Sarajevo

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Sarajevo
Flag of Sarajevo.svg       Coat of arms of Sarajevo.svg
Location Sarajevo.png
Land Vlag van Bosnië en Herzegovina Bosnië en Herzegovina
Entiteit Federatie van Bosnië en Herzegovina
Kanton Sarajevo
Burgemeester Benjamina Karić
Oppervlakte 141,5 km2
Inwoners 275.524 (2013)
Dichtheid
Postcode(s) 71000
Netnummer(s) 387 33
Rayons
Portaal Portal.svg Europa
Het centrum van Sarajevo.

Sarajevo is de hoofdstad en grootste van Bosnië en Herzegovina. De stad ligt in de Federatie van Bosnië en Herzegovina (kanton Sarajevo).

De stad werd in 1461 gesticht door de Ottomanen. In 1878 werd Sarajevo deel van Oostenrijk-Hongarije en werd het de hoofdstad van de keizerlijke provincie van Bosnië en Herzegovina. In 1914 speelde de stad een belangrijke rol in de wereldgeschiedenis, door de moord op Frans Ferdinand van Oostenrijk die hier gepleegd werd. Dit is de officiële aanleiding tot de Eerste Wereldoorlog. Zeventig jaar later was de aandacht van de wereld weer gericht op Sarajevo: in 1984 werden de Olympische Winterspelen hier gehouden. Tussen 1992 en 1995, tijdens de Bosnische Oorlog, werd Sarajevo zwaar gebombardeerd door Bosnisch-Servische troepen.

De stad werd in het verleden ook wel het Europese Jeruzalem genoemd, door de ideale combinatie van oost en west en het vreedzaam naast elkaar leven van Joden, christenen en moslims. Nu is de stad voor het grootste deel islamitisch.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Sarajevo&oldid=761288"