Claude Monet

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Claude Monet 041 (Poplars in the Sun, 1887).jpg

Claude Monet was een Frans schilder. Zijn stijl was impressionisme. Hij is geboren in 1840 en gestorven in 1926. Hij was bevriend met Pierre-Auguste Renoir. Monet staat vooral bekend om het schilderij met de waterlelies. De schilderijen van Monet kun je gaan bekijken in Musée D'orsay, Musée de l'Orangerie en Musée Marmottan Monet.

Claude Monet werd geboren in Parijs op 14 november 1840. Zijn familie ging in Normandië wonen toen hij vijf jaar was. In 1862 ontmoette hij Pierre Auguste Renoir, met wie hij de impressionistische beweging stichtte. Zij schilderden samen en werden vrienden. Monet verhuisde later naar een huis in Giverny in Normandië met een grote tuin.

In 1872 schilderde hij een landschap met de titel "Impressie, opgaande zon" (Impression, soleil levant). Dit schilderij werd aan het publiek getoond op de eerste impressionistische tentoonstelling in 1874.

In de periode 1892-1893 schilderde Monet een reeks schilderijen van de kathedraal van Rouen vanuit verschillende gezichtspunten en op verschillende tijdstippen van de dag. Monet leerde in het Verenigd Koninkrijk het werk van de kunstschilder William Turner kennen. Vooral diens voorstellingen van de mist op de rivier Theems bewonderde hij zeer. In 1877 schilderde hij het beroemd geworden "Station van Sain Nazare" (Gare Saint Lazare).

Monet schilderde graag taferelen in eigen tuin en in parken - waterlelies, een vijver, een brug, enz.

Hij overleed op 5 december 1926 en werd begraven op het kerkhof van Giverny.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Claude_Monet&oldid=570820"