Sarajevo

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Het centrum van Sarajevo.

Sarajevo is de hoofdstad van Bosnië en Herzegovina.

Sarajevo is de hoofdstad en grootste stad van Bosnië en Herzegovina. De stad ligt voor een deel in de Federatie van Bosnië en Herzegovina (kanton Sarajevo) en voor een ander deel in de Servische Republiek (Oost-Sarajevo).

De stad werd in 1461 gesticht door de Ottomanen. In 1878 werd Sarajevo deel van Oostenrijk-Hongarije en werd het de hoofdstad van de keizerlijke provincie van Bosnië en Herzegovina. In 1914 speelde de stad een belangrijke rol in de wereldgeschiedenis, door de moord op Frans Ferdinand van Oostenrijk die hier gepleegd werd. Dit is de officiële aanleiding tot de Eerste Wereldoorlog. Zeventig jaar later was de aandacht van de wereld weer gericht op Sarajevo: in 1984 werden de Olympische Winterspelen hier gehouden. Tussen 1992 en 1995, tijdens de Bosnische Oorlog, werd Sarajevo zwaar gebombardeerd door Bosnisch-Servische troepen.

De stad werd in het verleden ook wel het Europese Jeruzalem genoemd, door de ideale combinatie van oost en west en het vreedzaam naast elkaar leven van Joden, christenen en moslims. Nu is de stad voor het grootste deel islamitisch.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Sarajevo&oldid=415105"