Help mee! Maak een account of meld je aan.

Flag of New Zealand.svg In de maand februari vind het Wikiproject:Nieuw-Zeeland plaats! Wil je ook meedoen? Klik dan hier! Flag of New Zealand.svg

Stem nu opnieuw voor: de FINALE! van de Gouden WikiKids Award 2020

Klaipėda

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Klaipėda in vogelvlucht

Klaipėda is de derde grootste stad van heel Litouwen met 183.433 inwoners in het jaar 2009. Het is de belangrijkste haven van het land. Geografisch ligt Klaipėda aan de Oostzee en de rivier de Memel. Jaarlijks komen er veel toeristen. Ook zijn er veel hotels voor die toeristen. Klaipėda bestaat al heel lang, in het jaar 2010 precies 758 jaar. De Lijflandse Orde (een ondersoort van de Duitse Orde) heeft hier een burcht gebouwd. Sindsdien groeide de stad enorm. Ooit behoorde Klaipėda tot de Hanze-steden. Klaipėda behoorde tot 1918 bij het Duitse Keizerrijk, daarna werd het afgestaan aan Litouwen. In die tijd heette de stad Memel. In 1939 stond Litouwen onder zware druk de stad weer af aan Nazi-Duitsland. Er woonden toen nog veel Duitsers.

Partnersteden

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Klaipėda&oldid=649915"