk (2) Северный 1 .106 .673
Noordoostelijk (3) Северо-Восточный 1 .237 .069
Noordwestelijk (9) Северо-Западный 788 .105
Oostelijk (4) Восточный 1 .385 .621
Selenograd (10) Зеленоградский 215 .713
Zuidelijk (6) Южный 1 .584 .665
Zuidoostelijk (5) Юго-Восточный 1 .131 .738
Zuidwestelijk (7) Юго-Западный 1 .199 .593
Westelijk (8) Западный 1 .062 .737
Centraal (1) Центральный 694 .664

Religie

Economie-centrum van Moskou
Luzhniki Stadion, een stadion in Moskou
Twee witte baby-tijgertjes in de Dierentuin van Moskou
Een balletopvoering van het Zwanenmeer in het Bolsjoj Theater te Moskou

Het christendom is de belangrijkste godsdienst van Moskou. Het meest populair is de Russisch-Orthodoxe Kerk. De Russisch-Orthodoxe Kerk is een traditioneel historisch erfgoed van heel Rusland. Moskou is het centrum van deze kerk. Een bijnaam van het religieuze Moskou is "stad van de 1600 kerken". Verder gelooft men in Moskou ook in de islam, de protestantse kerk, het jodendom, boeddhisme en nog een aantal geloven. Wel ongeveer zo'n 1,5 miljoen mensen geloven hier in de islam. Het boeddhisme is niet een traditionele religie die heel erg veel voorkomt in de grote steden van Rusland, zoals Moskou, Sint-Petersburg en Rostov.

Criminelen, Terrorisme & Zwerfhonden

Criminelen

Moskou is de gevaarlijkste stad van Europa. In Moskou is vaak autodiefstal. Dit is flink voort gegaan, vooral in de jaren '90. Zakkenrollen en inbraak van voertuigen wordt ook vaak gedaan in Moskou. Verder zijn er erg veel georganiseerde misdaden en bendes. Vooral drugshandel, prostitutie (hoeren) en financiële misdrijven komen voor. Moskou was vroeger beroemd om zijn maffia. Vroeger werden er erg veel moorden gepleegd in Moskou. De laatste tijd worden er vaak racistische (discriminatie vanwege huidskleur/cultuur) moorden gepleegd in Moskou. Veel Aziaten, Afrikanen of mensen met een zwarte huidskleur zijn vaak het slachtoffer. De mensen die de moorden gaan plegen hebben vaak een kaal hoofd en allemaal tatoeages. Die noem je skin-heads. Ze zijn vaak samen met een bende die zich vestigen in de metrostations of treinstations. De politie van Rusland kan er niets aan doen.

Terrorisme

Er is veel terrorisme in Moskou sinds de mensen uit de Russische provincie Tsjetsjenië een eigen land willen vormen. Vaak worden er bommen gezet in auto's, in drukke plaatsen, pleinen, centrale stations en nog veel meer... Ook legt men bommen op de spoorrails. Als er een trein daarover rijdt, dan gaat de bom knallen. De laatste tijd zijn er veel bommen. Flats, concertgebouwen, luchthavens en tunnels worden vaak ook gebombardeerd.

Zwerfhonden

In Moskou zijn veel zwerfhonden. De honden bijten vaak mensen. Soms hebben ze hondsdolheid. Ze zwerven vaak rond de vuilnisbelten of vuilnisbakken. Ook kunnen ze wormen in hun buik hebben. Ook staan ze wel eens bij een station eten te vragen aan passagiers.

Economie

Moskou heeft één van de hoogst ontwikkelde economieën van Europa. De economie geldt voor 20 % van het totale BBP (Bruto Binnenlands Product) van Rusland. Moskou is de derde duurste stad van de hele wereld, na Tokio en Osaka allebei in Japan. In Moskou zijn vele bedrijven en kantoren. De rijkste persoon van heel Moskou in 2008 was Oleg Deripaska met 28 miljard dollar. In 2009 werd ze de tiende rijkste persoon van Moskou met 3,5 miljard dollar. De rijkste persoon van 2009 was Michail Prochorov met 9,5 miljard dollar. Ook is er veel industrie in Moskou. Vooral chemische industrie, metaalindustrie, voedselindustrie, textielindustrie, meubelindustrie, energieproductie, softwareontwikkeling en machine-industrie. In Moskou worden helikopters geproduceerd. Het merk van de helikopters is Mil Moscow Helicopter Plant. Er zijn ook veel autofabrieken in Moskou. Een bekend horloge merk uit Moskou is Poljot. Een hele bekende anti-virussoftware uit Moskou is Kaspersky Lab. Bekende producenten van games zijn 1C Company en Akella. In de toekomst gaat de economie van Moskou veel uitbreiden. Er komen nog meer moderne gebouwen. In de toekomst wordt er een hele hoge toren gebouwd die de hoogste toren van heel Europa gaat worden: genaamd de Russia Tower. Er komt ook een waterpretpark.

Politieke gezichtspunten

De zetel van de regering van Rusland ligt in het Kremlin. Hier is het dus een belangrijke plaats. De president van Rusland woont hier in de buurt. Hier is het militaire hoofdkwartier van Rusland. Ook zijn er ambassades te vinden. Als er een burgemeester moet gekozen worden voor Moskou, dan mag men stemmen. De huidige burgemeester van Moskou is Joeri Loezjkov.

Toeristische trekpleisters

De bekendste toeristische trekpleister van Moskou is het Kremlin. Dit is het oude historische centrum van Moskou. Er zijn een toren, een theater, een paleis, diverse kathedralen, een museum en nog veel meer bezienswaardigheden. Het Kremlin heeft een speciale muur die wel 2200 meter lang is. Hier is ook het mausoleum (graf/begraafplaats) van Vladimir Lenin. Een andere bekende trekpleister is het Rode Plein. Het Russische woord "Rode" betekent mooi. Dit is een plein naast het Kremlin, dus het ligt in het midden van Moskou. Het plein is 550 meter lang en 100 meter breed. Het Rode Plein is het hart van Moskou en het hart van Rusland. Het Rode Plein is vooral bekend door de Pokrovkathedraal die het symbool van Rusland is. De Pokrovkathedraal is gebouwd door Ivan IV van Rusland (oftewel Ivan de Verschrikkelijke), het is gebouwd ter ere de strijd tegen de Mongolen/Tataren uit de Russische stad Kazan. Kolomenskoye is een stuk land dat vroeger bij de tsaren hoorde. Hier is een prachtige kerk, genaamd: de Kerk van de Hemelvaart. Er zijn ook een prachtig paleis, een diep ravijn en sculpturen die van hout zijn gemaakt. Het Kremlin, het Rode Plein en Kolomenskoye zijn erkend door UNESCO tot werelderfgoed cultuur in de regio Europa en Noord-Amerika. Ook zijn zij gebouwd van 14e tot de 17e eeuw. Andere bekende trekpleisters zijn:

Cultuur

De cultuur van Moskou bestaat al zo'n 900 jaar lang.

Kunst & Museums

In Moskou zijn wel meer dan 70 museums. Één van de prachtigste museums in Moskou is de Tretjakov Galerij. Hier is prachtige kunst. Het museum is gesplitst in 2 gebouwen: de Old Tretjakov Galerij (galerij met de oude kunst) en de New Tretjakov Galerij (galerij met moderne kunst). De kunst in de Old Tretjakov Galerij zijn klassiek en traditioneel Russisch. De New Tretjakov Galerij staat vol met kunst uit de Sovjet-periode en de moderne kunst van nu. Een ander bekend museum in Moskou is het Pushkin Museum voor Schone Kunsten. Dit museum lijkt op het British Museum in Londen, de hoofdstad van het Verenigd Koninkrijk. Er zijn vele gipsen afgietsels en beeldschone antieke sculpturen/beelden. Verder zijn er ook prachtige en beroemde schilderijen van Pablo Picasso, Paul Cezanno en Claude Monet. In Moskou is het Nationaal Historisch Museum van Rusland. Er zijn vele tentoonstellingen over de prehistorie van Rusland en over de tsarenperiode van het land. Het Polytechnisch Museum is het grootste technische museum van heel Rusland. Hier zijn veel oude/historische uitvindingen en technologische prestaties. Ook zijn er een architectuur-museum in Moskou, genaamd: Shchushev Architectuur Museum, en een wapenmuseum, genaamd: Wapenmuseum van Moskou.

Ballet, Muziek & Circus

Naast het centrum van kunst en museums in Rusland, is Moskou ook het centrum van ballet, muziek, circus en film in Rusland. Meisjes in Moskou zijn vaak heel goed in ballet. Er zijn wel 93 theaters, 2 grote circussen, 132 bioscopen en 24 concertzalen in Moskou. De bekendste theaters zijn het Bolsjoj Theater, het Malyi Theater, het Vakhtanov Theater en het Moskou Kunst Theater. Een bekend traditioneel Russisch liedje wat vaak wordt gezongen in Moskou is Katjusha. Naast klassiek muziek, houdt men ook van popmuziek, hiphop-muziek en rockmuziek. In de buurt van het concertgebouw van Moskou is het grootste hotel van Europa, Hotel Rossija. De grootste circussen van Moskou zijn het Moskou Staats Circus en het Moskou Circus Tsvetnoy Boulevard.

Parken

Er zijn 96 parken in Moskou. Moskou is een erg groene stad, dat is dus goed voor het milieu. Andere steden in Noord-Amerika en Europa zijn soms niet veel groen, voorbeelden zijn: New York, Londen en Parijs. Moskou heeft prachtige botanische tuinen (openbare, grote en mooie tuinen/parken). De oudste botanische tuin in Moskou is de Neskuchiny Tuin. In deze tuin is een groot groen amfitheater (rond theater in de open lucht). Eén van de grootste stedelijke parken van de wereld is het Izmaylovsky Park samen met het Richmond Park in Londen. Sokolniki Park is een prachtig park met een labyrint (een doolhof) van struiken. Het eerste nationale park van Rusland ooit is het Losiny Ostrov Nationaal Park. Hier leven elanden.

Sport

Wel meer dan 500 Olympische kampioenen wonen in Moskou. Moskou heeft 63 stadions. Voetbal is de populairste sport van Moskou. Het Luzhniki Stadion is het allergrootste stadion van Moskou. Bekende voetbalclubs zijn:

In Moskou zijn ook 7 paardenrace-tracks. De grootste paardenrace-track is het Centraal Moskou Hippodroom. Moskou was de gaststad van de Olympische Spelen in 1980. Alleen het wedstrijdzeilen werd toen gehouden in Tallinn, de hoofdstad van Estland. Dat was vanwege dat Moskou niet aan zee ligt. Moskou wil dat de Olympische Spelen van 2012 in Moskou worden gehouden. Maar de spelen worden in Londen gehouden. Moskou is ook bekend om de ijshockey, de waterpolo, basketbal, skiën.

Wonen

Mensen die in Moskou wonen hebben vaak vakantiehuisjes waar ze vaak naar toe gaan in het weekend, de vakantie of tijdens een feest. De vakantiehuisjes liggen vaak in dorpjes. In het Russisch noem je die huisjes дача (zeg: daasja). Dit kunnen ook verblijfplaatsen van oude mensen zijn, in plaats van een bejaardentehuis in de stad. Na de Tweede Wereldoorlog hadden veel Moskovieten geen huis meer. Daarom moest men een soort van flats maken. De meubels lijken in die flats precies op elkaar. In Moskou zijn wel 13.000 van zo'n woningen.

Literatuur

Moskou heeft vele bekende schrijvers en dichters. Deze schrijvers zijn niet in Moskou geboren, maar hebben voor een lange tijd hier gewoond. De bekendste zijn:

Een heel erg bekend boek uit Moskou is Oorlog en Vrede, dat geschreven is door Lev Tolstoj.

Onderwijs

In Moskou zijn 1696 middelbare scholen. Moskou heeft veel universiteiten, wel 60. De bekendste en grootste is de Staatsuniversiteit van Moskou (ook wel Lomonosov-universiteit). De afkorting van de naam van deze school is MGOe. Deze universiteit is ook de grootste universiteit van heel Rusland. Hij is begonnen in het jaar 1755. Op de universiteit zaten in 2004 zo'n 31.000 studenten. De grootste en belangrijkste technische universiteit van Rusland ligt in Moskou en heet de Technische Staatsuniversiteit van Moskou. Ze heeft meer dan 18.000 studenten. Deze universiteit werd opgericht in 1830 door tsaar Nicolaas I. De afkorting van deze universiteit is MGTOe. Veel mensen die hier ooit op school hebben gezeten zijn wetenschappers, astronomen, ingenieurs en uitvinders. In Moskou is een hele grote muziekschool: het Conservatorium van Moskou. De hoogste militaire school van Rusland is de Russische Militaire Academie. Er zijn 452 bibliotheken in Moskou.

Vervoer & Transport

Een cruise-schip in Moskou

Luchtwegen

Er zijn vijf grote luchthavens in Moskou, waarvan er 4 internationaal zijn en 1 nationaal. Dit zijn ze:

Sheremetyevo International Airport is de belangrijkste van allemaal. Hier zijn ook veel toeristen. Wel 60 % van alle toeristen gaan met het vliegtuig via deze luchthaven. Naast deze 5 luchthavens zijn er ook kleine luchthavens in Moskou, zoals Myachkovo Airport. Deze luchthavens zijn bestemd voor helikopters en privé-vliegtuigen.

Waterwegen

Moskou heeft 2 rivieren-havens: South River Terminal en North River Terminal. Hier zijn vele scheepvaart-routes en veel cruises. De North River Terminal werd gebouwd in het jaar 1937. Dit is het belangrijkste knooppunt voor lange routes over de rivier de Moskva. South River Terminal is gebouwd in het jaar 1985. Verder zijn er ook nog 3 vracht-havens in Moskou.

Spoorwegen

In Moskou zijn veel spoorwegen en treinstations. Dit zijn een paar spoorwegen:

Één van de belangrijkste spoorwegen is de Trans-Siberian Railway. Moskou ligt aan het westelijke einde van dit spoor. Het oostelijke einde ligt in de Aziatische stad Vladivostok. Dit is een erg lange spoorweg van Europa tot Azië.

Metrostelsel en Monorail

Moskou heeft een heel groot metrostelsel, genaamd: Metro van Moskou. Dit ligt bijna rond de hele stad. De metro's hier lijken op de metro's in Tokio, de hoofdstad van Japan. De metrostations zijn sierlijk en mooi. Vaak is er opmerkelijke kunst. Er zijn 12 lijnen en 180 stations. Het metrostelsel is ongeveer zo'n 278 km lang. De metro's hier zijn net zo goed ontwikkeld als de metro's van London Underground. De Metro van Moskou is erg druk, elke 90 seconden komt er een nieuwe metro aan. Het heeft de langste roltrappen van Europa. Per dag zijn er meer dan 9 miljoen passagiers. In de toekomst is het mogelijk dat hij zich uitbreid. Verder gebruikt men in Moskou ook de monorail. De monorail hier noem je de Monorail van Moskou. Het heeft 4 tussenstops en verbindt vele metrostations. De lijn werd geopend in het jaar 2004.

Metrolijnen-tabel

Kaart van de metrolijnen van de Metro van Moskou
Het logo van de Metro van Moskou
Nederlandse Naam Kleur op de kaart Russische Naam Lengte Aantal Stations
Sokolnicheskaya Rood Сокольническая 26.2 km 19
Zamoskvoretskaya Donkergroen Замоскворецкая 36.9 km 20
Arbatsko-Pokrovskaya Donkerblauw Арбатско-Покровская 44.3 km 21
Filyovskaya Koningsblauw Филёвская 14.7 km 13
Koltsevaya Bruin Кольцевая 19.4 km 12
Kaluzhsko-Rizhskaya Oranje Калужско-Рижская 37.6 km 24
Tagansko-Krasnopresnenskaya Paars Таганско-Краснопресненская 35.9 km 19
Kalininskaya Geel Калининская 13.1 km 7
Serpukhovsko-Timiryazevskaya Grijs Серпуховско-Тимирязевская 41.5 km 25
Lyublinskaya Chartreuse Люблинская 21.2 km 12
Kakhovskaya Middel-Zeegroen Каховская 3.4 km 3
Butovskaya Turquoise Бутовская 5.5 km 5

Wegen

Per dag rijden er ongeveer 2,6 miljoen auto's door Moskou. Door te veel auto's zijn er vaak files in de wegen. Ook is er luchtvervuiling door de uitlaatgassen, die veranderen in een soort mist die je smog noemt. Binnen Moskou zijn maar 3 snelwegen. Er zijn erg veel wegen in Moskou. Men houdt niet meer van met de auto rijden in Moskou, omdat er zo veel files zijn. Alleen bij feesten, weekenden of vakantie rijdt men vaak met de auto.

Taxi-vervoer

In Moskou rijden veel mensen met de taxi. Het is een Moskovische traditie om met de taxi te rijden of te liften met je duim. In een paar minuten als je je duim om hoog hebt laten staan, komt de taxi er aan. Dat kan op elk moment van de dag.

Trams

In Moskou is ook een uitgebreid tram-stelsel. Niet zo veel Moskovieten gebruiken de tram. Toch gaan mensen wel eens met de tram naar een metrostation. Maar 5 % van de Moskovieten gaat wel eens met de tram ergens naar toe.

Bussen

In een grote straat in Moskou is minstens één busroute. Het bussen-netwerk in Moskou is ongeveer 4 km lang. Per dag zijn er wel zo'n 25 miljoen mensen in Moskou die met de bus gaan. Er zijn erg veel bussen in Moskou. Elke minuut is er in heel Moskou een nieuwe bus aangekomen. De kaartjes die je koop hier om met de bus te gaan, zijn goedkoper dan andere grote Europese steden.

Bekende personen

Panorama van Moskou in de nacht (1)
Panorama van Moskou in de nacht (2)

Dit zijn de bekende personen die hier geboren zijn:

Partnersteden

Moskou heeft veel partnersteden. Dit zijn de partnersteden van Moskou op alfabet:


De partnerstad Bangkok
De partnerstad Berlijn
De partnerstad Düsseldorf


Wist je dat...

  • ... 55 ° 45'6 "N 37 ° 37'4 "E de coördinaten van Moskou zijn?
  • ... de eerste zaterdag van de maand september de speciale feestdag van Moskou is?
  • ... Moskou de 7e grootste stad van de hele wereld is ?
  • ... de oudste Engelstalige kranten van Moskou The Moscow Times en Moscow New zijn?

Fotogalerij

Zie ook

Externe links

Bronnen

  • Informatie van Wikipedia
  • Informatie uit het boek "Grote Spectrum Encyclopedie Deel 12/Malta-Myceense beschaving"


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Moskou&oldid=581890"