Londen

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Londen vanuit de lucht

Londen is de hoofdstad van Engeland en van het Verenigd Koninkrijk. Londen heeft een oppervlakte van 1.577,3 km². In 2015 woonden er 8.673.713 mensen in Londen. In het Engels wordt Londen London genoemd, maar het wordt bijna op dezelfde manier uitgesproken. Londen ligt in de regio Groot-Londen. Sinds 2016 is Sadiq Khan burgemeester van Londen. De koning van Engeland en het Verenigd Koninkrijk (waar Londen ondervalt) is koning Charles III.

Geschiedenis

De Tower Bridge.

Romeins Londen

Londen is waarschijnlijk ontstaan toen Julius Caesar het volk de Catuvellauini aanviel. Die verdedigden twee heuvels, allebei gelegen aan de Theems. Nadat de heuvel veroverd werd keerde Caesar terug naar het toenmalige rijk Gallië. De Romeinen kwamen in 43 echter terug, en ze stichtten onder keizer Claudius het gebied dat ze Londinium noemden. Onder leiding van een Britse koningin brandden Britse stammen in 63 Londen plat. Hierna maakten de Romeinen Londen tot hun hoofdstad van de provincie Brittania. Ze bouwden een hoge en dikke muur die de 45.000 inwoners moest en zou beschermen. Toen Rome in verval raakte, verlieten de Romeinen Londen weer.

Vikingen en Angelsaksen

Na de tijd van de Romeinen werd Londen een hele tijd weer minder belangrijk en ook kleiner. De stad werd wel steeds rijker door de handel. De Angelen en Saksen stichtten wel kleine rijkjes in Engeland, zoals Kent, Wessex en Mercia. Ook de Vikingen waren wel geïnteresseerd in Londen. Aan het eind van de 8e eeuw kwam dit volk naar Londen toe. Ze begonnen eerst alleen afgelegen kloosters te plunderen, maar later ook dorpjes. In 842 en 851 kwamen ook nog eens de Deense Vikingen de stad aanvallen. In 872 vestigden ze zelfs hun hoofdkwartier. De koning van Wessex besloot echter Londen te gaan heroveren en dat deden ze met succes. Hoewel Winchester de hoofdstad was, vestigde de koning zijn ultieme machtscentrum in Londen. Hij zorgde dat de stad weer machtig werd. Ook zorgde hij dat het weer goed ging met de handel.

In de Middeleeuwen

In de Middeleeuwen groeide Westminster uit tot de zetel van de Monarchie. Londense kooplieden werden echter steeds machtiger waardoor ze meer gezag over de stad en de koningen kregen. Toen Edward de Belijder niet op reis naar Rome durfde te gaan mocht hij van Paus Leo de Westminster Abbey restaureren. Dit resulteerde tot een van de grootste bouwprojecten die Londen ooit gekend heeft. Edwards neef, de Hertog van Normandië, maakte ook van Londen zijn machtscentrum. Hij stak in 1066 over naar Engeland en tijdens de Slag bij Hastings vermorzelde hij Edwards opvolger. De Normandiërs waren voortaan de baas in Londen. In minder dan 100 jaar tijd kwamen er maar liefst 126 nieuwe kerken en 13 nieuwe kloosters bij! Een stuk later had Engeland last van de Zwarte Dood, een andere benaming voor de pest. Deze ziekte halveerde de Londense bevolking

De Grote Brand van 1666

Nadat de Pest in 1665 100.000 slachtoffers had gemaakt kwam in 1666 de Grote Brand. Deze vernietigde in 4 dagen viervijfde deel van alle houten huisjes in de City. De rijken verhuisden naar het westen en maakten de St.-Pauls Cathedral opnieuw. Ook de Bank of England werd gerestaureerd. De wederopbouw keerde dan ook snel terug.

20e eeuw en daarna

De HMS Belfast, een oorlogsschip.

Londen werd in de Tweede Wereldoorlog hard getroffen door de Blitz, een aanval van de Duitsers. Door bombardementen kwamen tienduizenden Britten om het leven. Na de wederopbouw kwam het Milleniumproject. Dat zorgde dat de London Eye en het Millennium Dome in Londen kwamen. Andere projecten zijn een nieuwe brug en uitbreidingen voor musea. Ook werd Londen in 2005 getroffen door terroristische aanslagen. In 2007 werden er een paar ternauwernood voorkomen.

Geografie

Bij het puntje ligt Londen.

Londen is een stad die in het zuidoosten van Engeland ligt. De stad is zo'n 1.577 km² groot. Hiermee is het de grootste stad van Europa qua grootte. Londen wordt doormiddengesneden door de vorm. Vroeger heette het deel dat in het zuiden lag Winchester. Winchester is ook een tijdje de hoofdstad geweest. De Theems is de bekendste rivier van Engeland. Lang geleden was de Theems ook soms 1 kilometer breed. Dat zorgde vroeger voor veel gevaar, hoewel de Theems nog steeds een bedreiging vormt voor de Londenaren. Gelukkig steekt de Thames Barrier daar een stokje voor. Vroeger was het bijna onmogelijk om de Theems over te steken zonder boot. Toen waren er namelijk bijna geen bruggen om naar de overkant te lopen. Het hoogste punt van Londen is Westerham Heights. Westerham Heights is 245 meter hoog. De hoogste wolkenkrabber is 235 meter hoog. De bekendste wijk in Londen is de City. Hier wonen 7000 inwoners van Londen. In de City zijn veel monumenten en kantoren gevestigd. Voorbeelden zijn de Swiss Re Tower en de London Eye. Londen wordt verdeeld over 13 boroughs en 32 bestuurlijke eenheden. Londen wordt naast Parijs, New York en Tokio beschouwd als een van de 4 wereldsteden. Londen heeft eveneens 12 punten op de lijst van Wereldsteden.

Bevolking

Theems

De Theems.

De Theems is een grote rivier die door Londen stroomt. Hij is heel erg bekend, mede omdat hij Londen in 2 delen splitst. De Theems gaat eerst door vele dorpjes, daarna komt hij door Londen. Hij begint in Hampton. Daar is de rivier echter hog smal. Bij de Canary Wharf Tower beginnen de tijden te keren en wordt de Theems zo'n halve kilometer breed. De Houses of Parliament, St.-Pauls Cathedral en de Tower liggen allemaal dicht bij de Theems. Best begrijpelijk, want de Tower staat naast de Tower Bridge. Die is ook over de Theems gebouwd. De Tower Bridge is pas in 1894 voltooid, en de brug pas in 1973. Vroeger gebruikten de Londenaren de Theems als vervoerplek om te handelen. Ook liggen er een paar parken om de Theems heen. De bekendste daarvan zijn Greenwitch, Battersea en Kew. De Londen Eye ligt ook aan de Theems. Het Palace of Westminster en de Big Ben kan je ook zien aan de Theems. Ook het hoofdkwartier van MI6 ligt aan de Theems. MI6 is een bureau waar geheime agenten werken. James Bond werkt hier (fictief) ook. Vroeger heette het zuiden van de Theems Westminster. Dat was toen een andere stad. Er liggen allemaal kleine eilanden in de Theems. De Theems eindigt in de Noordzee. In de film Fantastic Four: The Rise of the Silver Surfer wordt de Theems helemaal van steen. Op de Theems worden vaak wedstrijden gehouden met speedboten.

Godsdienstelijke gebouwen

Er staan 13 kerken in Londen. Voor de buitenlanders staan vooral de Westminster Abbey en de St.-Pauls Cathedral bekend als de bekendste kerken, maar in Londen kent bijna elke bewoner ook de All Hallows-by-the-Tower kerk. Deze is zo genoemd omdat hij een fantastisch uitzicht heeft op de Tower. De St.-Pauls Cathedral is echter een belangrijkere kerk en een van de mooiste koren ter wereld zingt er. Daar kun je gratis naartoe gaan. De kerk zelf is echter heel bijzonder. Hij is hoger dan de Piramide van Cheops en de kerk is een belangrijk gebouw in de overheersende skyline van Londen. De nieuwe kerk staat er sinds 1710 in zijn geheel. Hij werd namelijk vernietigd in 1666, tijdens de Grote Brand. De architect was Christopher Wren, onder andere bekend van de toren waar de Big Ben inzit. Samen met Lord Nelson, die een kolossaal beeld heeft op Trafalgar Square is hij in de cryptes van de kerk begraven. Er staat een metrostation bij de kerk waardoor je er minder makkelijk in kan. In de kerk zitten veel glas-in-lood ramen en vergulde beeldjes. De kerk heeft een enorme koepel, een van de grootste van Engeland. Bij de top van de kerk staat een beeldje van een kerk. Deze staat op de koepel. Helemaal aan de top van de koepel kan je ook staan; die plek heet de Golden Gallery. Om daar te komen moet je wel veel klimmen. Westminster Abbey dient voor andere gebeurtenissen. Denk aan de kroningen van kongen en koninginnen. Het huidige gebouw dateert uit de 13e eeuw. Het hoogtepunt van deze kerk is het gedeelte waar de koninklijke kapellen staan. Hier zijn de vorsten van Engeland begraven. Dicht bij het koorhek staan de graven van Darwin en Newton, 2 erg belangrijke wetenschappers. Edward de Belijder bouwde de Westminster Abbey. Het was eerst een klooster. In de Westminster Abbey is ook Charles Dickens tegen zijn wil begraven. De voorgevel van de Abbey is erg geroemd, en een van de bekendste symbolen van Londen. In de buitenwijk Neasden hebben Indiërs een kolossale tempel gebouwd. Die heet de Swaminarayan-tempel. Hij is gedeeltelijk in India gebouwd. Er staan ook enkele moskeeën. Er is ook een andere kathedraal: de Westminster Cathedral. Deze opende in 1903 pas haar deuren. Ze ziet er dan ook veel moderner uit dan de Westminster Abeey, ze heeft heel ronde vormen en een modernere bouwtechniek. Toch ziet deze kathedraal er tegelijk klassiek uit.

Koninklijke gebouwen

In dit stuk zijn de Tower en Buckingham Palace de bekendste koninklijke gebouwen. Maar dat zijn niet de enige gebouwen. St. James Palace is bijvoorbeeld bijna identiek aan een normaal huis aan de buitenkant, afgezien van de ingang. Die is namelijk heel koninklijk. Maar Buckingham Palace is een ander verhaal. Het geeft je namelijk meteen de indruk dat je op koninklijke grond bent, en de netjes bijgeknipte hofjes, het enorme paleis en de koninklijke wachters bevestigen dat. Veel mensen gaan ook naar de wisseling van de wacht bij het paleis, dat is namelijk een echte publiekstrekker. In de Tower worden de Britse kroonjuwelen tentoongesteld. Bij elkaar zijn die juwelen ontelbaar veel waard. Ook staat er een kanon, beïnvloed door een draak. De Raven van de Tower worden in kooien vastgehouden. Dit zijn doodnormale raven, maar volgens de traditie mogen deze niet weg anders wordt er een vloek uitgesproken over de Tower. Met zijn al bijna 1000 jaar oud is dit een van de oudste gebouwen van Londen. De kroonjuwelen bekijk je door op een rolband te lopen. Kensington Palace is ook een bekend gebouw. Vandaag de dag wonen hier nog steeds koninklijke leden, maar het paleis is verdeeld in appartementen. Prinses Diana heeft hier ook gewoond. Zij kwam in 1997 ongelukkig om het leven na een tragisch auto-ongeluk. En deel van het paleis is te bezichtigen door toeristen en inwoners. Hier kan je ook de collectie koninklijke gewaden zien. Bijzonder aan Londen is dat de Britse vorsten hier al 1000 jaar wonen.

Downing Street 10

Het zwaarbeveiligde Downing Street 10.

Downing Street 10 is het huisnummer van het huis waar de minister-president woont. Het huis is erg beveiligd. Er staan vaak enorm veel televisieploegen die bereid zijn de minister te filmen. De deur van het gebouw is de meest gefotografeerde ter wereld. Er hebben ook Nederlanders gewoond. Het huis is met hekken afgesloten. Maar heel weinig mensen van de pers mogen de president filmen. Om dit moment is de minister-president Rishi Sunak

Parken

Hyde Park. Een van de mooiste parken van Londen.

In Londen zijn wel 1700 parken. Een groot deel van de parken is helemaal aan de rand van de stad, maar ook in de City staan een paar grote parken. Ook zijn er parken die in eigendom van het Koninklijk huis waren. Dit zijn Richmond Park en Hampton Court. Vroeger was hertenjacht een populaire sport voor de vorsten, maar gelukkig zijn niet alle herten in Richmond Park gedood. De Hampton Court Gardens beslaan zo'n 270 hectare. Dat zijn wel verschillende parken. Het bekendste park van Londen is echter Hyde Park. Dat is een erg groot park waar je een botenmeer hebt. Ook is een bekende attractie de Speaker's Corner. Hier mag iedereen een toespraak houden. Hyde Park was eerst in eigendom van Westminster Abbey maar nu behoort het gewoon aan de staat. Hyde park is erg geliefd bij de Londenaren. Sinds de Middeleeuwen bezit Londen al enkele parken. Toen lieten boeren hun vee hier grazen. 9 parken zijn in bezit van het Koninklijk huis. De Londense parken variëren van grootte. In sommige staan beelden.

Pleinen

Londen heeft veel pleinen. Veel pleinen zijn bekend, zoals de onderstaande. Elke is op zijn eigen manier speciaal.

Trafalgar Square

Dit is Horatio Nelson. Het beeld is 5,5 meter hoog en het staat op Trafalgar Square.

Trafalgar Square is een plein in Londen. In het midden staat een beeld van Horatio Nelson, een generaal. Het plein is ook naar hem vernoemd: Hij was een generaal bij de slag van Trafalgar. Hij is omringd door 4 beelden van leeuwen. Het beeld staat op een 54 meter hoge zuil. Het beeld zelf is maar 5,5 meter hoog. Samen met Leicester Square en Piccadilly Circus is Trafalgar Square het bekendste plein. De National Gallery staat ook op Trafalgar Square. Dat is een bekend kunstmuseum waar schilderijen van onder anderen Van Gogh, Rembrandt, Leonardo da Vinci en van Michelangelo hangen. Het museum is zoals vele andere musea in Londen gratis. Rond en op het plein staan veel straatkunstenaars. Meestal zijn het goochelaars, acrobaten, levende standbeelden of handboeienkoningen. Je hoeft hun geen geld te geven, maar ze verwachten wel dat je het geeft. Sommige kunstenaars maken ook nog grapjes tussendoor. Achter Trafalgar Square ligt het koninklijke gebouw Buckingham Palace.

Piccadilly Circus

Piccadilly Square.

Piccadilly Circus is een van de 3 bekendste pleinen in Londen. Het Plein is bekend door de verlichting in de nacht. In de nacht zie je alle reclames erg goed. Samsung en Sanyo maken hier onder andere reclame. Een andere publiekstrekker is het beeldje van Eros (Cupido). Bijna iedereen die in Londen op vakantie gaat wil op een foto met het beeldje. Het is erg klein maar is wereldberoemd. Het beeldje is in 1893 gebouwd en werd midden in het plein gezet. Het beeldje staat op een fontein. Vroeger waren er in Piccadilly Circus bijna over reclames. Er is ook een metrostation met de zelfde naam.

Leicester Square

Dit plein is vernoemd naar Robert Sidney, de 2e graaf van Leicester. Hij woonde op de plek waar nu Leicester Square staat. Er is ook een park bij. In dat park staan beelden van Newton en Shakespeare. Ook is het bijzonder dat er veel bioscopen op Leicester Square staan. Hier worden vaak galapremières gehouden.

Horeca

Eten en Drinken

In Londen staan veel restaurants. Sommige sterveren alleen maar Engelse gerechten, een bekend gerecht dat ze daar vaak serveren is Fish 'n Chips, een gebakken vis met patat. Om buitenlands te eten moet je naar Chinatown gaan, een wijk waar veel Chinese restaurants staan. Om culinair te eten uit alle delen van de wereld moet je naar de wijk Soho gaan. Ook zijn er veel pubs (kroegen). Hier heb je veel soorten bier, een van de bekendste is Ale. Bij sommige pubs moet je een lidmaatschap hebben. Hier komen de zogenaamde Gentlemans, nette heren die vaak worden afgebeeld met een wandelstok een een bolhoedje. Meestal hebben ze maatpakken aan. Londen heeft duizenden afhaalrestaurants. Je kunt hier kip en hamburgers afhalen maar ook Chinees, Italiaans en Thais afhalen. Bij Chinese restaurants liggen soms Pekingeenden in de etalage. Bij sommige Pubs kan je ook eten. Pubs zijn messtal goedkoper dan restaurants. Als ontbijt eten de Londenaren cornflakes of toast. Vroeger aten ze ook gebakken ei met spek, maar nu pakken ze het gezonder aan. Bijzonder is dat ze hun vork met de bolle kant naar boven gebruiken. Vele restaurants zijn antiek ingericht. Chefkok Gordon Ramsay heeft ook een restaurant in Londen. Het oudste restaurant van Londen is Rules. Dat werd geopend in 1798. De schrijver Charles Dickens was een vaste klant. Sommige restaurants reserveren ook klassieke gerechten in een nieuw jasje. De koks experimenteren dan met het voedsel. Ook zijn er de zogenaamde restaurant- en pubstraten. Hier staan vrijwel alleen restaurants en pubs in. De Londenaren zijn ook bekend om hun dagelijkse kopje thee. Dat drinken ze dan in cafés, op het werk en thuis. Sinds de 17e eeuw wordt er ook koffie gedronken in Londen. Toen was er een soort koffieoorlog (wie de beste koffie maakte). Vandaag de dag zijn er allemaal moderne koffiehuizen. In tegenstelling tot Nederland kun je hier geen softdrugs kopen. Bij de moderne coffeeshops kun je ook cappuchino's en espresso's kopen.

Harrods, markten, veilingen en winkels

Grapefruits.

Harrods is een winkel waar bijna alles te koop is. In 1966 werd hier een baby-olifant verkocht, maar zulk soort dieren verkopen ze niet meer. Harrods is het bekendste warenhuis in het Verenigd Koninkrijk. Er zijn meerdere vestigingen, onder andere bij het vliegveld Heathrow. Harrods is in bezit van de Eiganaren van de club Fulham. Zij betaalden om Harrods over te nemen in 1985 614 miljoen pond. Andere bekende winkelplaatsen zijn onder andere Covent Garden, Canary Wharf en Bond Street. Veel mensen gaan winkelen in Londen omdat hier enkele van de beste winkels in Europa zitten. Op Knightsbridge zit bijvoorbeeld een exclusieve Burberry-zaak. Burberry is een van de meest luxe Britse merken ooit. Oxford Street is ook een bekende winkelstraat. Er zijn hier veel souvenirwinkeltjes waar je bijvoorbeeld beeldjes van de Big Ben-klokkentoren kan kopen. Hier zijn echter niet alleen souvenirwinkeltjes. Hier staan namelijk ook luxe winkels, zoals Mark & Spencer. Het beroemdste warenhuis van deze straat is Selfridge's, dat door een Amerikaan is opgericht. De bekendste veling is Sotheby's. Hier verkopen ze allemaal oude schilderijen, onder andere van Picasso. In Cork Street verkopen ze de wat gedurfdere schilderijen. Ook is er een markt die 600 jaar oud is. Hier verkopen ze duurzame delicatessen zoals stiltonkaas, fazant en kaviaar. Rond kerst koopt iedereen in, dan is het moeilijk om iets te kopen. Ook zijn er kraampjes waar fruit zoals grapefruit en appels verkocht worden. Ongeveer hetzelfde als in Nederland.

Theaters

Een theater in Londen, het Globe Theater.

Je hebt veel theaters in Londen. Een van de beroemdste is het National Theatre. Hier voeren wereldberoemde acteurs stukken van topkwaliteit uit. In de theaters kan je ook musicals bekijken. Ook is er een theater dat is nagebouwd van de tijd van Shakespeare. Dat is het eerste Londense gebouw sinds de Grote Brand in 1666. Het Barbican Centre bestaat sinds 1982. Hier speelt het befaamde Royal Shakespeare Company zijn toneelstukken. De beroemdste theaterstraat van Londen heeft wel 6 theaters. Die straat heet Shaftesbury Avenue. In heel het theaterland van West End staan wel 40 theaters.

Film

Hugh Grant, een bekende Britse acteur die in Londen woont.

De meeste bioscopen van Londen staan op Leicester Square. Hier komen vaak galapremières, zoals die van Shakespeare in Love (1999) en die van Quantum of Solace (2008). Quantum of Solace is daarvan de bekendste film. Het is de 22e James Bond-film. Er staat ook een IMAX-Filmtheater, een speciale bioscoop. Ook wonen er bekende acteurs en scenarioschrijvers, zoals Ian Fleming (James Bond) en de bekendste Britse acteur ooit: Hugh Grant.

Jack the Ripper

Onderzoek naar de moorden van Jack the Ripper.

Jack the Ripper is een van de bekendste moordenaars aller tijden. Hij vermoorde op brute wijze zes vrouwen. Verdachten zijn onder meer Walter Sickert (schilder), een lid van de koninklijke familie, en hoogst onwaarschijnlijk Lewis Caroll (schrijver van de Alice in Wonderland-trilogie). De dader is nooit gepakt of geïdentificeerd. Montague Druitt was de hoofdverdachte, maar Water Sickert kan het ook zijn. Op zijn schilderijen is namelijk soms te zien dat de vrouwen in de zelfde staat verkeren als bij de moorden. Bij iedere vrouw was er een of meerdere lichaamsdelen uit. Dat waren onder andere een hart, een nier en een baarmoeder. Van Jack the Ripper is ook een stripserie gemaakt (From Hell). Deze serie is in 2001 verfilmd met Johnny Depp in de hoofdrol.

UNESCO

Londen heeft 4 plaatsen die op de UNESCO Werelderfgoedlijst staan. Dat zijn:

Vervoer

Underground

Een metro, op weg naar het vliegveld Heathrow.
Een roltrap in de Tube

De London Underground is het bekendste metronetwerk ter wereld. De 'tube' (buis, een bijnaam) heeft nu al 11 lijnen en wel 408 kilometer spoor. Ook zijn er al 273 stations. Elke lijn heeft zijn eigen kleur. De lijnen zijn te zien in de Journey Planner, een klein plattegrondje. Tijdens de Blitz in 1945 verbleven er honderden, zelfs duizenden mensen in de tube. Bij elk bekend monument of gebouw in Londen kan je uitstappen. Sommige zijn heel modern, andere ouderwets. Ook zijn er Ghost Stations. Dit zijn verlaten stations. In de tube is ook een keer een brand geweest en ook twee keer een terroristische aanslag. Er zijn geen prullenbakken, omdat je daar een bom in kan doen. Je kan ook overstappen naar een andere lijn als je daarnaartoe moet. De meeste toeristen gebruiken de Piccadilly Line omdat hij met Heathrow verbonden is, en Heathrow is het voornaamste vliegveld. Ook worden de lijnen die bij het internationale station Saint Pancras veel gebruikt, met de treinen op Saint Pancras kan je namelijk naar het grotere Europa. >>

Bussen

De bus, een Routemaster.

Typerend aan Londen zijn de grote, rode bussen. Dat zijn dubbeldekkerbussen, dus je kan boven of beneden zitten. Dat type heet Routemaster. Hij is maar op 2 nog actief. Op de andere is een andere Routemaster, maar daar kan je alleen voorin instappen.

Taxi

Een cabbie.

De zogenaamde cabs worden overal in Londen gebruikt. Een cab (taxi) ziet er oud uit maar dat is hij niet. En de beenruimte is zo'n halve meter. Er zijn 25.000 cabbies in heel Londen. Ze zijn altijd zwart. Als de mensen studeren voor taxichauffeur te worden moeten ze heel Londen kennen. Dus al de straten zonder GPS kennen. Dus ze moeten op een cabbie heel Londen afgaan met een kaart om de straten te kennen.

Sport

Er zijn momenteel 5 voetbalclubs in Londen die in de hoogste klasse spelen, de Premier League. Dat zijn Fulham, Arsenal, West Ham United, Tottenham Hotspur en Chelsea. Arsenal, Chelsea en Tottenham Hotspur zijn de beste van deze 5. Bij Arsenal speelt de Nederlander Robin van Persie, een speler die ook uitkomt in het Nederlandse Elftal. Er zijn heel veel stadions in Londen te vinden. Het bekendste is Wembley, dat met 90.000 toeschouwers het grootste overdekte stadion is van Europa. Hier worden de FA Cup en Challenge Cup (rugby) gehouden. Ook het nationale Engelse team speelt hier zijn wedstrijden. Voetbal is dan ook de bekendste sport in Londen. In 1908 en 1948 werden de Olympische Zomerspelen in Londen gehouden. In 2005 haalde Londen ook de organisatie van de Olympische Zomerspelen 2012 binnen. Hiermee is het de eerste stad die 3 keer de Spelen heeft georganiseerd. Het bekendste tennistoernooi wordt ook in Londen gehouden, Wimbledon. Dit is het enige Grand-Slam toernooi waar op gras gespeeld wordt. Ook wordt de Marathon van Londen in Londen gelopen. Dit is een van de bekendste marathons aller tijden. De Tour de France ging in 2007 in Londen van start.

Partnersteden

Daarnaast heeft Londen nog vriendschapsbanden met de volgende twintig steden:Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Londen&oldid=831535"